Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Tuning > Odstranění chromování (mědění)z plastu

o Navštíveno 37339x o
o 25.09.2012, 20:27 | kucik
Zná někdo metodu, jak dostat chrom (měď) z plastu kromě broušení?-chemie? Mám chromová zrcátka, ale půjdou do laku, tudíˇž chrom dolů. Nejdřív jsem ho chtěl jen zbrousit, dostal jsem se na měděnou vrstvu a místečkama na plast a začlo se to malinko nalupovat a tudíž to musí dolů, jenže ta vrstva už je slabá a loupat to nejde. U druhého se mi podařilo chytit to včas a loupat silnou vrstvu i s chromem, ale u tohohle nevím jak dál. Díky za rady

foto k příspěvku  od kucik

o 25.09.2012, 21:12 | Kesam
Skus na to ten čwskejj barvožrout třeba to sundá když je to tak narušené.
o 26.09.2012, 16:06 | tappaja
Zkusil bych kyselinu dusicnou nebo chlorovodikovou, ta by to mela rozpustit bez problemu.
Pokud to budes zkouset, tak nezapomen na ochranny pomucky!
o 26.09.2012, 16:20 | Ravo | Upraveno: 2012-09-26 16:21:08
Jako Tapp, jeslti je to měď, tak pak HCL (kyselina Chlorovodíková 30%) a H2O2 (peroxid vodíku taky 30%), smíchat v poměru 1:1 a přidat 2díly vody.
Mělo by se to pěkně odleptat, plastu to nic neudělá. Radši leptej pomalu (cca ty 2 díly vody), aby se to moc nezahřívalo a plasty se něják nepokroutily
o 26.09.2012, 17:37 | Newman
otryskat suchym ledem
o 26.09.2012, 21:13 | kucik
Kyselinu chlorovodíkovou mám doma na čištění záchodu :-). Bude stačit samotná kyselina smíchaná s tou vodou, nebo ten peroxid je nutnost a mám ho koupit? Stačí to natřít nebo to má být ponořené?
o 27.09.2012, 20:22 | kucik
Tak jsem nakonec koupil i ten peroxid. Nejprve jsem to zkusil jen s kyselinou a to nějak nereagovalo, tak jsem tam nalil i ten peroxid a vodu a to byl mazec. Během 10ti minut nebylo co řešit a všechen kov byl pryč bez sebemenší námahy. Díky za radu.

foto k příspěvku  od kucik

o 28.09.2012, 12:47 | Ravo
sorry, nestihl jsem sem napsat, že peroxid je potřeba...ale sám si na to empiricky došel ;-)

Jinak když se dívám jak to "vaří", tak to pro příště doporučuju ještě víc naředit aby reakce jela pomaleji kvůli uvolněnému teplu, aby se nepoškodil ten plast třeba.
Při leptání se uvolňuje chlor - neleptat v uzavřených prostorách ani dílnách...vše v okolí začne korodovat a ani zdraví to není moc prospěšný :)

A samozřejmě výslednou směs silně naředit hodně moc vody a nevylévat do starých výlevek a potrubí co jsou z litiny.
o 28.09.2012, 13:20 | tappaja
Nebo zneutralizovat hydroxidem sodnym-louhem (na cisteni trubek. Vznikne solnej roztok.
Pak se to da vylejt.
o 28.09.2012, 15:53 | cila
clovek sa uci cely zivot a tak moj dotaz je ci by touto chemickou metodou isiel dole aj tento povrch z S-ka?

foto k příspěvku  od cila

o 28.09.2012, 16:08 | tappaja
To si pis...
o 28.09.2012, 16:18 | cila
no tak to som rad a potom este par dotazov. Chemikalie su bezne dostupne? kde najlepsie ich kupit hlavne nie vo velkom mnozstve? a predpokladam, ze to robit v nadobe z PVC alebo moze byt aj sklo? Dakujem za trpezlivost :-)
o 29.09.2012, 10:48 | kucik
Koupíš to normálně v drogerii. Kyselina se používá na čištění záchodů (prodává se po 1L) a technický peroxid tam mají taky ( 0,5l a 1L). Já použil 3dcl od každého a asi 1,5L vody ("fon vok" :-) ). K tomu teplu: normálně jsem s tím zrcátkem otáčel a sahal na něj ( v rukavicích) a nějak horký mi to nepřišlo.
o 29.09.2012, 14:01 | cila
Vdaka, HCL som uz vo Farby Laky dnes kupil. Este peroxid skusim v Lekarni.
Len ked si dobre z chemie pamatam tak sa mi nieco pripomina, ze sa musi liat HCL do H2O nie naopak! a ze vraj je dobre mat vodu teplejsiu...
o 29.09.2012, 19:48 | kucik
Já myslím, že je úplně jedno, jak se to naleje a vodu jsem měl studenou.Stejně to začne reagovat až tam dáš ten kov.
o 01.10.2012, 16:56 | cila
tak a tu je vysledok :-)

foto k příspěvku  od cila

o 01.10.2012, 17:18 | tappaja
Heh, to je masakr. Co ja bych dal za to, abych mel pochromovanou plastovou mrizku :o)
o 21.01.2018, 16:49 | grim
taky se chystám na něco podobného, ale rád bych na některých místech pokovení zachoval. poradí někdo jestli a čím to jde zachránit? díky.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.41 sekund.