Navštíveno 5757x
Zdravím potřeboval bych poradit jaká digitální zrcadlovka je nejvhodnější pro uplného začátečníka? Asi nejvíc rozhodujicí faktor bude pořizovačka strop 15 tisíc. Rozhoduji se mezi Nikonem a Canonem, už jsem tu prolezl pár vláken ale jsou už poměrně stará tak by mě zajímalo jestli se na trhu něco změnilo nejsem odpůrcem ani zastáncem žádné z těchto značek. Ale jak jsem četl každý si preferuje tu svou :)a pak bych měl další dotaz k objektivům mám v tom docela guláš jakej by pro mě byl ideální focení typu výlet, oslava, dovolená . díky za názory
07.01.2014, 15:35 |
walish | Upraveno: 2014-01-07 15:36:07
Pokud je strop 15tis., tak Nikon D5100+18-105 ;)
Pokud je strop 15, tak jednoznačně Nikon D90+18-105 ;)
Ergomonie/grip, ovládání, stavový displej, přímý přístup ke veškerému nastavení a hlavně velký hledáček. Měl jsem teď v ruce 2x D5100 (kamarád má problém s ostřením s pevnou 35mm a tím, že v hledáčku vidí objekt rovně, vyfotí a má ho šikmo) a to ovládání na palec je zlo. Nikon prostě musí mít tlačítka vlevo, je to daleko rychlejší, pohodlnější bez přehmatávání.
kdyby mel nekdo zajem, tak bych mel na prodej EOS 600D se sklem 18-135IS
novej, origo krabice, cenovka 15700,-
Já jsem čekal, kdy to přijde :D Ovládání na palec není zlo, jen si zvyklý na něco jiného ;) Mě to absolutně nevadí. A jinak D90+18.105 nebude do 15tis. Myslím teda, když jsem vybíral já, byl nejlevněji za 16,5tis.
07.01.2014, 16:52 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-07 16:53:13
walish: Tak ono je to o celkovém ovládání, zpracování, displeji a to pidi hledáčku. Na lepší si člověk rychle zvykne a když jsem teď zkoušel tu kámošovu 5100vku, tak bych neměnil ani za zlaté prase...
Jinak před koncem roku byla za 15tKč přesně, ale Euro udělalo svý :-/
[ Link ] Ale myslím, že litr už nikoho nevytrhne při takové investici.
Ale tak jasně, že jo. Ono vše má svoje +a-. Já jsem třeba max. spokojen, taky jsem nad D90 uvažoval, ale moc mi nesedla do ruky, tak jsem vzal D5100, technikou je dále než D90, což je samozřejmě taky dáno věkovým rozdílem, ale samozřejmě někde je zase lepší D90, třeba v tom kovovém těle. Však ať si chlapec vybere.
A musí to bejt nutně novej kus? A těch 15 je strop na jak dlouho? Je to strop včetně objektivu, protože jestli jo, pak moc v objektivech na výběr neni. Kdyby to nemuselo bejt echt nový, pak by patnáct stačilo i na D7000 :o) No a co se týče toho objektivu, tak vlastně ani jiná možnost za rozumnej peníz, než 18-105mm prostě neni, ale zase za ty peníze je prostě výbornej, jen neni nejlepší na portréty, ta světelnost je horší...
walish: Nesedla do ruky? To jí máš tak malou? Co se týče techniky, tak kromě o trochu lepšího čipu tam není nic co by bylo lepší. Ořezané nastavení, vše přes menu a třeba AF je méně pohotový a schopný pracovat za horších světelných podmínek. Jinak D90 je taky jen plast, nutno dodat, že na míle vzdálený/lepší jak ten u 5100ka včetně zpracování, utěsnění, spár. Ostatně ten kámoš když zjistitl, že v hledáčku má horizont křivě vůči tomu co to fyzicky vyfotí, tak řekl sám, že to byl poslední hřebíček do rakve a dnes by koupil tu D90tku a nebo už je tak nalomnej, že půjde do 7100vky.
D7100 vřele doporučuju :o) Jen zatim neni do 15k Každopádně nevěřil sem, ale skok to je i oproti D7000.
323Marty: Dlouho nebude kor se sklem. A D7000 bych se raději vyhnul, ve svém okolí už mám dalšího co má foťák víc v servisu než doma :-/
07.01.2014, 19:11 |
Crimson | Upraveno: 2014-01-07 19:13:57
Nekupuj zastaralé tělo, za rok tě to bude štvát,
kup si moderní tělo do 15tis. ze kterého budeš mít radost a bude technicky na špici, hrozně to stárne,
a sklo řeš postupně, začal bych něčím s druhé ruky klasika 18-55mm příklad >
[ Link ]
07.01.2014, 19:58 |
gizmi lehce se privtirnu, at nemusim zakladat dalsi tema..
Tuner: mam toho Nikona 7100 a jak jsem psal, chci fotit zvirata na dalku. Rikal jsi 3kilco, tak jsem si nasel:
[ Link ] s tím, že bych si ho osobně vyzvedl u Bauera (kupodivu když ho vezmu od něj, tak vyjde o 500,- draž :o)) ) Co myslíš, ok? :) Zvažoval jsem jetej, ale když si odečtu DPH, tak žádnej jetej za tu cenu neseženu, aby se to vyplatilo.
Tuner#2: To určitě ne, ale prostě se mi to ovládalo na první pokus trochu špatně, tělo prostě jako celek mi moc nesedělo, ta D5100 mi sedla do ruky "na první hmat" tak jsem sáhl po ní a nestěžuju si. Je to můj entry model, takže časem možná někdy vyměním, ale zatím není důvod a jsem spokojen. Vždy se najdou špatné kusy a u všeho. Nevyznám se v tom jako ty, takže jestli je fakt D90 o tolik lepší, proč ne, ať si ji klidně koupí, já jsem za to v srpnu nebyl ochoten dát 19tis., což taky rozhodlo. Ale jsem spokojen.
gizmi ta cena za 55-300 je nesmysl. loni na jare chodil kolem 6. davat za nej tolik penez je nesmysl - neni to zrovna uzasny sklo.
[ Link ] sakra lepsi volba.
Dal se kolem 10ti sehnat i novy nikon 70-300 ale koukam ze ted je uz s cenou sakra jinde.
Ozzy: Tím nekupuj zastaralé tělo jsi myslel konkrétně co? Zamyslel jsi se vůbec nad touhle cenovou kategorií a nebo to byl jen obecný výstřel aby jsi něco přispěl?
gizmi: Tahle 300vka je docela obyč a výsledky žádná sláva a rychlost ostření ještě horší. K 7100vce bych rozhodně připlatil na 70-300mm a nebo vzít něco od Tamronu, ale tam to chce vyzkoušet fyzicky při koupi.
walish: Teď už ten rozdíl není tak strašný a prostě 90tka je zcela jiná liga. Přece jen to byl foťák v úrovni dnešní D7100vky a už je to zpracování a zvuk závěrky je zcela jiný oproti nižším řadám. Věnoval jsem se tomu poměrně hodně a ten kamarád mě to teď jen potvrdil a to jsme to v době jeho koupě řešili taky. Chtěl "lepší" video a výklopný displej, dnes přišel na to, že to je blbost a že by raději kvalitnější a rychlejší focení.
08.01.2014, 07:44 |
Crimson | Upraveno: 2014-01-08 07:46:37
TN#2: vyběhlé typy 500D/550D/600D @ D60/D90/D700
vem si, že dnes je praxe taková, že nasbíráš data a pak si z té scény vyzobneš jen co potřebuješ,
vlastně nahrazuješ zoom, a to v případě čipů s malým rozlišením jde už blbě
tím ty stroje ale neodepisuju, jen bych osobně do nich nešel
08.01.2014, 10:24 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-08 10:27:44
Ozzy nezlob se na mě, ale buď Tě ujel vlak a nebo fakt střílíš obecně jen od pasu...
Nemůžeš přece srovnávat řadu 500,550,600D s Nikonem D90 a nedej bože s D700. To je zcela jiná liga a poku jde o rozlišení, tak u DX formátu se říkalo strop 10Mpix. Vývojem se to posunulo a pravda dnešní špičkové čipy mají v tomhle formátu 24Mpix a i po stránce šumu to ustojí, nicméně je to v kategorii 25+ za tělo. V levnější kategorii ty čipy dělá třeba Sony a je to celkem průser...
Ty jsi tady nadhodil Canon 700D jakož to moderní tělo v této kategorii? Když pominu, že malé Canony (500D - 700D) se drží hůře než malé Nikony (D3000 - D5300) a je to nesrovnatelné s gripem D90tky, tak v čem je ta 700vka lepší/moderní? Odpovím za Tebe. Pouze ve full HD videu...
Jinak ve všem je to horší a to mnohdy o dost a mít o 900pix na šířku navíc mě teda jako výhra vykoupená horšíma vlastnostma čipu nepřijde. Ořez dělám jn výjimečně a do 10%. Když je to horší, tak fotku rovnou zahazuju. Když se podíváš sem a nebo jen na vložený obrázek, tak má horší dynamický rozsah, menší barevnou hloubku/škálu a i použitelný rozsah ISO...
[ Link ]
V tom se fakt nehodlám patlat, byl položen dotaz a já na něho odpovídám Canon 650/700 event Nikon 52OO
"Zdravím potřeboval bych poradit jaká digitální zrcadlovka je nejvhodnější pro uplného začátečníka do 15tis"
Ozzy, patlat se v tom fakt nemusíš, proto jsem raději udělal print screen, protože vím, že odkaz by jsi ignoroval.
Že fakta budeš i nadále ignorovat i poté jsem teda nečekal...
Otázkou je, zdali pro praxi ten rozdíl hodnot "ve prospěch" D90 je k něčemu dobrý a zejména, zdali je vůbec postřehnutelný.
08.01.2014, 11:43 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-08 11:45:23
Tak třeba dynamický rozsah o 1EV snad pozná každý ne? Alespoň teda já poznal rozdíl 0,9 z předchozího těla D60 (skla mám pořád stejné) a i rozsah využitelného ISO. Mezi 700D a D90 je ten rozdíl dokonce 1,3 a to nemluvím o ovládání, stavovém displeji a podstatně větším hledáčku viz. výše.
700D má oproti starším verzím nově nejen HD video, ale i dotykové ovládání a automatické ostření během natáčení videa (toť porovnání mého 700D a bratrovo staršího 600D)
08.01.2014, 12:17 |
Atrey Ať si koupí co mu sedne nejlíp do ruky a vejde se do toho částkou kterou má. Čím novější model asi líp,ale určitě na začátku nepozná malé rozdíly. Znám lidi co se zrcadlem fotí hůř než já s kompaktem, hlavně že mají to velké v ruce a je to ''zrcadlovka'' :-D Jestli ho to chytne tak stejně po nějakém čase koupí něco lepšího, a tam už bude vědět co si pohlídat.
08.01.2014, 13:00 |
Cenda D90 má zajímavou cenu a užitnou hodnotu. Když tě to chytne, můžeš ji bez markantního prodělku poslat dál a koupit daleko dražší tělo i objektiv, než máš dneska rozpočet. Pokud ho budeš vůbec potřebovat.
Než se s ní naučíš, tak už bude D7500 :-) První dobu budeš řešit úplně jiné věci, než limity těla.
Navíc dle recenzí je setový objektiv 18-105 hodně podařený, vzhledem k cenové třídě.
Řešil jsem podobný "problém" s tím, že u mě cenový limit zas tak důležitou roli nehrál a nakonec se rozhodnut pro starší D90 v A1 stavu. Zatím mě to baví, ale určitě řešim jiný věci, než kluci s praxí v řádu let a kvalitativní rozdíl oproti D7100 bych stejně momentálně neocenil (video nenatáčím).
Toť slovo začátečníka :-)
08.01.2014, 17:55 |
walish | Upraveno: 2014-01-08 17:57:14
Pánové, jaký teleobjektiv byste vybrali k D3100? bylo by to hlavně na krajiny, focení měst z rozhledny apod., prostě nějaký univerzál. Cena ideálně tak 5tis., 8tis. pouze v případně úžasného skla :)Tak zní požadavek. Je to pro začátečníka, žádné profi foto, ale ať to taky trochu vypadá. V tohle se moc neorientuju. Díkes
Co třeba tento?
[ Link ]
08.01.2014, 19:02 |
Crimson | Upraveno: 2014-01-08 19:04:27
vyvaruj se takto širokému rozsahu, proč chceš na teláku 18mm ? ty je nemáš na širokáči ?
měl bys mít pokrytý celý rozsah přiklad: 17-70mm , 70-300mm , 400mm atd.
[ Link ]
08.01.2014, 19:22 |
walish | Upraveno: 2014-01-08 19:27:10
Ozzy, není to pro mě. Nicméně, D3100 je momentálně v setu s 18-55 a 18-200 by ho mohl zcela nahradit, bez nutnosti měnit objektiv. Ten 18-55 není taky žádná sláva, tak proč ne?
EDIT: na ten obrázek, co jsi sem dal, jsem koukal a výborné hodnocení tam má
[ Link ] - akorát tady je za 3.7tis. a jinde stojí 6,5tis. Tenhle by byl ok?
EDIT2: aby nebylo Tunerovi líto, že mu nepřišel mail, tak Tuner#2 :))
08.01.2014, 19:32 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-08 19:34:14
Ozzy, Ozzy, proč by měl mít 3 skla na 3100vku? Ty woe, to by mu ty skla stáli X krát tolik co tělo...
Třeba takový moody fotí starým Nikonem D80 (čip jak v mé staré D60) a k tomu má Nikkor 18-200mm a jaký fotky mu z toho padají...
[ Link ] Takže za mě pro začátečníka co nechce měnit skla a mít zaprášenou komoru je 18-200mm na základní D3100vce bez problému použitelný.
walish: Vím že nějaký tenhle uni Tamron získal i EISU, ale mám pocit že 18-270mm. Nikdy jsem nezkoumal rozdíly mezi nima, ale dá se to dohledat v testech.
P.S.: Žádnej mail nepřišel a nepřijde, já to mám vypnuté :))))
Tuner#2: Sakra :)))
Nicméně - který z těch by byl lepší? Ten Tamron nebo ten Nikon 55-200? Tamron malinko lepší světelnost na začátku, ale na konci zase horší, Nikon má stabilizaci, což by se na tom nejdelším ohnisku mohlo dost hodit, akorát mě zaráží ten rozptyl cen.
ten tamron 18-270 nebude tak hroznej, ja bych se teho nebal, a pokud tomu nechces delat pixel peep poznas stejne prd cim je to foceny. Aspon se nebude muset na nejakou dovolenou tahat s brasnou plnou objektivu. Ono to ma svoje opodstatneni. Tomuhle vsemu by mela vzdycky predchazet otazka "na co to chci". Pokud chce nekdo takovej univerzal, tak by k tomu mel mit nejaky duvod. A jsou duvody dobry a spatny.
walish: Tohle sklo není nic extra, celkem pomalu ostří, točí se tomu při ostření konec, takže zapomeň na filtry (což teda stejně v téhle kategorii asi málokdo použije). Ceny se tady liší dost, ale prostě tohle jsou dovozy z Polska bez české záruky. Jinak Profa to napsal dobře, pokud chce tenhle univerzal a ví co od toho čeká, tak proč ne ale třeba já tele nemám vůbec, končím na 70mm a nějak mě to nikdy krom akce na okruhu v Mostě nechybělo. I rallye se s tím dala fotit než se teda strhla vlna nevole a lidi musí stát kilometr od tratě :-/
08.01.2014, 20:07 |
gizmi Tuner: dneska jsem byl u Bauera (nechat si udelat plakat z fotky do loznice) a tak jsem s nim hodil rec, ze bych od nej vzal ten Tamron. Zasmal se a povida - neber :D Radeji prej 7O/300 od Nikonu (jak by ne, kdyz je tam rozdil 5t v cene) a i tak mam radeji vzit 4kilo Sigmu, ale to jsem odmitl zaplatit :D Po 10min krafani jsem se s nim dohodl, ze v unoru tu bude v Plzni mit prednasku Nikon (takova nalejvarna pro zacatecniky a pokrocile) za cca 600,- (na cely den) a je moznost si osahat a vyzkouset na svem tele veskery sortiment. Tak toho vyuziju, asi bude na miste i nejaka slevickova akce. Kazdopadne 3 velci vyrobci a peklo!!! Kazdy rika neco jineho, kazdy ma jine zkusenosti a hlavne cenove rozdily a parametrove rozdily brutalni.. :)
08.01.2014, 20:16 |
walish | Upraveno: 2014-01-08 20:24:48
Jak říkám, je to takový univerzál, tím 18-55 nic nepřiblíží, psal, že by to chtěl hlavně na krajiny na focení z rozhledny, na přiblížení měst apod. Ono vzhledem k té 18-55 si ale myslím, že obrazově si tím Tamronem 18-200 ani Nikonem 55-200 nepohorší. Ten Nikon by byl asi lepší díky stabilizátoru, ale fakt nevím. Případně kdybys měl tip na nějaký osvědčený a dobrý, tak sem s ním :) A nebo potom vyměnit za klasiku 18-105 :)
EDIT: Našel jsem na paladixu toto,ale vypadá to, jakoby se v ČR vůbec neprodával
Co se týče zoomu, tak jednoznačně Nikkor 55-200, mnohem lepší než ta 300 a většinou je to jako seťák právě s tím 18-55.
08.01.2014, 20:16 | walish
ten ti nebude ostrit na 3100
Proff: Vidíš, na to jsem úplně zapomněl.
Mně spíš uniká, k čemu mít levné shit-teleobjektivy typu 18-200 nebo 18-270. Jakýkoliv levný teleobjektiv má mizernou světelnost a tudíž bídnou hloubku ostrosti. A jestli jde jen o to "zoomovat", tak teď jsem byl v Londýně s kompaktem s 3x zoom a oproti mým předpokladům jsem větší zoom vůbec nepotřeboval :-D
Hlavní smysl teleobjektivu u zrcadlovky nebývá až tak v přiblížení nečeho, jako spíš v detailu/bokehu. Vzít 18-250 k moři - co tam s tím, dvě fotky lodě? Vzít do lesa - nebude dostatek světla, nepoužitelné. Vzít na sport - mizerná hloubka ostrosti, nepoužitelné. Atd.
(A to říkám jako člověk, který spoustu těch levných objektivů míval - když se na to podívám zpětně, tak byly celkem k ničemu :-D)
Mr.Scully: Koukal jsi na můj odkaz na moodyho práci? Ono i s 18-200mm jde udělat nádherný bokeh, jen holt musíš jít dál a nazoomovat což třeba s pevnou 35tkou nemusím. Každý má svý a myslím, že Lukáš dokazuje, že slušně se dá fotit i tímhle univerzálem. Ano nebude to na sport, nebude to do lesa fotit běhající dítě, ale na běžné focení proč ne, vždyt to začíná na f3,5 jako většina skel (můj 18-70mm má F3,5 - 4,5) a že na konci to má 5,6? No to má i většina levných teleobjektivů. A ruku na srdce, snad nechceš tvrdit jako Ozzy, že k 3100vce se hodí tři skla aby jsi pokryl celý rozsah...
08.01.2014, 21:04 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-08 21:05:06
Gizmi: Tak jako jo, 70-300 od Nikkoru je lepší, respektive hlavně přesnost ostření je daleko lepší téměř vždy, když je to od stejné firmy. Co se týče dnů na test, dost často bývají dny s nikonem (zrovna jeden byl 14.12. u bauera a tam si to můžeš vyzkoušet zadarmo. Já si tam hezky ošahal ten full frame Df v retro vzhledu. Pokud dosáhneš na těch cca. 15tKč, tak běž do 70-300mm od Nikkoru ;)
gizmi k tomu tamronu asi takhle:
[ Link ] k tomu co pise v recenzi se bez debat pripojuju a i spousta dalsich z niconclubu atd. proste super sklo za super prachy.hlavni vyhoda aspon pro me ze umi byt ostrej i na plnou diru na 300mm. akorat je lepsi mit moznost si vybrat - v megapixelu vetsinou maji vic kusu skladem a jsou ochotni a ceny maj cajk. A k te 70-300mm je to taky dobre sklo ale me trebas odradilo kolik se jich pohybuje po inzeratech s nefunkcni stabilizaci..kdyz jsem kupoval svuj tak mi v megapixelu za uplne stejnou cenu 9999 nabizeli i ten nikon - meli jakousi akci a presto sem vzal tamron a nelituju.
[ Link ] samo sem si pujcil na vyzkouseni i ten nikon a muzes mrknout sam. vybrany nejostrejsi z nekolika narychlo zaostrenych a cvaklych fotech ze stativu.popisky jsou dole.
Tuner#2 - jasně, ale takový bokeh ti udělám s 50/1.8 taky. Možná i s mým kompaktem, který má 28/1.8 :-) Ty Mercedesy proto nejsou správným příkladem.
Jinak souhlasím, že tři skla na 3100 nemá moc význam. Dřív se říkalo, že skla mají stát jako tělo, dneska si myslím, že ta rovnice je možná posunutá, já osobně jako klíčový faktor vnímám rozměr snímače (a opět jsem důkladně vyzkoušel od pidikompaktu po fullframe skoro všechno). Ty rozdíly jsou obrovské.
Ano s 50tkou, nebo já s 35mm udělám bokeh ještě lepší, ale 1. se hodně nachodím a 2. některý fotky neudělám, protože bych potřeboval víc široké ohnisko a to jaksi s pevným nejde. Proto třeba já nezatracuju zoomy byť třeba osobně jsem ve stádiu, kdy by se mě jako nástupce 18-70mm líbila Sigma 18-35mm/f1,8 a jsem si jist, že bych si ve většině případů vystačil. Ale jsem ochoten pochopit a doporučit pro začátečníka i prostě tyhle uni zoomy. Dělat ramena jako ozzy umí každej, ale vždy to se chce vžít do potřeb a dané cenové kategorie, která se řeší.
Zkusím tedy pohledat ještě nějaké další recenze a rozdíly mezi tím tamronem 18-200 a nikonem 55-200 a něco snad vybereme :) Každopádně díky moc za rady ;)
Podívej žádný ramena, jen zkušenosti - rady, co si z toho kdo vezme je na něm, všichni co už nějaký pátek cvakáme, jsme si tím peklem prošli, každý měl 18-55, 18-200, Tamrony, Sigmy , přesně jak píše Scully jsem rád že tyhle Shity už mám za sebou, protože to není focení, to je utrpení ..
ale je to přirozený vývoj a rozhodně je potřeba aby každý začátečník tím prošel, jinak nepochopí ..
Ozzy nezlob se na mě, ale svoje "zkušenosti" jsi tady už předvedl při výběru těla...
Hele já obdivuju Tvou práci a nasazení s kterým fotíš krajinky, ale prostě ne každej chce dát do fotovýbavy 50, 100 a nebo víc tisíc. Tady se řešil NEJ foťák do 15tKč a tohle pole evidentně zmapované nemáš. To samé platí o sklech. je hezké, že Canon dělá 70-200m F2,8 v celém rozsahu, ale to sklo stojí 35tKč a tady jaksi řešíme sklo mezi 5 - 8tKč k úplnému low-end tělu a pokud by se spodíval na odkaz co jsem dával, tak i univerzálním sklem jdou tvořit slušné fotky a že by amatér jezdil do lesa na medvědy moc nehrozí... Přijde mě to, že se tady tak trochu prezentuješ jako Zdeny 60 kdy Hi-Fi pod půl míče není Hi-Fi a je teda mít lepší doma ticho. Na rovinu říkám není a jsou lidi co jsou nadšený i z komponentů za pár tisíc.
Taky šetřím na Nikkor 70-200/2,8 ale i tak se mi zdá šílený, dát za objektiv přes 30 000 (navíc tohle když nový stojí přes 50), když je tohle něcí výplata na 3 měsíce a musí z toho vyžít.
Ale abych jen nekecal, zkus si všechno co pasuje do cenového limitu a podle toho se rozhodni. Ber v potazu velkou výhodu u D90 v tom, že má motorek ostření v těle a jde ostřit se staršíma Nikkorama. Já i přes to koupil D5100 s 18-55 a 55-200... Jenže to bylo před rokem a vyšlo to na 13 000 :)
08.01.2014, 22:27 |
Proffesor_W | Upraveno: 2014-01-08 22:33:46
mate jen 10 hodin na to si stahnout a nainstalovat ZDARMA a LEGALNE Zoner 15 :-)
[ Link ] co se tyce objektivu. Ja mam 50mm 1.8 a 10-20 rozbitou sigmu ktera je seknuta na ostreni na nekonecno. Fotim s tim, az bude cas tak ji poslu na opravu. Poslechl jsem radu jednoho fotografa a fotim s tim co mam, a budu s tim fotit jeste minimalne pul roku az rok. Na 70-200 2.8 nemam, chci si koupit starsi 80-200 2.8 kterej jde novej sehnat za 2/3 ceny jete 70-200. Ale to jedno. Mam na to ted, mohl bych si ho koupit zitra. Ale pockam a budu dal fotit 50kou. Proc? Chci se to naucit, chci vedet jak funguje achci si byt jistej ze kdyz nekde neco uvidim, tak si to budu umet predstavit jak to bude vypadat kdyz to vyfotim tou 50. Chci vedet presne kdy ji pouzit, na co je dobra a na co ne. Az tohle budu vedet, koupim si dalsi objektiv. To stejne se svetlama atd.
diky za odkaz :) akorat se to stahuje sakra pomalu :(
[ Link ] odtud to vali rychle tak snad to bude ok
ps: musi se to nainstalovat jeste pred tim nez ten giveaway den skonci!!!
hotovo :) jeste jednou diky.
walish: nevim, za kolik se dnes dá sehnat Sigma 100-300mm f4. Sice to není ta legendární světelnost f2,8, ale jen o jedno EV víc, což je dnes při běžně používaném ISO 800 i víc celkem jedno. Každopádně když prohledáš web, zjistíš, že to je jedno z nej telat, jaký se dnes daj koupit a ne, že teď koupíš za osum nebo deset přihlouplej Tamron s nesmyslnym rozsahem a za rok ho budeš prodávat a koukat po něčem lepším. Příklad jak to přitahuje už sem myslím dával - tohle je ohnisko 16mm...
A takhle to vypadá při Sigmě použité ještě s 1,4x konvertorem. Foceno z ruky bez stabilizace. Byl to jen pokus, žádný umění.
323Marty - souhlasím s tebou, že Sigma 100-300 je zajímavou variantou pro ty, kterým stačí světelnost 4, ale jinak s tím "běžně používaným ISO 800" jsi trochu zaspal dobu. Já fotím běžně na ISO 6400 :-D a dneska už i některé kompakty nemají s ISO 1600 žádný problém, natož zrcadlovky.
Jinak je vidět, že každý fotíme něco jiného. Já fotím kulturu, sport a podobné reportáže a upřímně bych cokoliv horšího než 2.8 nechtěl a i ta 2.8 mě občas deptá :-D Teď jsem byl před dvěma týdny kamarádovi nafotit koncertík v klubu. ISO 8000, clona 2.8 a modlil jsem se, aby čas vyšel aspoň 1/30s a podařila se každá třetí fotka, protože se mi moc nechtělo jít na ISO 12800 :-D
No já teda nevím, ale hranioce ISO je u DX formátu dneska mezi 700 - 1000 a u FF je to kolem 2000. Za touto hranicí rapidně začne padat dynamický rozsah, kresba a narůstat šum. Je jasné, že v temném klubu jsi nemohl jinak, ale vydávat to za běžné a normální se mě nezdá. Kamarád má FF, fotí svatby a když musí jít přes ISO 1600 tak už nadává a druhý co fotí v ateliéru, ten říká nic jiného než ISO 100. Už i 200/400 poskytuje horší výsledky.
Honziku Honziku ach jo :-)
Walis: jen jsme se kamarádovi snažili naznačit s Brainem, že než 18-200mm (na photozone propadák)
tak raději 55-200mm nebo 70-300mm,
o profisklech tam nebyla ani zmínka, pokrytí rozsahu byl příklad
jinak 18-55mm bych nezatracoval, to kreslí dobře
a tady verdikt té 55-200
Tuner#2 - nemyslel jsem přímo ten klub, ale obecně. Jde hlavně o to, jestli fotíš za solidních světelných podmínek nebo ve tmě. Když je dostatek světla a potřebuješ vysoká ISO na dosažení rychlého času, tak ta čísla, co jsem říkal, ti šum neudělají prakticky žádný. Pokud člověk nezkoumá pixely 1:1, tak na normální fotce na monutoru šum prakticky nevidí. Ve tmě je to samozřejmě horší.
Jasný, že u ateliérového focení je situace trochu jiná. Ale o tom asi nemluvíme ve vláknu o tom, jakou zrcadlovku si má koupit začátečník :-) Zato třeba sport chce fotit asi každý (syna při hokeji, dceru při tanci atd.).
Tohle je ISO 8000 z toho klubu (zpracování žádné, ale DPP tam asi provádí nějaké defaultní odšumění při konverzi z RAW, nevím, nezkoumám to, ten výsledek mi stačí).
09.01.2014, 09:51 |
Crimson | Upraveno: 2014-01-09 09:55:33
Přesně tak, ty těla dnes umí neskutečný věci, už proto preferuji nejnovější modely
tady zkoušel kolega s 6D ISO 20.000 udělám tam záměrně tečku aby to bylo jasné
myslím , že pořád použitelné
09.01.2014, 10:31 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-09 10:34:41
Ozzy: To by mě zajímalo,kde na photozone jsi našel Tamron 18-200mm pro Nikon?
[ Link ] Pokud jsi koukal na moodyho práci a nejen na toho Mercedesa, tak než začně amatér s D3100vkou fotit na stejné úrovni, tak dávno bude mít jiné tělo a objektiv, protože ho to evidentně chytne. Bohužel drtivá většina skončí na tom, že nevyužije plné možnosti ani těch uni skel 18-200mm...
Co se týče ISO, tak asi každý máme jiné požadavky... D60tku jsem se snažil držet do ISO 200, výjimečně 400 u D90 se snažm do 400, max. 800. Já prostě pak už vidím, že to na hranách auta není přesné, auta ztrácí přirozený lesk karoserie, prostě ta dynamika jde rapině dolů a to jsme to s Kámošem zkoušeli i na Canonu 5D II. Ten končil někde přes 1000, víc už to pak bylo prostě znát. Jako ano, na fotku na web v 700pix. šíři je to úplně putna a může se jít daleko níž, ale to mě osobně nic neříká. Pravda fotím venkovní akce a když doma, tak rozvítím co se dá...
BTW: Ozzy co nejnovější tělo s tím souhlasím, ale Ty ingnoruješ to, že D90tka má lepší naměřené parametry jak dnešní 700D od Canonu!!! Ještě jsi mě nenapsal v čem je teda ta 700vka lepší, když pominu, že s tím nebudu točit video?
Honzo já pracuju :-))
D90 neignoruju, super stroj, jen ty jsi hrozně vztahovačnej a nikdo tu nehaní přece, tvé harampádí
v případě 90ky vím, že se ho tu loni 3 ze 4 kolegů v kanclu zbavili už, tak ho nebudu doporučovat jako foták někomu na dalších 5let třeba
už jen to Video by mě zrovna mrzelo, osobně si třeba Rally točím krom pár fotek a je to parádička pak na Vieře
09.01.2014, 11:43 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-09 11:46:18
Ozzy: Já taky překvapivě pracuju :)
Nevychvaluju D90 proto, že jsem si jí koupil, ale proto, že v kategorii kolem 15ti prostě nic lepšího není...
Video z rallye se zrcadlovkou? To je dobrej JOKE. Já zkoušel i tu novou 70D (měla by mít zatím nejlepší autofocus právě na video) venku na ulici právě na auta a 1. udržet to v live view s nataženou rukou nemožné a 2. to ostření prostě dost často přehmátne... Na rallye pkud chce video si kup full HD kameru, kterou máš podepřenou dlaní, opřenou o oko a ta má ostření zcela někde jinde...
BTW: Pokud D90tku zatracuješ proto, že se jí lidi z kanclu zbavili, tak už vážně nemám co dodat. To je vážně výsměch všem dobře mířeným radám na fóru... Až nebudeš v práci, tak se podívej na můj post 08.01.2014, 10:24 a vážně se zamysli nad tím co vidíš na vloženém srovnávacím obrázku...
Ozzy, žádná zrcadlovka nemůže podle mě ve videu nahradit kamery, obrazově jsou sice úžasný, ale to ostření na pohyb podle mě u žádného modelu není dostatečně dobré (myšleno u těch pár modelů, co to ostření vůbec mají :-).
Na druhou stranu u relativně statických věcí... ostření a stabilizace jsou u kamer nepřekonatelné, ale kamarádka v prosinci točila nějaký rockový koncert (opět spíš tmavý klub) souběžně na nějaký shit kompakt (nějaký levnější Canon Powershot) a na pár let starou kameru střední třídy - a mně skoro vypadly oči z důlků, jak skvěle to vypadalo z toho foťáku. Kamera se absolutně nechytala, to byl rozdíl několika tříd.
točím zásadně ze stativu telákem z větší dálky, staticky určitý úsek tratě přesně zaostřený s vypnutým AF něco na způsob, jak sem někdo dával toho Kubicu převčírem
Aha, tak s vypnutým AF umí točit nádherný videa kde co včetně 90tky, tomu ale neříkám použitelné na rallye. Takový záběry mě teda moc neberou.
zdravím děkuji za mnoho rad a názorů mám z vás hlavu v pejru ještě víc než před tím :D zatím jsem se nerozhodl jakou značku ani model ale asi zajdu někam do elektra a osaham si to na vlastní kůži. Zatím další velký zádrhel je objektiv původně jsem chtěl setový 18-55 ale kamarád mě lehce mačká do pevná 50ky z důvodu větší propustnosti světla na jednu stranu má pravdu ale nedokážu si představit fotit bez možnosti priblížení ..nebo to je jen o zvyku "dojít" si pro fotku ? děkuji
Nikon vem v setu s 18-105 ;)
kupovat si do zakladu jen pevnou 50ku je dle meho blbost... fakt to chce neco s nejakym rozumnym rozsahem...
50ka stoji par penez a da se dokoupit kdykoliv pozdeji
50ka pouze jako doplňkové sklo ..
09.01.2014, 21:40 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-09 21:41:42
Nikon prodává nové retro zrcadlo Df za 72tKč s pevnou 50tkou, ale ...
1. to je pro lidi co už ví co chtějí a umí fotit
2. 50mm je na full framu 50mm a to je na běžné focení ještě rozumné ohnisko
3. 50mm na DXu je ale po přepočtu x 1,5 Nikon (x1,6 Canon) 75 - 80mm a to už je tak max. na portréty a končíš...
Na DXo je ideální 35mm/f1,8, které teď dost často používám, ale zároveň je dobré mít 18-70mm nebo 18-105mm jako setové sklo.
ono ji využiješ daleko víc, portrety jasnačka,
hodně s ní dělám noční fotky,
práskal jsem s ní ted Ohňostroje,
úplně nejvíc ji ale používám na skládané expozice, panoramy,
[ Link ] ta kresba je prostě jedinečná !
Ozzy začátečník se zrcadlem za 15tKč asi nebudu fotit panorama ze skládaných snímků. Na běžné věci je prostě 50tka na DXu moc dlouhá, zatímco s 35mm se dá fotit téměř vše...
souhlas s 50mm na DX - vyuzitelnost tak 10%, po 14dnech jsem ji prodal...
oproti tomu 35mm klidne 70% i vic, podle toho co fotis...
takže myslíte spíš pevnou 35 ? jsem opravdu uplnej začátečník takže nějaké skládání nebo podobný věci jsou pro mě asi tabu :)
10.01.2014, 21:33 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-01-10 21:34:40
Pokud pevné sklo pro začátek, tak 35mm, ale to stejně nikde nekoupíš v setu...
Takže za mě pro začátek 18-105mm (na míle lepší než Canon 18-55) a tělo si vyber dle sebe. Argumentů proč jsem zvolil do 15ti co jsem zvolil jsem napsal nahoře dost ;) Časem pak tu 35mm můžeš kdykoliv dokoupit, je to celkem levné a kvalitní sklo. Mít v začátku ale jen pevnou 35mm je dle mě blbost kor pro začátečníka.
no vidis, ja mam 50ku nasazenou 99% casu a fotim s tim uplne vse :)
10.01.2014, 21:59 |
Proffesor_W | Upraveno: 2014-01-10 22:07:11
Este k blesku co se tu nedavno probiraly.
Dnes mi prisla knizka od jednoho profi fotografa co foti prevazne portrety, editorial, hudbu a street. Tak jsem ofotil jednu stranku s jeho Phase One vybavou :-) bod 1. Jo, profi fotograf fotici s Phase One za nekolik stovek tisic k nemu pouziva blesky za 1500,- ,jak celou dobu tvrdim, je to jen o tom uvedomit si, co vlastne clovek chce fotit. pokud chce nekdo fotit jachty, prazdny popelnice, svatby, letadla, mesic, akty, wildlife a jeste k tomu delat timelapsy, asi to dopadne dost spatne.
Tady klukovi doporucujete pevnou 35mm, bullshit, at si koupi ten setak 18-105 a uvidi sam jaky ohnisko mu bude vyhovovat a jestli vubec bude chtit ve foceni pokracovat a jakym smerem se ubirat. 35mm je urcite super objektiv, ale k cemu mu bude, kdyz bude chtit fotit supy v Andach, nebo natacet skejtovy videa.
Nikde nevidím, že by mu někdo 35mm doporučoval jako první sklo. On sám přišel s tím, že uvažuje díky radě kamaráda nad pevnou 50tkou. To jsme tady dva vyvrátili a napsali, že to zrovna moc uni sklo do začátku není a kor na DXu. I proto jsem mu radil pro začátek 18-105tku ve svém poslední postu...
10.01.2014, 11:40 | CervinVega
A proc sis ji vubec kupoval?
já teda nevím ale já jsem všude dlouhej, já tam nic nedostanu,
fakt už se těším na svých opravdových 17mm na fullframu
to budes furt delsi nez mejch falesnejch 10mm na DXku :)
Já jsem taky všude dlouhej. Teď jsem provizorně 15mm na fullframe a už to tak nějak začíná vypadat, jak potřebuju :-D (Fisheye neřeším).
nechce se mi už kupovat širokáč nějakou Sigmu 8-16 nebo tak něco, co pak s tím při FF
Tak máme na výběr dva žhavé kandidáty ale potřebujeme to rozseknout první je canon eos 600d + seťák a druhý je nikon D 5100+seťák help please :D
prast jak uhod, vem si oba do ruky a zkus kterej se ti lip drzi
Jako profa + u Nikonu si vem jako setak 18-105mm a zkus i tu D90. Treba v Datartu to maji v Plzni vsechno k osahani.
no právě že padnou oba dva tak nějak dost podobně a ta D90 je už dost velká.
Se sem taky trosku vseru s dotazem.
Premyslim, ze bych vymenil moje 7Dcko za neco jineho.
Ma uz docela dost nafoceno. To je jediny duvod vymeny. Jinak mi maximalne vyhovuje.
Rad bych sel do FF, jenze ma smysl jeste kupovat nejakej jetej 5D Mk II? Na Mk III bohuzel prachy nemam...
Pripadne ma nekdo zkusenosti se 70D? Ma smysl do nej jit ze 7D...?
Uz o tom premyslim par dnu a zatim to vidim tak, ze koupim snad znovu 7D a bude :D
tak už jsem se urval a objednal Nikon D5100 + objektiv 18-55 AF-S DX VR za snad slušnou cenu 10 990,- z electroworldu :)
Ach jo, zbytecne radit... Nechapu kdyz jsi na to mel 15tKc proc jsi to koupil se setovym sklem :(
Ghofig:
70D mám od září, co bys chtěl vědět :)
7D jsem měl půjčenou na týden před pořízením 70tky, tak nějak +- srovnání mám
do ruky je 70tka menší a lehčí, přijdeš o joystick, ale zase si rychle zvykneš na dotykový ovládání - obzvlášť pro potvrzování a focení přes live view třeba se stativu
materiálově je 7D na dotek "solidnější" i otočný volič je větší a má lepší chod (70tka má zase osmisměrný volič uvnitř toho otočnýho)
autofucus stejný
seriový snímání 7sn/s vs. 8sn/s mi nějak v praxi nevadí
pro 70D
+ wifi (prohlížení, odesílání fotek přes smartphone/tablet v terénu)
+ tichá závěrka
+ nový snímač
- oproti 7D jeden obrazový procesor (nevím, jak moc velký je to "mínus")
výklopný lcd jsem použil zatím jednou a to na prohlížení/mazání fotek u oběda :D
koumal jsem nad 7D, jetou 5DmkII a novou 70D
nakonec jsem vzal fungl 70D, 17-40/4L poslal do světa a k vánocům si nadělil sigmu 18-35/1,8 + usb dock
zatím spokojenost :)
tak cenovej rozdíl mezi tělem a tělem s objektivem je 9 kč což si myslím že nejni tak hrozny tudíž mám ještě necelejch 5k na nějakej objektiv :)
18.01.2014, 16:15 |
walish | Upraveno: 2014-01-18 16:15:49
Jenže jsi úplně na prd kupoval tu 18-55, asi 100x tady máš napsáno, že to máš vzít v setu s 18-105.
proč by bral 18-105 , nějak nechápu
Ghofig: řeším to samé, dolů na 70D bych osobně rozhodně nešel, to je krok zpátky, já už jedině FF
bohužel se nabízí pouze 6D , holt oželím rychlost, resp. 7ku si nechám jako Wildlife tělo
5D III bych pořídil pouze tehdy, pokud by mi focení někdy vyneslo nějakou korunu
Ozzy: Protože je to důvod, proč je Nikon v dostupné kategorii postatně lepší volba než Canon. Opticky je 18-105tka skvělá, sice pomaleji ostří, ale to i 18-55tka.
18.01.2014, 20:53 |
Crimson | Upraveno: 2014-01-18 20:54:13
Objektiv, který na f/4 kreslí toto je pro většinu fotografů nezajímavej
"obrazová ostrost je spíše průměrná, zlepšuje se až ke konci ohniska při větším zaclonění od f/8
ale nemám zkušenost, jen cituji recenze
Ozzy, možná si neuvědomuješ, o jaké ceně se tady bavíme.
walish: Asi tak, já už to raději ani nebudu komentovat...
vím, proto píšu, že bych šel do kvalitnějšího AF-S 18-55mm, highbinder udělal jedině dobře
Ghofig: pokud se rozhodujes mezi novou 70D/7D a jetou 5D mk2 tak vubec nevahej a kup si jetou 5D. Nejaky dotykovy ovladani a wifi sere pes, to ti fotky nezlepsi.
přesně tak, ze 7D se dá jít jedině na 6D, 5DII, 5DIII
Proffesor_W, Crimson, xenon04: diky za nazory.
Nakonec mam teda 5D Mk II.
Sehnal jsem zanovni kousek na paladixu. Nafoceno 4,5 tis a stavove fakt jako novej :)
Usoudil jsem, ze dotykove ovladani a wifi fakt nepotrebuju a FF je proste lepsi...
Resim jeste jestli si nechat 7D nebo ji prodat. Kazdej z nich ma nejake pro a proti.
Kazdopadne mam nafoceno uz cca 75 tisic, tak jestli to ma jeste vubec cenu prodavat...
Mě by spíš zajímalo jestli poznám ten Double pixel ..