![o](img/odrazka-grey.gif)
Navštíveno 2489x
Setkal jste se někdo s tímto ?
Mám to na každém JPGu, na RAWu to není !
JPG
![foto k příspěvku od Crimson](forumimages/2010_11_22_10_26_362281.jpg)
RAW
![foto k příspěvku od Crimson](forumimages/2010_11_22_10_27_282281.jpg)
slušný :)
asi při kompresi do jpg používá nějakou jinou pamět a ta má mrtvý nějaký adresy.... při rawu to z ramky bude cpát rovnou na kartu bez kompresního obvodu no :)
Mazec, zatím jsem tohle viděl jen u LCD TV :-) sem tam i plazma, ale tam se párkrát bod vzpamatoval.
Samozřejmě jsou to mikrobody na běžné fotce neviditelné,
jen při fullsizu a zejména vysokých clonách f/16 - f/22 to je takto vidět !
22.11.2010, 23:02 |
hanx chyba v matrixu
23.11.2010, 01:52 |
Kamil Ozzy - je to naprosto běžný, zvlášť dneska u těch "co nejvíc" mpx snímačů. Pokud fotím na delší čas, tak se mi ukážou taky, ale LR je sám od sebe ignoruje, takže je to v pohodě. Mrkni sem:
[ Link ]
23.11.2010, 08:21 |
Crimson | Upraveno: 2010-11-23 09:42:45
Tak to teda odpoledne zkusím !
Jak na to?
Velmi jednoduše! Sám jsem člověk který si pokud to jde udělá rád sám, než dávat svůj aparát z ruky někam, kde ani netušíte jak s ním bude zacházeno… Všichni, Canonisté co byli s přemapováním senzoru v servisu se teď jistě chytnou za hlavu :) A teď si již popíšeme postup jak hot pixely z fotografií odstranit, tj. přemapovat! Budeme potřebovat jen krytku šachty těla(krytku) a časomíru… Fotoaparát by měl neměl být Z těla zrdcadlovky sejmeme objektiv a nasadíme místo něj na šachtu krytku, následně dle typu fotoaparátu v menu aktivujeme funkci ručního čištění senzoru pro manuální odstranění prachových nečistot z povrchu senzoru a potvrdíme dialog(uvnitř těla dojde k sklopení zrcátka a otevření závěrky), od potvrzení dialogu vyčkáme 30s a fotoaparát vypneme… toť vše!!! ;)
K aktivaci funkce přemapování dojde při dodržení času aktivace funkce manuálního čištění cca 28-32s a jen s uzavřenou šachtou přístroje.
Po přefocení testovacího snímku zjistíme, zda hot pixely zmizely a případně postup opakujeme, některé hot pixely se “chytnou” až při opakovaném přemapování. Rovněž doporučuji přemapovávat přístroj jen pokud je “vychladlý” a nebylo s ním několik minut fotografováno, respektive teplota senzoru souvisí s počtem pixelů, které budou případně z tvorby fotky vyřazeny… čím více se těsně před vlastním přemapováním fotilo, tím více bodů bude odstraněno, tedy tímto způsobem můžete proces i ovlivnit sami…
Proc to teda neni videt v rawu?
pročet jsem to celé tu diskusi, je to zajímavé..
hlavně zahřát čip 15min v režimu LiveView a pak na 30min režim čištění pod peřinou nebo s krytkou na hledáčku
23.11.2010, 10:12 |
soray Muj skromny nazor je, ze pokud se to neprojevi v rawu, tak neni chyba ve snimaci ne? Nebo mi neco unika?
to mi hlava taky nebere.. nahoře je stejná fotka, stejné místo
23.11.2010, 11:39 |
soray A je to uplne stejny snimek (raw + jpg z rawu) nebo 2 po sobe vyfoceny snimky jednou do raw a podruhe do jpg?
23.11.2010, 11:47 |
soray Aha, tak podle exifu to vypada na 2 ruzny, po sobe jdouci snimky.
Zkusil bych tedy vybrat volbu RAW+JPEG, udelat snimek a pak porovnat. A raw samozrejme vyvolat nejlepe v DPP pri nejakym standard nastaveni (nejlepe vypnout odsumovani). Napada me totiz, zda ty hotpixely z rawu nemohl "vycistit" odsumovaci nastroj pri vyvolavani.
23.11.2010, 11:58 |
Crimson | Upraveno: 2010-11-23 13:19:29
to mě také napadlo, že Camera RAW to dá do hajzlu při otevření RAWu
mám jen 1 tento snímek, je to img_0950.jpg vs img_0950.cr2 (uložen jako jpg)
23.11.2010, 12:44 |
soray Tak to bych zkusil ten raw otevrit v necem jinym, jestli to tam bude videt nebo ne.
Tak bohužel výše popsaný způsob nezabral,
nezabrala ani druhá metoda se zahřátým snímačem pod peřinou 15min :-)
podotýkám, že body (asi 10ks) jsou viditelné při dlouhých expozicích 30s,
při 1s expozici mám pouze 2ks
při běžném focení 1/400s není vidět žádný svítící bod samozřejmě
Jinak jsem otevřel RAW v Adobe a jasně na mě zářily ty samé body jako na JPGu, a najednou asi po 2s před mýma očima prostě zmizely, ověřil jsem to na dalším RAWu a to samé, po 2s zhasnou jak na povel, aspoň tak.
23.11.2010, 20:15 |
soray Ha! Jsem si to myslel, ze to ps zehli :-) Nicmene pokud je to tedy i v rawu, tak je to jasnej hotpixel.
23.11.2010, 20:19 |
Crimson | Upraveno: 2010-11-23 21:43:37
Rozhodně .. no ale kolikrát člověk dělá dlouhé expozice,
navíc většinou právě takové snímky stejně Rawuju,
takže se s tím dá žít, jen aby se nemnožily,
pak bych celkem dobře konkuroval Hubblovu teleskopu :-)
![foto k příspěvku od Crimson](forumimages/2010_11_23_08_23_462281.jpg)
No upřímně mě se ty dva pokusy s 30 sekundama +/-2 a nebo 15min. LiveView nějak nezdají. U LCD prostě není šance ty body hahodit u plazmy se dají nahodit tím, že dám naplno jas a zobrazím bílou, tím se mě povedlo pár bodů nahodit (otázka na jak dlouho). To že to nebylo v RAW mě taky moc smysl nedávalo.
24.11.2010, 09:08 |
soray Nojo, Huble, to je jiny sklo... :-))
Ja se zatim zmohl jen na foto Jupiteru a jeho 3 mesicu.
24.11.2010, 09:28 |
Bucci jj, hubble má určitě delší ohnisko a zajímavější světelnost....
tak jako tak mrtvý body nemam (ale i tak rada zajímavá) řešil jsem asi 20 šedivejch a 3 červený jako záruční opravu na Nikonu D80 takže si s tim pohráli v servisu, a jelikož byl foťák v režimu napojení na PC tak si nemyslim, že by to bylo až tak jednoduchý, ale budiž...