Navštíveno 8203x
Mám dotaz, už asi 20x jsem viděl buď Fabii II a nebo Octavii II, jak jedou a svítí světlama a k tomu jim svítí přední levá mlhovka, vždy to byla jen levá. Co to je? Co to znamená? Chyba v matrixu?
Jinak to dokonce bylo i v jedné reklamě na Fabii II, odjížděla od domu a taky jí svítila jen levá přední mlhovka. To je nějaké nové poznávací znamení Škodovek?
Jo a ještě podotknu, že to nebylo za mlhy nebo snížený viditelnosti, většinou normálka za běžnýho dne nebo noci.
Svítí podle toho kam zatáčí...
08.03.2008, 09:10 |
clown je to prosim te prisviceni do zatacky .., jako ma MB
aha, ok, zatáčku bych pochopil, ale viděl jsem to i na rovně jedoucích autech, tak proto se divím.
08.03.2008, 09:16 |
clown ono to zhasina pomalu :o) z ridicova pohledu je to o zvyk ..,
ale je do fakt prinos, pokud ma auto cocku v lampe tak to fakt sviti jen rovne :o)
de facto se moznosti lamp rozsiruji ..
mas parkovacku, mlhovku s orisvicenim do zatacky
bixenon s dodatecnou h7 na dalku :o)
lampu pro denni sviceni
peklo :o))
08.03.2008, 09:17 |
JP Nespouští se to spíš s blinkrem? Vídám to často i na dálnici, kde se tim volantem zas tak moc netočí...
08.03.2008, 09:38 |
Bo jj u škodovek se to pouští blinkrem. A pak to asi po 3 vteřinách po vypnutí blinkru zhasne.
A to si vězměte, že je řidiči zákonem zakázáno, použít světlomety do mlhy za nesnížené vviditelosti. Kdepak, na koncern nikdo nemá, válku holt projeli, tak to zkouší jinak..... :-D
08.03.2008, 10:13 |
Pekys to že je to možná dobrý, to nepopírám, ale taky mohli dát aspon nějakej senzor, aby to fungovalo jenom večer a v noci. Přes den je to jistě neocenitelná funkce.
jestli se to spousti blinkrem, tak to tu funkci teda moc nepobiram. ten prinos je v tom, ze v noci na okresce to nefunguje a sviti to jen ve meste na krizovatkach?
08.03.2008, 10:53 |
Pekys .mycTD si musíš v serpentinách zablikat,nechápeš? :o))
08.03.2008, 11:21 |
JP No, možná jsem zabržděnej, ale nový koncerny dělaj automaticky spoustu věcí, který od auta normální člověk nemůže chtít. Neni daleko doba, kdy to bude i samo uhybat do příkopu před kočkama.
přisvícení do zazáčky a zásadně chyba v matrixu neb je taky vídávám když jednou rovně neb se jim to ze zatáčky nevyhodilo........
nechápu proč to serou do mlhovek maj to mít normálně v lampě jako to mám já :)
hm, hm, drsoň, tohle mě nikdy nenapdalo..
škoda objevila to co amíci používaj od 50sátejch let ? s malým rozdílem, že amíkům to funguje ... počítám, že MB to uvedli jako svůj vynález ostatně jako vše co ukradnou v usa :o)))
08.03.2008, 22:38 |
Mááša takže jen pro upřesnění... Škoda využívá dva způsoby natáčecích světlometů, jedná se o "dynamické světlo do zatáček" a mlhová světla s funkcí "Corner light"
Dynamické světlo do zatáček slouží k osvětlování zatáček o velkých poloměrech zatáčení a provádí se prostřednictvím natáčení světelné stopy hlavních světlometů.
Podle výbavy vozidla se montuje buďto:
- pevný světlomet s halogenovým reflektorem H4
- pevný Bi-halogenový světlomet s DE modulem H7
- natáčecí Bi-halogenový světlomet s DE modulem H7
Natáčecí světlomet je natáčen od střední osy světlometu v rozmezí úhlů 15° na vnější straně vozu a 7,5° na vnitřní straně vozu.
Podmínky provozu jsou následující...světlomety jsou natáčeny v závislosti na natočení volantu když:
- motor je v činnosti
- rychlost vozidla je větší než 3km/h
- jsou zapnuty tlumené/dálkové světlomety
- není zařazena zpětná rychlost
Dále ŘJ vyhodnocuje:
- úhel a směr natočení volantu
- rychlost vozidla
- zapnutí směrových světěl
- rozsvícení zpětného světlometu
- otáčky motoru
- zapnutí světlometů (tlumené nebo dálkové)
- zapnutí mlhových světel
- signál od ovladače pro nastavování sklonu světlometů
Na základě těchto informací jednotka ovládá:
- natáčení levého/pravého světlometu
- regulace sklonu levého/pravého světlometu
- zapnutí levého/pravého světla pro odbočování (mlhové světlomety)
Mlhové světlo s funkcí "Corner light" ...kromě své funkce světla do mlhy slouží i jako světlo pro odbočování a osvětluje prostor v úhlu od 30° do +60°
Podmínky provozu jsou...
- motor je v činnosti
- jsou zapnuta tlumená/dálková světla
- nejsou zapnuta mlhová světla
- není zařazena zpětná rychlost
- nejsou spuštěna varovná světla
- bylo zapnuto směrové světlo doprava/doleva
- byl překročen mezní úhel natočení volantu pro zapnutí světla pro odbočování
- rychlost vozidla do 40km/h
V případě, že je zapnuto některé ze směrových světel a zároveň je volant natočen na opačnou stranu, je upřednostněno směrové světlo, podle kterého dodje k rozsvícení příslušného mlhového světla.
08.03.2008, 22:41 |
Mááša
08.03.2008, 22:42 |
Mááša
08.03.2008, 22:43 |
Mááša teda alespoň takhle nás to učí ve škole :o)))
jestli si to dobře pamatuju ... :o))))))
08.03.2008, 23:05 |
Mááša | Upraveno: 2008-03-08 23:07:34
a ještě pro upřesnění... u Škodovky se to poprvé objevilo u modelu Roomster
hmm, takže vlastně pak mlhovka v mlze ti je k ho... protože má 2 funkce a čím víc funkcí, tím víc k ho... ...
09.03.2008, 11:04 |
Mááša při mlhovkách to nefunguje...
takže jao v té mlhovce se to natáčí nebo jak to je?
09.03.2008, 15:08 |
Mááša no jasně, natáčí se to přímo v mlhovce...
...kromě své funkce světla do mlhy slouží i jako světlo pro odbočování a osvětluje prostor v úhlu od 30° do +60°
09.03.2008, 15:10 |
Mááša | Upraveno: 2008-03-09 15:10:50
jedna a ta samá žárovka je použita jak pro mlhovku, tak pro "Corner" neboli světlo pro odbočování
Hm, tak bez tohodle se opravdu neobejdu :-D myslím, že je to úplně k hovnu
09.03.2008, 20:21 |
clown free, clovece pokud mas cocky co jsou hodne smerovy, tak je to fajn ..
jinak to maj i novy Fiaty i facelift X5, co jsem dnes videl .., jen Fiat zhasinal teda velmi rychle, ne az za 30s :o)
09.03.2008, 22:50 |
Dr.T zkouseli jsme to svagrove a6, funguje to pekne, nez si omlatit predni spojler o rantl na parkovisti..., xenon sviti o neco dal. Ale zhasinalo to drive, alespon jsem neregistroval, ze by to zustalo svitit. Spise otazka, zda to u skodovky po sepnuti nesviti porad, az rychlost pres 40 tak se vypne?
09.03.2008, 23:33 |
Mááša Dr.T: pokud myslíš "Corner" tak ten by se měl po natočení volantu zpět pomalu vypnout, ve škole mě to tak vždycky fungovalo .. :) jinak ty podmínky provozu jsou tak jak to začínalo na Roomsteru, je možné, že u Fabie II je to už trochu jinak, to bych si musel zjistit :) .. pokud by tě to zajímalo, tak není problém ... ;-)
11.03.2008, 15:12 |
Mááša přesně takhle by to mělo vypadat :)