Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Jak nebýt Češtyn. Aneb psaní čárek.

o Navštíveno 3717x o
o 27.01.2011, 17:32 | Bladzej | Upraveno: 2011-01-27 17:33:17
Kterak lépe psáti čarky a tečky ve větách.

Zase beru jen případy zde z fóra

Čárka ve větě jednoduché:
-píše se když:
- je napsán několikanásobný větný člen bez spojek (Příklad: Prodal jsem kola, pneu, podložky a volant.)
- citoslovce na začátku věty (Příklad: Hahaha, to je vůl.)
- 5. pád - oslovujeme, voláme (příklad: Franto, podej mi tu lopatu. Piš čárky, Kesame.)
- vsuvka (příklad: Pošli mi, prosim, ty kola.)

-------

Čárka v souvětí:
- Souvětí je složeno z vět hlavních a vedlejších. V souvětí je aspoň jedna věta hlavní. Věta hlavní může být použita sama o sobě, kdežto věta vedlejší je na ní závislá a pouze ji rozvíjí.
- píše se když:
- věty jsou souřadně spojeny (Příklad: Ráno jsem jel do práce, druhej den jsem se vracel.)
- Před spojovacími výrazy a to, a sice, a tak, a proto. Ale před samotným A vetšinou ne :)
- věta vedlejší je vložena mezi hlavní (Sedl do auta, který si koupil, a za chvíli odjel.)

--------

Spojky: ((c)wikipedie)(spíš takovej bonus)
Spojky uvozují věty. Druhy spojek:
- slučovací – a, i, ani, ani-ani, jak-tak, hned-hned, jednak-jednak, zčásti-zčásti
- odporovací – ale, avšak, však, leč, nýbrž, naopak, jenomže, jenže, sice-ale, jistě-ale
- stupňovací – i, ba, ba i, nadto, dokonce, nejen-ale i, nejen-nýbrž i
- vylučovací – nebo, anebo, buď-nebo
- vysvětlovací – totiž, vždyť
- příčinné – neboť
- důvodové, důsledkové – proto, a proto, tak, a tak, tudíž, tedy

---------

Tečky:
Jedna tečka značí konec věty.
Dvě je omyl :)
Tři značí zamyšlení, nebo otevřený konec :)

Vykřičníky a otazníky:
Jeden otazník znamená otázku. Jeden vykřičník znamená rozkaz, nebo upozornění.
Dva oztazníky, nebo vykřičníky znamenají vetší důraz.
Tři znamenají debilitu.
Čtyři a více Aukro syndrom.

Čárky píšu podle citu. Stane se, že ji nenapíšu, nebo naopak je navíc, ale souvětí je i tak čitelnější, než jedna "věta" přes dva řádky, Kesame. Opět dodávám, že nejsem učitel.
Právo na překlepy samozřejmě vyhrazeno.

o 27.01.2011, 19:41 | HIGHTOWER
:-D.......!?!?!?!?!?!?!
o 27.01.2011, 19:47 | Kesam
:D
o 27.01.2011, 19:48 | Kesam
Sem tam jsem je začal dávat!!!To mi nepochválíš mede :-)
o 27.01.2011, 20:09 | Bladzej
Nee :D Kdyby si psal všude tak už jo ;)

Hihg: velmi, ale opravu velmi zabržděný uživatel Aukra. :o)
o 27.01.2011, 20:14 | prohifi.cz
2 Bladzej: dobrý práce :-)

Jenom malá připomínka:
- vsuvka (příklad: Pošli mi, prosim, ty kola.)

Tady ohraničující čárky chybou nejsou, ale jde-li o jednoslovnou vsuvku, tak nejsou povinné. U víceslovných vsuvek už povinné jsou. Ale to jenom tak naokraj. Radši ať to všichni čárkují :-)
o 27.01.2011, 20:22 | Bladzej
Milan: díky, zrovna tohle s jednim slovem jsem netušil. Když vymejšlim větu, tak se řídím pravidlem od Izera. Na způsob problematiky psaní slova "g*mnáz*um" :D
Popravdě vymyslet kloudnej příklad je někdy zapeklitější než sem si myslel.
o 27.01.2011, 20:40 | Pekys
Kesame, takže, příště, takhle, a, budes, pochvalen. :o)
o 27.01.2011, 21:06 | HIGHTOWER
Omilostnit nelze, popravit
Omilostnit, nelze popravit

2 věty, každá 3 slova, rozdíl jen v umístění čárky, ale významově naprosto životně důležité. Toto si pamatuji ze školy a proto si čárky opravdu hlídám. Někdy jde i o život :-)
o 28.01.2011, 06:20 | Zdeny60
Hoši, dovolím si opravit jen detail:

Pošli mi, prosím, TA kola :-)
o 28.01.2011, 07:53 | Yawor
Nechci nám kazit radost, ale pokud se tohle "cílová" skupina nebyla schopna naučit během základní školy....

Nicméně, jsem rád za připomenutí i pro sebe ;-)
o 28.01.2011, 07:57 | Sau
Eště že ma podobné srandy nechávajů klidným :)
o 28.01.2011, 08:11 | PlusOne | Upraveno: 2011-01-28 08:12:57
27.01.2011, 19:48 | Kesam
To mi nepochválíš, mede :-) - takhle je to správně ;-) Ty mu k té pochvale vlastně žádnej důvod nedáváš :-D

Ále co, já zas neumím jezdit na bruslích....
o 28.01.2011, 17:06 | Bladzej
Highty, dobrej příklad :)
Zdeny: kdybych měl psát furt spisovně, tak bych se pos*al. Ano vím že to je "špatně", ale tohle mě netankuje. Takle jsem psam i v minulym (<--mladym) díle.

Jak psal Augi: "Nejsme na úřadě."
o 28.01.2011, 22:45 | Skid-TDI
Hightower: Tak presne tohle si take pamatuji. Vybornej priklad. Jen snad doufam, ze to nebudou chtit jeste rozepsat, jake tam jsou rozdily.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3188 sekund.