Navštíveno 9121x
02.07.2008, 12:04 |
AR tak ve vedlejším tématu se to trochu nakouslo...
Chystáme se stavět a teď jsme ve fázi výběru způsobu stavby a firmy.
Uvažujem jestli jít do klasika cihly a nebo do staro-nových technologí jako je dřevo a to konkrétně montované domy. O dřevostavbě sem něco četl ale mělo to dost nevýhod takže asi buď montovaný nebo zděný.
typové projekty jsme si procházeli od gservisu, něco málo máme i vybráno, ale otázka je taky na jakou firmu se obrátit.
Ze zděných sem našel zatím ekonomické stavby a za montované domy rd rýmařov a lexus house
Montovanej - bude rychle. Zděnej má větší trvanlivost, je to prostě dům jak se patří. Vychází to hodně podobně i na peníze cca cihla je o něco dražší
Osobně bych volil cihlu.
Ekonomickým stavbám bych se vyhnul obloukem.......
zajímavé jsou i euroline.cz mají moc hezký katalog + CD
Okal, HassFertigbau CHanovice, je toho mraky.
Ja osobne bych pstupoval tak že bych koupil typovej projekt a na něj si nechal zpracovat rozpočet od různých firem. :) A stavěl bych to dle výběrového řízení + samozřejmě dobré neprlstřelné smlouvy o dílo
a koukni na
[ Link ] najdeš tam spoustu odpovědí...
02.07.2008, 12:42 |
AR konik: špatna firma?
02.07.2008, 12:47 |
AR aha, tak už mi je jasné proč ES ne :( škoda působili solidně.
02.07.2008, 12:52 |
Zdenek (A)
AR: Jake nevyhody spatrujes na drevostavbach?
Jen ještě k ES....je ještě jedna firma od W - ted si nepamatuju název, ale je to naprosto to samé jako ES - založili to "děti" jednatelů ES.
To zděněk - především trvanlivost není taková jako u zděnýho baráku.. víděl si někdy dřevostavbu po 30 letech?
Pak mi neskutečně vadí takova divná dutost toho objektu. Každá zeď každá příčka je taková zvláštní nepůsobí to na mě dobrým dojmem - muj pocit stavaře co sem byl u sousedu co maji barak od Haaase
02.07.2008, 13:07 |
AR zdenek: no na jednech strankach sem cet ze je u drevostavby hodne dulezite dodrzet presnost vystaby a jeste nejake veci okolo - mluvim o stavbe, postavit konstrukci a pak ji obijet OSB deskama
02.07.2008, 13:27 |
hp150 Já jsem kontaktovala firmu welfat
[ Link ] Jsou opravdu dobrý,a rychlí ;-)
02.07.2008, 13:31 |
Zdenek (A)
AR: A to je nevyhoda? Musis to brat tak, ze cihly snesou vetsi nepresnost. Kdyz nekde kus chybi, zaplacnes to maltou. Kdyz prebyva, tak ji usekes. Stukem doladis nerovnosti a je to v pohode. Drevostavba tohle nesnese. Dela se z panelu vyrobenych ve fabrice a tezko se pak tyhle veci ladi na stavbe. Pozaduji mnohem rovnejsi / presnejsi zakladovou desku, jinak se tam ta konstrukce blbe usazuje. To jsou veci, kterych bych se fakt nebal. Zivotnost cihly (apod.) je zrejme vyssi nez dreva, ale ja opravdu nepotrebuju dum, kterej bude mit zivotnost 100 let. Drevo lepe izoluje, takze zdi mohou byt tenci, cimz ti zdi zaberou mene prostoru na stejne velke zastavene plose nez bezne zdi. Drevo ma mensi tepelnou kapacitu, takze se v zime rychleji vytopi a v lete to nefunguje jako akumulacky, takze pomerne rychle vyvetras. Ale vsechno ma svy. Nebojuju zaslepene pro drevo jenom proto, ze jsem si ho zvolil... ;-)
JJ, tak ta druhá firma, co se jí vyhnout = Weltfast!! Jsou to ti samí, jako ES
Dřevostavba má neskutečnou výhodu a to je ta rychlost výstavby.. mnoho lidí to zvolí právě pro to že nemusí čekta XXXX mesíců a nastěhuje se dva měsíce po vytvrdnutí základové desky. U dřevostavby je nesmírně důležitý co nejlíp zavřít barák na fasádě.. použít co nejlepší technologii jinak jak se tahle vrstva poruší tak to je hodně špatný proto nešetřit na fasádě u moíntovanýho domku. Většina těch firem nabízí víc možností a určitě se vyplatí si připlatit.
No z hasickýho hlediska.... dřevostavba jak začně hořet nosná konstrukce... je jasno.. když hoří ve zděným baráku tak vyhoří většinou interiéry pokud hoří ve 2.NP tak krov a střecha ale pořár zbyde něco na čem se zase dá pokračovat. Já preferuju nehořlavé konstrukční systémy :o) - profesionální deformace projektanta PO-
Já jsem narazil na roubené domy a ty se mi líbí více než dřevěné, ohledně požáru jsou na tom také lépe. Náhodou někdo už viděl, zná? -
[ Link ]
sruby jsou krásný... ale ty ceny... :(
Tento např.
obytné místnosti 4
zastavěná plocha 100 m2
celková užitková plocha 116 m2
celková obytná plocha 78 m2
výška hřebene střechy 6,5 m
[ Link ] Hrubá 920.000,- a na klíč 2-3x hrubé ceny, takže max. 2.760.000,- Kč což jde ne? Jen mi přijde, že vypadají uvnitř moc tmavé, asi to chce přiměřené okna co? Musí se v nich krásně spát...
02.07.2008, 15:24 |
Ladic Taky se přidám s troškou do mlýna, ja stavim zděnej domek a taky zděnej preferuju. Jaku už tady zaznělo kdyz se opřu nebo tuknu do zdi, tak je to zed a ne papundekl, kterej je dutej a zní dutě. Já to hnal až do krajnosti, ja nemam nikde zed slabší než 15cm - ani v podkroví. Musel jsem kvuli tomu i sesílit stopní nosníky někde. Na druhou stranu když se nekde rozhodnu přidelat hrazdu nebo ripstoly, tak nemam problem.
Výhoda zděnýho(ta předešlá je subjektivní) je možnost změny a to jak během stavby tak i po dokončení, proste nekde neco vybourat dozdit, nahodit a hotovo.
ja mam kolem baraku stromy, když nějakej nedejbože spadne, tak ho rozrezu opravim střechu a nic vic, montovanej je ze dřeva a ten to nevydrží.
A ted to hlavní, (ze itong je uplne k ho... to se rozepisovat nebudu, proste to je chemickej sajrajt) zděnej barak ma fukci akumulace tepla, což na vysočine, kde bydlím je poměrně zásadní věc tomu baraku trva tejden než uplně vychladně, což v případě montovanýho je cca 1-2 dny.
Takže takhle asi muj nazor, takže pokud na to nespecháte tak bych šel do zděnýho. Ještě k těm typovým projektům - 90% z nich vůbec nepočítá s tím, že by snad někdo mohl mít věci jako kolo, lyže, stan, tenisovou raketu - proste chci říct, že jsou navrhovaný hodně natěsno pro ty uživatele a není v nich moc prostoru na normální veci, ja jsem treba 2 místnosti do toho projektu přidal a i jsem si ho dost pozměnil aby me vyhovoval. Gservis není spatnej na inspiraci, ale ten barak se musí ušít namíru tomu pozemku, aby to za neco stalo. Uffffff.. HOWGH
02.07.2008, 15:32 |
Zdenek (A)
Ladic: Tak s padajicima stromama jsem teda fakt nepocital. Zajimavej postreh ;-) Nastesti zadne velke kolem nemam...
S temi typovymi domy mas pravdu. Fakt moc nepocitaji s tzv. technickymi mistnostmi - odkladani harampadi, lyzi, kol, vysavace, uklidovych prostredku a treba i pro umisteni pracky, kdyz ji nechci do koupelny. Odelena mistnost pro satnu neni take v zadnem pripade na zavadu. Takze se velmi casto musi soupat s dispozici. Me treba vadi hajzl v koupelne. To se mi ale nepodarilo rozumne vykormidlovat, takze jsem si proste zvyknul...
Akumulace tepla je jak se zda, nekdy dobra jindy ne. Kdyz budu pocitat s katastrofickym scenarem, ze mi v zime nepujde z nejakeho duvodu topeni, tak mam trabl. To je pravda ;-)
02.07.2008, 16:28 |
TUNER Zdeněk : můžeš vytrhat parkety nebo cokoliv co hoří a udělat si uprostřed ohníček......jako naši spoluobčané... ))
02.07.2008, 17:56 |
AR zdenek: ale ty máš montovaný barak ne? Ja jsem právě zatím taky zastáncem dřeva, životnost mě netrápí, když se o ten barák člověk stará vydrží dlouho, ale když sleduju fora atd tak je to samá cihla :( to je jako by nikdo tomu dřevu nevěřil
My se rozhodovali mezi drevostavbou (panely z fabriky) a nakonec jdeme do systemu Durisol (stejny jako Velox a pod) Je to system ztracenyho bedneni, postavej to za 14 dni, pak prijede domichavac s cerpadlem a vyleje to odshora dolu betonem.
03.07.2008, 08:02 |
deda Rozhodoval jsem se mezi veloxem a cihlou od heluzu.Nakonec jsem vzal heluz,cihelnu mám za barákem takže žádnej stres s dopravou.Stavím si sám (obytná plocha 126m2)a musim říci ze z cihlama mi to docela jde,na to že jsem to pořádně nedržel nikdy v ruce:-))Teď jsem ve fázi pokládky stropních palenů a zatím jsem tam zahučel za 500tis.což si myslím není špatné..
03.07.2008, 08:18 |
Zdenek (A)
AR: Ano, montovanou drevostavbu. Delala to firma Artexa. Zdene domy jsou zatim jeste mnohem popularnejsi nez drevene a asi to tak jeste hoooooooooooodne dlouho zustane. Pred nedavnem bylo drevostaveb nekolik malo jednotek procent. Ale pomer se zvysuje. V nasi lokalite je podle hrubeho odhadu asi 25% drevenejch baraku.
03.07.2008, 12:08 |
AR Zdenek: právě, v čr je furt zakotveno že jedine cihla a to nejlépe therm a na to nějaký polystyren a je to bomba, lidi se nějak brání novým technologiím. Mě se přávě dřevostavba ale montovaná líbí, ale nevýhoda možná je že to lze jen na klíč a je potřeba dobrou firmu a to že je to na klíč dokáže firma využít tím že cenu vyšroubuje vysoko :(
03.07.2008, 12:12 |
Zdenek (A)
AR: Kde je napsano, ze to musi byt jen na klic? Treba moje firma ma v katalogu i cenu za hrubou stavbu a rekl bych, ze by nemel byt problem rici, aby skoncili v kterekoliv fazi. Otazkou je, zda pak sezenes firmy / lidi, kteri umi delat treba instalace v drevostavbach.
Asi pred 6 lety jsme si prosli z ceho postavit a dosel jsem k tomuto :
drevostavba - o drevostavbe neni moznwe hovorit, spise o drevotriskove stavbe. Ne dekuji nechci barak z drevotrisky a sadrokartonu. Ano maji to rychle postavene, ale cena vysoka za drevotrisku. O zivotnosti snad nemuze byt ani rec.
zdeny - osvedcena klasika, spousta firem atd.
montovany panelacek - tuhle moznost jsme vyuzili diky rychlosti vystavby, firme s dobrou referenci od meho kolegy. Jedna se o lehceny beton (beton, zelezo a keramzit). Privezou na kamionech, smontovany za 2 dny. Pak je to jako u zdenych baraku.
no tak my stavíme jeden nyní, no teda už je to pod střechou no a podlahy atd, takže skoro hotovo. Vzali jsme typovej barák, lehce se upravil a stavěli jsme to svépomocí.....
03.07.2008, 17:14 |
AR zdenek: jo o tom ze je hruba stavba vim, ale otazka je jestli by pak nebyl problem jak si zminil najit firmy co dodelaji zbytek.
no uvidime, zacal sem zvazovat i moznost jit cestou dodavky od ruznych firem na ruzne casti stavby a postavit neco s tenkou nosnou stenou a na to tlusty zatepleni, myslim ze porad lepsi volba nez zvolit xtherm a na vrch podle doporuceni ho zabit polysem.
AR my mame nosne zdi o tloustce 20 cm a je to na vnitrnim prostoru hodne znat, oproti klasicke 50 cm zdene zdi. Proste vetsi pokoj o 20 cm u kazde steny je znat. Zvenku 10 cm polystyrenu a maximalni spokojenost.
Jinak s temi firmami co dodelaji pak zbytek je hodne litani a nesmi se zadna firma opozdit, pokud na ne dalsi navazuje. My meli jednu a tu samou firmu, ktera postavila barak cely a meli jsme obrovske stesti ve firme, se kterou nebyl jediny problem.
my staveli barak pomoci vic firem a uz bych to neudelal... ty problemy pri reklamacich to je peklo.. jedna firma se vymlouva na druhou..
Dneska bych to udelal pres vyberove rizeni a maximalne na dve casti. Hruba stavba a zbytek.
04.07.2008, 14:09 |
Conan AR: tady si počti o dřevostavbách
[ Link ]
04.07.2008, 17:35 |
AR conan: tyhle sajty už mám přečtené, více méně je tam v těch mýtech to co na každých stránkách o dřevostavbach
OO: no ono asi záleží jak natrefíš na firmy, znám hodně lidí co zas říká že je dodavatelský způsob lepší než klíč, ale je potřeba mít dobrý dozor co to všechno ohlídá ať je to jak má být.
Jinak sem dneska našel stavbu jedné zajímavé dřevobetonové stavby. Nosná konstrukce z trámů a z venku a zevnitř pobité velox deskama a mezi těma deskama izolace vatou. podlahy a stropy klasika beton, jen dole možná více polyše. Dělají to jako pasivní dům s podlahovkou a rekuperací tepla. Mno a začíná se mi ten systém hodně líbit.
04.07.2008, 18:28 |
Boťas No nedůvěra ve dřevostavby je u nas obecna.Zaleži na firmě jak to pstavy je to u nás dost ruzny a toto vym z vlastní zkušenosti jelikož jsem dělal bakalářskou práci z obotu dřevostaveb.Potřeba je dodržet konstrukci a konstrukční požadavky na ochranu dřeva.Nejzavedenější u nás je asi RD rymařov www.rdrymarov.cz
neomezoval bych se jen na rámový dřevostavby či prefabrikovany stavby systému rámové konstrukce ale i na nový systémy např KLH celomasyvní lepený paneli jsou super.Tyto domy jsou nízkoenergetické.
A nedůvěra v dřevostavby je mylná v Americe se stavý 90% jedno a dvoupodlažních samostatně stojících domů.vysoký podíl jich je i v švédsku a podobných severských zemích.U nás asi do 1,5% výstavby.
Tak at dobře vybereš hlavně pozor na výběr firmy je to pak o nervy hlídat a dokola se s nima dohadovat.
Ty ve Botas, tys strcil Nisma do kapsy, postavy, vym, celomasyvni paneli... :o))
24.05.2013, 14:40 |
AR Ha koukám že sem prvotní dotaz položil už hodně dávno ale pořád nic nestoji. No teď ale začala být tato otázka opět aktuální, mladá objednala dom katalog ES, hned vybrala barák co chce...no ale nějak se mě to s ES nezdálo a hledal reference a hle dostal sem se zpět ke svému tématu.
Takže kdo a jak může poreferovat? Změnilo se něco u ES? Dá se jim už věřit? Resp neměl by někdo tip na dobrou firmu na jižní moravě? Vzhledem k tomu že tady na jihu moc kamarádů "zedníků" nemám tak bych případnou stavbu musel řešit na klíč.
tož použij internet a podívej se na ES reference...
24.05.2013, 15:04 |
AR tož to už sem udělal, strejda google toho negativního našel poměrně tunu, bohužel a jak je vidět tak za ty roky se asi nic nezměnilo.
Spíš tedy jestli někdo nemá tip na konkrétní typ stavby či na firmu která je solidní a ne jako hsystem apod.
btw hlava mě ale nebere, pokud je to tak ojebávací firma (ES) tak jakto že dokážou pořád fungovat? Všude se píše o žalobách, hromadných žalobách apod., dyť jim to muselo přece zlomit vaz ne? ale oni jedou na trhu stále 10-15let nebo jak dlouho?
to je jak s AAA, někdo je spokojený a někdo ne... chce to mít u ruky právníka a sledovat všechno co člověk podepíše. Když sem sledoval nějaké ty reportáže tak mě zarazilo co ty lidi všechno bez problémů podepsali, směnky a fakt nevýhodné smlouvy. Trošku mě to připadlo, že si za to můžou sami a je ve sračkách skupina lidí, co chtěli stavět skoro uplně bez peněz, což není dobré nikdy. NA druhou stranu tady u nás ve vsi stojí pár domů od ES a nevypadají špatně, nejsou ani špatně postavený, ceklem naprůměrná kvalita práce
Já nevím, ale pohybuju se ve stavebnictví natolik dlouho, že mi nepřipadá rozumné jiné řešení, než se vykálet na jakékoli kompromisní typovky a katalogovky, ale v první řadě si vzít k ruce pořádnýho projektanta, co spíš než studoval 15 let celkem 7 vysokých škol tak měl někdy v ruce cihlu a zná praxi, respektovat jeho zkušenosti a přehled, a vymyslet s ním a postavit barák podle sebe, počínaje 3D modýlkem, přes jeho neustálý dozor na stavbě, až po předání finální stavby. Nechápu vůbec smysl systému vybrat si v katalogu nějaký typizovaný (= ekonomický, nedomyšlený a hlavně totálně neosobní a neindividuální) pseudomeček, jít do holportu s tím kdo jej nabízí a kasíruje, pak ale hned v úvodu stejně najmout nebo draze platit projektanta, aby udělal změny toho typáku aby lépe vyhovoval, a nakonec zjistit že se postavil psasopes pochybné kvality, který stál hrůzu peněz, neb prakticky všichni tihle "domkáři" drží hezkou cenu jen dokud je to přesně podle typáku a co z největšího sajrajtu, a jak chce člověk něco modifikovat nebo změnit, už cáluje jak divej. Ve výsledku když si to pak spočte, tak to stojí víc, než kdyby stavbu vedl právě jen schopný projektant a stavělo se pod jeho dozorem. Moc dobře si pamatuju za ty léta co pro domkaře děláme řemesla na legendární hlášky lidí od Canaby či ES stylu "na to se**te, vy tu bydlet nebudete" a vím, že výběrovky se pro ně vždycky vyhráli jen sdíky nejnižší ceně, znamenající třeba u řemesel, jako plynu, topení či ZTI použití největších sajrajtů na trhu s mizivým výhledem spolehlivosti a kvality, kterou člověk od novostavby očekává...
Jsem v podobné situaci a musím dost potvrdit teorii od radek.613.
Vybral jsem si typový dům, systém velox. Prostě se mi líbil, jak dům, tak jeho vlastnosti, tak cena. Oslovil jsem firmu, je z Pardubic, byl jsem se tam i podívat.
Přijeli s projektantem, podívat se na stavbu, která je v Chomutově. Do této chvíle bylo vše v pohodě.
Řekl jsem si, že trochu více prozkoumám a poptám možnosti přímo v místě stavby, jak technologie, tak projektanty i stavební firmy. Oslovil jsem firmy, sešel se s místním projektantem. A už to začlo:
- Velox - jaký k tomu mám důvod? Dražší systém,
- některé vlastnosti výrazně a neřešitelně horší (např. vazba dřevo-plastová okna),
- nakonec to nejhorší, v Chomutově není firma, která by uměla tento dům spolehlivě postavit a dokončit. Jsou tam cca 3 domy, u všech vyboulené zdi, nedodržením stavebních postupů. Velox nemá v místě ozkoušenou a doporučenou stavební firmu, abych toto eliminoval.
- Navíc projektant z Pardubic mi bude dost těžko dělat stavební dozor.
- V ceně projektu od tohoto projektanta nejsou žádná papírování s úřady, stavební povolení atd. Prostě a čistě jen plány domu a usazení. Profese také nejsou detailněji rozkresleny, což může být v případě betonového domu dost problém.
Takže jsem si našel místního projektanta architekta, projekt je sice dražší, ale obsahuje všechny profese mimo elektro, které si dodám sám. Jeho součástí je i vyběhání povolení na úřadech.
Architekt navrhne originální dům, který bude ušit na míru, poté naprojektuje, dle typu domu zvolíme vhodnou technologii. Rozhodně to nebude dřevostavba :)
A nakonec vytendrujeme stavební firmu, dodavatelé kompletní stavby na klíč, protože opravdu nechci řešit neřešitelné reklamace a výmluvy jednotlivých profesí.
Projektant mi navíc bude dělat stavební dozor po celou stavbu. Navíc si budu dělat vlastní dozor :)
Copak teorii.. to je právě praxe :-D
Neplette si autorskej a technickej dozor.
26.05.2013, 22:13 |
AR Tak ono ES byl první nástřel, protože dom došel katalog, všude jen samá superlativa, jak vše zařídí za nás atd. Samo se nedá všemu věřit že, ceny uváděné v katalogu jsou spíše pohádkové než reálné, zase tak snadno se tím rohlíkem opít nenechám ;)
Jako zatím jsme ve fázi hledání ideálního pozemku, což je taky poměrně nadlidský úkol :( 2tis/m2 se nám opravdu nechce dávat, ale něco málo se rýsuje od cca 200kč/m2 po 800kč/m2 samo že s jistými omezeními co by s tím přišly jako třeba poloha vůči světovým stranám.
Během hledání bychom chtěli konečně rozseknout ty hlavní otázky:
typ domku? Klasika vs bungalov, původně jsem bungalov vůbec nechtěl ale začínam tomu nějak přicházet na chuť
z čeho stavět? Tady bych to viděl porotherm X beton typu velox/durislo apod X montovačka. Tady hraje velkou roli rychlost výstavby, jelikož stavět 2-3 roky se nám jednak nechce a jednak je to finančně nereálné.
s kým stavět? V dnešní době asi nejtěžší otázka :( vzhledem k možnostem to bude muset být stavba na klíč nebo do fáze kdy je téměř dokončeno (zvenku komplet, zevnitř omítky)
btw na kolik odhadem vyjde sranda s vlastním projektantem? U gservisu inzerujou za individual cca 55t což je oproti typovce cca dvojnásobek což v celkové ceně stavby je zanedbatelné, otazkou je jak se pak bude lišit rozpočet od podobně navrženého domu jako je typovka.
26.05.2013, 23:10 |
Luke_288 | Upraveno: 2013-05-26 23:13:39
Co bys ty 2-3roky delal? To by sis jedine musel sam vypalovat cihly, aby to trvalo tak dlouho. U jednoduchyho baraku stavenyho firmou musis do roka od kopnuti bydlet.(osobne bych nechal hrubou stavbu prejit mrazem, nekdo rekne ze blbost, ale podle me to vyznam ma)
Cenu projektu tezko rict, zalezi co vsechno si budes vymejslet (topeni, vzt, mar, slozitost na detaily , technologie apod) a cena baraku se odviji od casu, kterej mas na tendr firem.
26.05.2013, 23:17 |
AR Luke_288: tak ono technologie výstavby určuje i jeji rychlost. Dřevěné prefabrikáty - bydlíš za týden, ztracené bednění - hrubou máš za cca 2-3 týdny atd. že
Nepleteme, schopný projektant s praxí = autor projektu = autorský dozor = stavební dozor. Podle mě nejlepší kombinace funkcí v jedné osobě. Nesmí to samozřejmě být diplomovaný teoretik, kterého pak na stavbě pošle do kšá každý druhý zedník s nedochozenou základkou :-D
AR: samozrejme, ale nenapada me co bys musel zvolit za technologii, abys stavel 2-3roky.
Jinak dej pak vedet, jestlis nasel projektanta, co je borec na navrh baraku a zaroven je dobrej technickej dozor, kontrolujic dodrzovani technologickych postupu, hlidani spravnosti materialu, opravnenost mesicnich fakturaci atd atd. Protoze to bude muset bejt superman, co bude stihat fungovat v projekcni kancelari kreslit dalsi projekty a zaroven 2-3x tydne na stavbe. Proste takzvanej ferda mravenec, prace vseho druhu.
Muj nazor je, autor projektu nebude kvalitni technickej dozor, mely by to bejt dve ruzny a specializovany osoby. Za 16let v oboru jsme takovyho nepotkali.
Luke_288: Pokud se za stavění počítá i výběr projektanta, vlastní nákres a následné řešení dispozice s ním, tak já stavím 2,5 roku a budu rád, když na podzim bude skolaudováno bez fasády a okolí.
Na druhou stranu, když vidím kvalitu domů na klíč, tak jsem rád za to, že si 90% věcí umí udělat sám a pečlivě... Když bych to neuměl, tak bych dozhodně stavěl s dozorem a dodavatelsky.
Souhlas, beru ciste realizacni fazi.
Pokud se do toho bude pocitat i uzemko a stavebko, byť ve spojenym rizeni, je jen to klidne na pul roku.
S firmama taky souhlas, dneska je to samej ojebavac, proto je dozor dost podstatnej clanek, musi na to mit hlavne cas a kvalifikaci. Problem je, ze pri stavbe domku se malokomu chce dat dalsich 10-15tis/mes za dohled, kterej tam bude realne 2-3x tydne. Jinak to nema vyznam.
My to udělali tak, že jsme si nakreslili svou představu a podle toho se pokusili najít typový projekt.
Podařilo se, projekt se ani nemusel upravovat, některé detaily formou změny před dokončením.
Projekt stál 18 tisíc plus myslím 4500 Průkaz energetické náročnosti budovy.
Původní záměr byl, že hrubou vysmahne jedna firma, okna si objednám sólo, instalace uděláme v rámci rodiny sami, interiér částečně svépomocí.
Dopadlo to tak, že od zalití desky a založení první řady tvárnic to stavím po víkendech svépomocí sám s rodinou a kamarády.
Stavím z Ytongu Lambda 375 mm + 10 cm polystyrenu.
tvárnice na lepidlo, polystyren na pěnu.
všechno uvnitř jsem dělal víceméně sám, co jsem neuměl jsem se naučil.
Dům má zastavěnou plochu 147 m2 + 21 m2 terasa.
Kvůli CHKO je to klasika přízemí + podkroví.
Dole obývák, kuchyň, pracovna, sprcha, chodba, garáž, technická místnost a malá dílnička, v podkroví 4 místnosti, koupelna, hajzl a dvě šatny.
Nástřel na rozpočet od stavební firmy do konečné realizace byl cca 4,8 milionu.
Teď lepím polystyren a chybí mi udělat v patře koupelnu a dát radiátory - takže cca 150 tisíc a je téměř hotovo (stejně nebude nikdy :oD) a prostavěl jsem 2,35 milionu plus nějaký drobný. Takže za 2,5 to dorazím, pak počítám nějaký úpravy okolo, ale to si budu dělat všechno sám, takže to spraví možná 50 tisíc za nějakej štěrk a pak kamennou dlažbu.
Říkal jsem, když jsem začal, že když to do 3 mil. postavím, půjdu se ožrat.
Jsem o 700 níž a bydlíme, takže začnu chlastat :o))))
Prvni nastrely stavebnich firem bejvaj vtipny :)
Zas je fer rict, ze ta firma ma nejaky rezie a drzi za dilo zaruku. ale to neospravedlnuje 40% a podobny narusty. Stavebnictvi je dneska dzungle a laikum to vubec nezavidim.
Luke: no ja mel prvni nastrely 7,2 mil. nejdrazsi a 2.6 nejlevnejsi.
Prvni se zblaznili a debata skoncila, kdyz prohlasili, ze oni levne veci nestavi a ti nejlevnejsi byli Polaci, kteri to meli prece jen trochu z ruky a ja si to nedovedl predstavit.
Pak jsem sehnal pres reference firmicku, ktera to mela udelat podle rozpisu, jak jsem psal vyse. A protoze desku dokurvili, a chteli me ojebat dost primitivnim zpusobem, vyhodil jsem je a zacal jsem sam. Ja to tady prave uz psal v par postech. Od te doby neverim remeslnikovi ani pozdrav :-D
Jj, cetl jsem to. Tohle presne vykresluje stav stavebnictvi u nas. Ono se na rozumnou cenu dostanes, ale stoji to spoustu casu a vyjednavani na coz kazdej neni stavenej. Neni to o firme, ale o tech lidech co ve finale na ty stavbe jsou, coz bejva kamen urazu.
Polaku bych se nebal, ale to bys musel bejt na stavbe furt, pak to funguje, jinak si delaj co chtej.
jsem na tom dost podobně, RD chceme cca 4.5mio. Rozpočet na stavbu jsem dostal 6mio + 0.7 mio pozemní úpravy a deska.
Pozemní úpravy mi lokální firma nacenila na cca 100 tis.
27.05.2013, 13:47 |
AR sakra to sou cifry ;) pánové v čem jedete? :D já to zatím vidím tak že jako "běžnej" smrtelník co má normální práci, nulový majetek a nutnost žít v podnájmu celkem dost svázané ruce :( Když jsme uvažovali o stavbě před těmi x lety co sem založil tohle téma tak by se na to šlo asi svépomocí + dodavatelský protože by to bylo v podstatě "za barákem" ale po přestěhování na druhý konec republiky je to trošku o něčem jiném :(
AR: Za 4,8 bych si to dovolit nemohl samozřejmě.
Když to spočítám: 1,7 mil. hypotéka se zástavou jiné nemovitosti = čerpání přímo na účet.
400 tisíc našetřeno a cca 200 jsem tam utopil z každé výplaty po dobu 2,5 roku. Ale je to 2 roky bez jakéhokoliv volna, dovolené, oddychu. Z práce rovnou na stavbu, sobota od 5 do 21 hodin, neděle od 5 do 17.
Každý víkend, celé dva roky. Na Štědrý den 2011 ráno jsem tam jel zkontrolovat vodu, zda nezamrzla, zjistil jsem, že je to OK a po ruce byla zrovna drážkovačka na drážky na elektro, tak jsem to zkusil a zjistil, že to půjde, no a vrátil jsem se domů po poledni a měl hotový přízemí :oDDD
AR : je fakt,že když máš kontakty a obklopíš se solidníma lidma,tak jde vše a ne jen ve stavebnictví :)
27.05.2013, 15:26 |
AR njn jen mít ty kontakty no :(
Tak u nás funguje člověk co 15 let projektuje, architektoniku i stavební dozor si umí dělat sám, totéž veškeré papíry a jednání s úřady, pokud doporučí externí firmu, pak je to 101% spolehlivost. Neboť je to praktik a sám vlastníma rukama už spoustu věcí postavil, tak zná praxi jako málokdo, a navrch krom podnikání s projektařinou dělá pro wienerberger technického projektanta s působností po 1/4 ČR, takže krom stíhání kontrolních dnů a dozorů na stavbách umí i materiály, nové trendy, směry a klady i zápory všech v této zemi používaných systémů. Kupodivu to není superman, kancelář má doma, a umí výborně pstruhy na roštu :-D
Osobne uprednostnuju lidi s uzkou specializaci, prtz z praxe vim, ze sikovnej projektant nema vicemene cas na nic jinyho nez na navrhy, kresleni a obcasnej autorskej dozor. Dtto technickej dozor. A co uplne nesnasim kdyz s nekym spolupracuju jsou nejblizsi terminy kdy ma ten clovek hodinu volno nejdriv za 3tejdny v nedeli ve 12:45 prtz ma rozpracovanych 58dalsich akci.
Btw na pstruhach na rostu snad neni co podelat ;)
04.06.2013, 14:15 |
AR Hmm tak poslednich par dnu procházím stavební firmy, objednávám katalogy a když se nám některá nabídka zalíbí tak sjedu hodnocení a mám pocit že tady v čr se snad dá stavět jen svépomocí :(
Teď naposledy CANABA, hezká nabídka, zajímavý je jejich projekt domu za "mega" co by vyhovoval i našim potřebám, skočím ke strejdovi google a co nevidím, samé nadávky jak staví nekvalitně, jak ty baráky plesnivěšjí, opadávají atd???
Tak si říkam, že pak asi jen něco ověřeného tak zkusím RD Rýmařov a to je to samé v bledě modrém, zase fóra plná nářků toho jak je to nekvalitní, jak ojebávají, atd.
Tak mě řekněte s kým se dá v dnešní době stavět? Aby to nestálo majlant a dalo se v tom bydlet?
04.06.2013, 15:27 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-06-04 15:29:26
Jak už jsem psal. Svépomocí...
Pokud není čas, tak dodavatelsky, vždy poptat víc firem, najít menší stavební firmu, chtít od ní základy s tím, že když to budou kvalitní a rovně i rozměrově správně založené, tak udělají i hrubou. Pokud bude spokojenost se základy, použijou mat. na kterých jste se u nabídky domluvili, tak od nich nechat i hrubou. Krov a střechu od tesařů opět dle nabídek. Pokud bude zdivo rovné, žádné problémy, tak tam nahnat elektrikáře, vodaře a po nic opět tu stavební firmu na omítky. Stavbu nechat nejlépe přes zimu PŘED omítkama vymrznout. Pak nechápu kde by se vzala plíseň a nějaká zásadní nekvalita.
Jo když bude barák za 3 měsíce komplet od jedný firmy jako to měl známej a začal na podzim kdy do toho než dali střechu nalilo, tak ještě na jaře kdy už chtěl mermomocí lepit lina tam měl vlhkost takovou, že podlahář řekl, tak nejdřív za 2m a vysoušet, vysoušet, vysoušet.
04.06.2013, 16:11 |
AR Jenže to je pak stavba na pul roku, rok což je finančně nereálné. Mít zajištěné bydlení, ideálně někde poblíž pozemku proč ne, po rachotě skočit na stavbu položit pár řádek cihel, ale v okamžiku kdy se musí počítat hypo, nájem v bytě, atd. tak to prostě nejde, proto ideálka nějaká firma a technologie pomocí které se to dá postavit za "pár" - dřevo či beton.
příklad od tunera je sice dobrá teorie, nicméně pak se smiř s tím, že reklamace budeš řešit s x subjektama a jeden se bude vymlouvat na druhýho, že ten druhej něco posral, že mu něco někde proseknul apod.
ad plíseň- tepelný mosty, špatně zaizolováno, zavřená vlhkost, zatékání....
04.06.2013, 16:25 |
AR Luke: to už tady zmínil OO a to je právě to proč to nechci takto řešit, buď celé jedna firma ať za to nese zodpovědnost a nebo z větší části sám a co nedám sám tak firma, jenže tato možnost je u mě automaticky vyloučena ;)
05.06.2013, 13:26 |
Conan | Upraveno: 2013-06-05 13:26:35
Hele, já mám s RD Rýmařov jen doboru zkušenost a to na všech úrovních, od obchodního místa po úpravu projektu, montážníky a tři drobné reklamace.
V srpnu to bude 5 let co dům stojí a nic se na něm "nepo".
Když to srovnám s baráky v okolí, které si nechaly lidi stavět různýma malýma stav. firmama, tak jim teda nezávidím.
05.06.2013, 14:18 |
AR Conan: hele a jake máš subjektivni dojmy z bydlení v "dřevostavbě" kdybys dneska vybíral šel bys do toho znova? nebo bys volil jinou technologii? Jak bys ohodnotil všude zmiňované negativa typu poklepání na zeď se rozláhá celým domem, když si hrajou děcka tak je to slyšet všude a když si "hrajou" dospěli tak taky ;) Co léto? Je v baráku jako v sauně nebo ne? Řešil si nějaké závady, reklamace a případně jak se k nim stavěli?
05.06.2013, 14:47 |
Conan Já s dřevostavbou problém nemám a šel bych do ní znova.
Negativem je třeba to, že nemůžeš dát truhlíky s kytkama na venkovní parapety, protože jsou moc mělký a květináč se tam sám neudrží ;-)
Hluk z patra: řádění dětí je slyšet, ale nemám moc s čím to porovnat. V paneláku je to asi na stejno, v baráku rodičů (někdy z roku 1930), kde jsou stropy nějaké dřevěné trámy vysypané bůhví čím, je to o fous lepší. Zajdi si někam do vzorového domu, to bude asi nejlepší. Jinak řeč apod. je tlumená dobře.
V létě je v baráku teplo, to je pravda, ale v paneláku to bylo horší :-)
Ono záleží, kde ten barák je postavenej.
Co se musíš u dřevostavby naučit je větrání. Chce to pokud možno každý den jednou / dvakrát 5 minut větrat průvanem.
Co jsem reklamoval... rozjetou spáru v plovoučce v předsíni, na půdě, když pršelo, tak kapalo napojení odvětrávání na ten střešní díl a pak u obvodových zdí / panelů, tam kde se spojují, tak ze spodní strany, která je nad soklem zákl. desky, byly nezalištované mezery o rozměru cca 2 * 3 cm. To jsem řešil po zimě, kdy se na půdě objevili rejsci a někde jsem se dočet, že se myši můžou tou mezerou prokousat do zateplení. Což se unás nepotvrdilo. Reklamaci udělali většinou do 14 dnů, vždy když někde v okolí stavěli nějaký barák, tak se u nás stavili.
Pak ještě ventilátor na odvod vlhkosti, ale za to nemůžou a vyměnili ho za nový.
Takže všechny reklamace opravili.
Jedna drobnost, která mě také utvrzuje o kvalitě je impregnační nátěr venkovních trámů a dřeva. V "návodu" k domu doporučujou p 4 letech jeho obnovení. Jenže on vůbec nebledne a má stále stejnou barvu. Když se podívám na barák souseda, starej necelé 3 roky, tak ten má už vše vybledlé.
06.06.2013, 09:43 |
AR Conan: díky za odpovědi.
All: je tu dost lidí od "fochu", dokázal by někdo z vás odhadem říct zda tato hrubá má cenu cca 1,5mio? Co jsem jen tak laicky koukl na zdi tak to vypadalo jak postavené svépomocí, sihly kolem stavebních otvorů nějaké uštípané, a některé vady jsou vidět i z fotek.
[ Link ]
Takhle hrubá stavba když pojedeš dodavatelsky se vejde bohatě do mega a ještě zbyde, obzvlášť když je opět akce 1+1 cihla zdarma...
Luke_288: Není to teorie, ale praxe jednoho kamaráda z Prahy. Ale stojí to čas a nervy to jo.
hrubá stavba se bere nákladově cca 1/3 až 2/5 celkový ceny stavby.
hodně lidí má představu, že hrubá je většina ceny a dost firem na to hřeší a podle toho fakturujou.
aspon zedníci dodržovali vazbu. co bych nekous jsou ty ložný a styčný spáry a malta.
06.06.2013, 10:25 |
AR Jen doplním že "hrubá" z odkazu výše takto stojí cca 3 roky, původní developer krachnul, někdo to koupil a zřejmě taky došly finance aby to dodělal. Takže stavebni povolení je asi propadlé a muselo by se asi vše řešit znova a dle slov makléřky není k dispozici veškerá dokumentace, jen nějaký základ aby se dalo získat stavebko. Oproti inzu je teda sleva 200t
06.06.2013, 10:27 |
AR Luke_288: tím myslíš to jak je naplacana ta malta mezi cihlama? Jako ja když to viděl včera live tak sem si řikal že to určo stavěl buď někdo kdo měl poprve v životě cihlu v ruce a nebo fofrfirma....teď sem se dozvěděl že to měl původně nějaký developer co stavěl celou ulici ale nakonec krachnul a toto je jediný barák co tam nedodělali, resp asi jich nedodělali vic, ale pak se to rozprodalo.
no, už na škole nás učili plnoplošný maltování, tady je malta v ložný spáře, pak zas není, dtto styčný. ono jako ne že by to nedrželo, ale není to řemeslo.
jestli to je 1,5milionu s pozemkem pak asi ano, jestli to je 1,5mio za tu stavbu bez poezmku tak rozhodně to tu cenu nemá
06.06.2013, 12:08 |
AR OO: ne, to je cca odhad jen za ten barak. Za celé chcou teď 2,2mio, pozemek když přeženu je 1300kč/m2 max dle makléřeky, takže to je cca 900tis za pozemek takže hruba je cca teď těch 1,3mio
Luke_288: mělo by to nějký zásadní vliv na funkčnost? špatna tepelná izolace? praskaní či tak něco?
06.06.2013, 12:12 |
AR Jinak o ulicu vedle je další borec se sranda cenou za hrubou, tentokráte z ytongu a prodávánou dvěmi realitkami ;)
verze 1:
[ Link ] verze 2:
[ Link ] tady je to dle mě nadsazeno ještě více.
Jak moc škodí těm stavbám že takto otevřené stojí delší dobu? řekněme 3-4 roky?
To jsou slušný šlupky teda....
06.06.2013, 12:21 |
Lucni.konik | Upraveno: 2013-06-06 12:22:26
sorry-double
06.06.2013, 12:22 |
AR Jo to sou, prodejci si myslí že to prodají za stejné prachy jako o pár "dědin" blíže ke krnu ;)
na funkčnost asi ani ne, v případě, že bude zateplení, mě spíš jde o takovou profesní deformaci.
jinak dlouho otevřený chalupy- pokud by bylo z pálených cihel, tak bych asi strach neměl,možná naopak, barák bude sednutej a nebude už moc pracovat v případě ytongu už jo, protože ten bude nachcanej vodou.
to AR :-) tak to je dobrá deviace. Krom základové desky +- 200 tisíc, střechy 200-300tisíc tam jsou jen obvodové hrubé stěny, to jako ty stěny bez stropů jen s věncem mají stát 1,0mio? no tak to je masakr..
06.06.2013, 13:16 |
AR Luke_288: takže ten z ytongu pokud tam stoji tak dlouho, pominu-li nesmysl cenu, tak by to bylo špatné ok? stěny nacucané vodou takže by ještě dlooho vysychaly je tak?
Ten "levnější" je teda z nějakého porothermu či jaké cihly takže tady by mohla být výhoda toho že si to už za ty 3 roky pořádně sedlo a dál už bude stavba pracovat minimálně ok?
OO: no zřejmě prodávající má tuto představu ;) a očivindě o to zas takový zájem není, když to takto stojí cca 3 roky. Základovka možna vyšla na víc, je tam totiž zařízlá do mírného svahu. Ale když si to tak pěkně rozpočetl, tak na kolik se dá cca ocenit jen to zdivo?
Btw v případě že tedy k tomu baráku chybí prováděcí dokumentace, znamenalo by to znova zhotovovat projekt? Dle makléřky je k tomu jen nějaká lehká dokumentace která by stačila na stavební povolení, ale zbytek údajně chybí, neb investor šel tenkráte do insolvence a prostě se to poztrácelo.
Luke_288: To u Ytongu platí i pokud jsou přesahy střechy velké?
AR: Zdivo 200 - 300tKč.
06.06.2013, 13:43 |
Luke_288 | Upraveno: 2013-06-06 13:45:30
neber to jako dogma, ale dlouho otevřenej barák z ytongu bych nechtěl z důvodu jak píšeš. sednutý by byly baráky oba, jak ytong, tak pálená cihla, ale jak se bude chovat ytong podrobenej x cyklům nasycení vodou, následně (částečný) vysušení, to těžko říct.
ad projekt- praxe je taková, že u RD se ke stavebnímu povolení přikládá stavební dokumentace v podrobnosti realizačního projektu. pokud ti poskytnou skutečně jen stavební, tzn bez profesantských částí (voda, kanál, eletro, plyn) tak neuděláš nic a musí se to dokreslit. ke kolaudaci potřebuješ dokumentaci skutečnýho provedení, ale pouze stavařskou, nikoliv profesantskou.
tady vidim problém spíš v tom, že ke stavebnímu povolení se dokládaj souhlasy správců sítí, tzn voda, kanalizace, plyn, elektro a těm se předkládaj projekty (ne uplně v realizační podrobnosti, ale základní věci tam bejt musí) a na ty by museli profesanti navázat.
ono se to takhle dost složitě vysvětluje.
já bych se na rozestavěnej barák s propadlým stavebkem bez projektu vysral, zvlášť za tyhle ceny.
edit: T2: tak konkrétně u tohodle baráku nemaj střechy přesah skoro žádnej. jinak bych se i s přesahem po těhle létech (2-3roky) otevření bál, vítr déšť zažene. ale ber to jako můj názor, třeba tu někdo napíše, že to nevadí.
Za 1,5 milionu se dá postavit celej domek k nastěhování a né hrubá stavba jednopodlažního baráku ...
06.06.2013, 13:54 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-06-06 13:57:04
Luke_288: Jasný, beru to tak. Já mám postaveno 2 roky a ještě min. rok to bude bez fasády. Když vezmu že tady je jeden dům postavený asi 15 let a je bez fasády z bílého, tak to asi nebude tak drastický. Ten barák je navíc patrovej, takže stěny dostanou při dešti "zabrat".
O_O: Asi tak ;)
ještě ad projekt- ve stavebním povolení bude uvedenej autor projektový dokumentace, tzn ten jí tak jako tak musí celou mít v archivu
Mě osobně se u toho cihlového nelíbí, že aspoň za tu cenu nepoužili do stavebních otvorů tvarovky, kam se dá dát pěkně izolace, aby nebyli tepelný mosty. Vše je to splácané jen z "obyč cihel". Ne, za ty prachy musíš vysvištět celej barák. Záladová deska - ano, ve svahu je, ale důležitý, jaké je podloží(a tím pádem složení třeba základových pásů. Já bych do toho nešel. Za ty prachy jsem postavil novej barák sakum prdum i s pozemkem.
06.06.2013, 14:10 |
AR no jak vás tak čtu tak by to asi nebyla ta pravá volba. Jinak tento ma podlahovku 114m2, je koncipován jako 4+kk a co tak čtu katalogy tak to skáče v téhle rozloze ke 3mio na klíč a hrubá kolem 1,5mio
tak někde ta firma musí vydělat ne? ;)
Takhle vypadá otevřená stavba bez střechy po 4 letech, z toho 3 zimy.
materiál Porfix - prostě porobeton...
06.06.2013, 14:36 |
AR OO: ok takže 1,5mio ale jen za matroš a vlastní pot?
19.06.2013, 08:54 |
AR Tak jsme se byli o vekendu kouknout na jednu montovačku, konkrétně u firmy Elk. Mají na výstavišti jeden vzorový domek, sice jiný typ než by jsme si vybrali a než by se vlezl do rozpočtu ale aspoň jsme si "osahali" dřevostavbu. Dle slov prodejce, který mimochodem hoodně ochotny a ukecaný, tam ta stavba stojí někdy od půlky 90tych let a to ještě není původní stavba Elk, ale převzatá a doupravena, ale i tak co mě zarazilo byly praskliny. Snad v každé místnosti bylo u spoje stěna-stěna, stěna-strop vidět nějaká prasklinka. Jinak co se týká klimatu uvnitř bych řekl že ok, sice sme tam byli jen dopoledne resp od cca 10h do 14hod a teplota byla snesitelná, i když se do domu opípralo slunce....jako zavěr je že se nám ta montovačka i líbila, ještě se máme jít kouknout na dokončovaný barák stejného typu co se nám líbí tak sem zvědav. Ještě se chcem kouknout na Hass Fertigbau a Rymařov ;)
19.06.2013, 09:23 |
Zdenek (A)
Ty praskliny v rozich mistnosti jsou u drevostaveb normalni. Proste neni to zdene a tak pevne. Desky, ze kterych je to sestavene, proste pracuji. Ja mam vnitrni desky na stenach z materialu RIGIDUR, stropy jsou sadrokartonove. Po prvnim roce zcela dobrovolne pribehli manici z firmy, co to stavela, a proste to na sve naklady zamazli a opravili barvu. Sice to stale pracuje, ale neni to tak strasne.
Na casti rigidurovych desek zkouseli (po dohode) nejake nove lepidlo. Tam, kde to tim slepili, neni ani jedina prasklina. Skoda, ze to nestihli vyzkouset drive. Kdyby tim slepili vsechny ty desky, mohlo byt jeste o neco lepe ;-)
On pracuje kazdy barak, tomu se zadna stavba nevyhne, at uz je betonova, zdena nebo drevena. My mame montovany dum z porobetonovych panelu a jedine prasklinky mame u spoje stropnich panelu - je to videt jen na schodisti. Co jsem prochazel zdene stavby, byli praskliny prakticky v kazde mistnosti.
19.06.2013, 10:27 |
AR jo tak s prasklinami i počítám, ono to stejnak celé pracuje. Jinak elk dává celý vnitřek ze sádroše, jak stěny tak stropy a aby to bylo prý jednodušší a nebyly vidět časem nějaké praskliny ve spojích sádrošů tak to celé objedou tapetama, což se mě zase osobně moc nelíbilo, ale samo dodají i bez tapet.
Haas Fertigbau mi prijde nejlepsi pomer cena/materialy/hodnota/navrhy a jsou ochotni podstoupit/dat do smlouvy testy od nezavislych odborniku, do cehoz se ostatnim firmam nechtelo...
20.06.2013, 07:58 |
AR CV: osobní zkušenost? Ja zatím jen tak lehce googlil a s Haas jsou překvapivě lidi spokojeni ;)