Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Nitridace?

o Navštíveno 5188x o
o 15.04.2012, 15:00 | Drtič
Zdravim. Rozebrali jsme převodovku kvůli špatným ložiskům. Na hřídeli zůstali takovéto stopy od ložisek. Mechanik praví, že by se to mělo nechat nitridovat (nějak jsem nevěděl, že se něco takového musí, případně že něco takového existuje. Už to vim). Nějaké tipy kde na moravě? Je to potřeba? Kolik to tak vyjde a za jak dlouho je to hotovo? Někdo real zkušenosti?

o 15.04.2012, 15:02 | Drtič
KURVAAAAA, já tu fotku smazal :-DDDDD
o 15.04.2012, 15:05 | Drtič
Jen teda popis, než to zítra nafotím. Je to pod jehliškovýma ložiskama, nejeví se to jako nějak vymačkané, nebo že by v té hřídely byly nějaké rýhy či prohlubně. Jeví se to uplně hladce, jen jsou od tech ložisek takové hnědé dráhy. Ale neměřeno, není jak. Když už to mám vykuchané, tak pokud to bude potřeba, tak to udělám. Ale nevim.
o 15.04.2012, 15:21 | radaman
Tak to někomu šoupni ať tě to v práci změří mikrometrem. Nějakýmu strojařovy a nejlíp kontrolorovy. Jinak ta hřídel už nejspíš bude z výroby nitridovaná. Nemá cenu to nechávat dělat znovu. Navíc tě to jentak někdo neudělá a levné by to asi nebylo. Spíše to jen vypadá opticky poškozené, ale budeto ok.
o 15.04.2012, 16:44 | tappaja
Muzu se zeptat bratranka, dela tady
[ Link ]
ceny nejsou az tak sileny, jak se muze na prvni pohled zdat.
o 15.04.2012, 17:07 | hawai | Upraveno: 2012-04-15 17:08:30
jako radaman. hřídel bude nitridovaná už z výroby a není potřeba to dělat znova. mělo by to význam pouze pokud by se hřídel musela přebrousit, čím by se ztrhul nitridovaný povrch. tak pak ano. ale v tom případě bych uvažoval, jestli se to vyplatí dělat, nebo sehnat jinou hřídel
o 15.04.2012, 17:30 | Směty
Ano vím kde,dělalo se to přímo v Meoptě, ale nemám tušení jestli se ještě dělá, po naplnění dávky se to dělalo, hlavně kvůli ceně. Ale poměrně malé vrstvy. Bohužel si už nepamatuju jaké.
o 15.04.2012, 18:53 | Drtič
OK. Díky za tipy. Zítra to nechám proměřit a uvidíme, co na to řeknou míry. Prý se to dělá normálně.

A sehnat novou hřídel? To by bylo veselé cenově, když jen synchrony, jedno ozubené kolo a 6 ložisek stojí 25 000,- :-)
o 15.04.2012, 20:34 | Lukaash
posli sem tu fotku ...
o 15.04.2012, 20:38 | Drtič
zítra, je to na dílně rozhozené
o 15.04.2012, 21:09 | Lukaash
Ja nevim, ale prijde mi to jako hloupost, nitridovat povrch pod valiva loziska. Cementaci chapu, ale nitridace?
o 15.04.2012, 22:12 | Drtič
Ty, nějak tomu nerozumím, jen on mi říkal, že se to dělává. Zítra nahodím foto, nechám to někde poměřit a potom uvidíme, co dál
o 15.04.2012, 22:20 | Směty
Cementrování je při vyšší teplotě, pro zakalení se ponoří do vody , nebo do oleje a na 99% se ta hřídel zkroutí, nitridace je při daleko nižší teplotě a neponořuje se do žádné kapaliny kvůli zakalení, tudíž máš daleko větší šanci že se nepokroutí. pokud si matnš pamatuji tak se dávaly na nitridaci kusy už po broušení. Už je o dlouho co nedělám v kalírně, ale nevzpomínám si že by jsme něco rovnali po nitridaci, můžu se plést už je to dost dlouho.
o 16.04.2012, 11:27 | CervinVega
nitridace je z pohledu vyrobku jako povrchovka, nemeni se rozmery, riziko zkrouceni je minimalni... delaji to primo v Brne, kdyztak napis na "nitridace at seznam.cz"... jinak si myslim, ze to neni potreba, pokud to neni viditelne porusene-skrz povrch
o 16.04.2012, 20:07 | BATMAN
Jak uz bylo receno hridel bude z vyroby na 100% nitridovana + brousen povrch s toleranci h6 pro lozisko. Nevim kdo ti tohle radi,ale diky nemu resis kraviny. To ze je povrch pod loziskem nahnedly nic neznamena. Vem co hadr a tempo a bude se opet lesknout.

Jinak nitridace s "povrchovkou" opravdu nema nic spolecneho. Nitridace je syceni povrchu dusikem,jenz ma za dusledek abnormalne tvrdy povrch (do hloubky nekolika malo desetin mm),ktery uz se da zpravidla jen brousit.
o 17.04.2012, 11:19 | CervinVega | Upraveno: 2012-04-17 11:22:02
psal jsem, ze je z pohledu vyrobku jako povrchovka (nic se nemeni, narozdil treba od cementace), ne ze se jedna o povrchovou upravu (ikdyz jsou aplikace, kde se k tomu vyuziva-dekorativni vzhled, castecne antikoro a oteruvzdornost, viz casti pusek CZ)...
tvrdit, ze je hridel 100% nitridovana je prinejmensim odvazne + nejdriv se brousi a pak nitriduje, to jen pro uplnost
o 17.04.2012, 12:24 | Směty
Jak říká CervinVega nitridace by mohlo být povrchové sicení, cementrování je také sicení uhlíkem ale do větší vrstvy a jádro je zušlecgtěné, odhadem tak 30 rockwelů. Pokud si matně pamatuju tak při nitridaci byla strašně malá vrstva asi 0,2-0,3 mm při cementování 03-1 mm jelikož se pak ještě brousí na rozdíl od nitridace.
o 17.04.2012, 16:04 | tappaja
Aha, tak cementace, to mi rikal bratranek, ze k nim obcas nekdo donese treba zkazenou serii, o par desetinek mensi, tak na to naparej potrebnou vrstvicku a soustruznik muze kazit dal :o))
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3942 sekund.