Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: Cena práce - automechanici

o Navštíveno 13838x o
o 03.12.2013, 20:02 | PK
Ahoj, jen se chci poptat zdejších lidí, co dělají auta, ať už jako melouch, nebo ofiko na cenu za tyto práce:
- výměna oleje + filtru
- výměna kab. filtru
- výměna chladící kapaliny
- výměna lanek od ručky
- výměna těsnění na zadních třmenech
- nalepení igelitu do dveří pod tapec (do všech)

Auto je Octa I. Chci si jen ověřit, zda mě můj mechanik/garážník nebere na hůl. Díly jsem měl svoje, tak mě zajímá jen cena práce.

Předem díky :)

o 03.12.2013, 20:11 | xenonman
malinko nechápu tvůj dotaz, pokud máš svého mechanika tak snad máš vůči němu nějakou důvěru a tohle neřeš, nebo by snat tohl vše měl děla za 1,- a jiná hodinová práce je v třeba v Praze a jiné ČL atd a když tady někdo napíše 500,- a on si řekne 1500,- tak je to moc? nemusí jit vše povolit a najednou to bude dělat 10h a řekně si třeba 3500,-

neber to špatně,ale poslední dobou mám otazky tohto typu nějak často, asi napíší ježiškovi o věštící kouly, abych mohl lidem odpovídat na jejich otazky
o 03.12.2013, 20:15 | xenonman
10h je v tomto případě asi velký úlet, byl to jen nástřel a nebo si to klidně můžes udělat sám a nebude tě to stát vůbec nic :-)

NISMO tohle vše uděla určitě za 1h a Chuck za 10 min :-)
o 03.12.2013, 20:17 | Wasp
jako xenonman, ke garážmistrovi by měla být nějaká důvěra a dotaz by měl být spíše na něj, kolik na tom trávil hodin a kolik je jeho hodinová sazba ;-)
o 03.12.2013, 20:19 | CRK
není nad přátelské odpovědi :)))
já to chápu... důvěřuj, ale prověřuj...
o 03.12.2013, 20:20 | HIGHTOWER
asi jamko xenonman... tohle je těžká věc. Ale v podstatě krom výměny lanek od ručky a těsnění se vše dá udělat samo doma, i na ulici, ale pokud jsi to nikdy nedělal, tak asi nedokážeš sám si říci, zda je to akorát a nebo málo nebo moc...

Já si třeba nechával přezout a přehodit kola u kamaráda v pneuservisu, řekl si 50,- Kč za kolo i s vyvážením, pomáhal jsem mu sundat, nandat, no a nechal jsem mu tam stejně místo požadovaných 200,- Kč 350,- Kč jinde bych zaplatil daleko více... Vždy jsem nechával o něco více, než si řekli i u jiných garážistů, prověřených garážistů, protože prostě vím, že mě neberou na hůl, neb jsem na autech dělal dost věcí a tak vím, že někdy jednoduchá věc bývá totální zajeb..ka :-(
o 03.12.2013, 20:23 | dj.DEKL
4hod bez trmenu
o 03.12.2013, 20:27 | Kubais
A hlavně když si donešeš svůj materiál, z toho jsou mechanici úplně odvázaní :D
o 03.12.2013, 20:27 | xenonman
jinak snad jsme nikoho neurazil, tohle si prostě máte vyjednat mezi sebou, když ti řekně třeba hodně, promluv s ním, ale určitě asi není třeba zjištovat takovou to věc na foru, promin za muj nazor mechanika :-)
o 03.12.2013, 20:30 | AR
No to máte těžký, garážmistr, důvěra atd....máti má nějakého známého automechanika, teď mu tam dovezla litrového yarise se zapečeným motorem (btw dva mechanici v autě jej nechali uvařit) no a garážmistr nabídl že opraví, vymění motor atd...po pár dnech mi volá že vše je ok že to má zařízené ale že motor vyjde na 15t, to mě tu málem museli křísit, holt není nad pořádnou marži i na známých....
o 03.12.2013, 20:30 | Augi
Já osobně bych hravě očekával 6-8hodin. Výměna těch igelitů je hodně mrdat, hravě zlomíš nějakou packu, něco plastových, kór když je auto trošku starší, tak jsou plasty už křehký atd atd...
Kolik si ten Tvůj mechoš tedy řekl za práci?
o 03.12.2013, 20:32 | CRK
xenonman: ale aby zjistil, jestli mu řekl hodně, tak potřebuje udělat nějakej průzkum, jaká cena je obvyklá, protože evidentně to neví a tak se zeptal tady... a pokud do toho děláš, tak si mu mohl dát nějakej nástřel, než tady... Nezlobte se na mě, ale tady už by se člověk pomalu nemohl na něco zeptat...
o 03.12.2013, 20:33 | AR
jinak jako CRK....
o 03.12.2013, 20:35 | DaveF
ja tam vidim den prace (6h urcite), tj bych cekal 1500-3000 dle velikosti a vybaveni te garaze, pokud tam nebyl nejakej problem
o 03.12.2013, 20:43 | xenonman
Crk: a proto jsem napsal co jsem napsal postačí jen poradně číst, což lide také nedělají :)

Mas napsáno klidně 3500.- pokud to bude dělat 10 h což je i hodně slušná hodinová sazba mimo Prahu a jestli mu půjde vše povolit a udělá o hodně dříve je pak spíše otázka pro Vesteckou kouly :)
o 03.12.2013, 20:44 | Romca55
věřím tomu že tak 8h na tom stráví pokud bude vše ok a nebude se lajdat...čekal bych tak 1500-2000 když ti to bude doma někdo dělat doma neofiko v servise bych věřil tak o 2litry výš a ve škodovce tak 5-6tisíc?Toť můj názor a zkušeneost
o 03.12.2013, 20:48 | Tomášek
jak uz tady padlo, taky je rozdil kdyz mas dily svoje nebo kdyz objednava mechanik svoje, tzn ma marzi z nich.. jinak bych casove to videl tech 6-8h jak psal augi, pokud chce ty zadni trmeny udelat poradne, tzn je vyndat, vycistit, pretesnit, tim padem i pak odvzdusnit.. napis, kolik si rekl :)
o 03.12.2013, 20:59 | CRK
xenonman: a vzápětí si to zpochybnil... ale stejně sem reagoval hlavně na to věčný a zbytečný kritizování, ale nějak se hájit musíš... chápu...
o 03.12.2013, 21:02 | xenonman
Crk: to je jako vtip to co píšeš nebo už v tom zase cejtim nějakou tvoji nevraživosti?

Já jsem jen slušné naznačil jak se mají lidi chovat a to snad pochopí i méně nadanej člověk, těžko radit na něco u čeho nezna nikdo do předu odpověď
o 03.12.2013, 21:08 | Woko_O
Přívítal bych tě se slovy: Jééé, vy jste si na to přinesl i vlastní díly.." a pak bych tě nakopal do prdele.. Neber to osobně,ale přijde mi to jako drzost. Jako kdybych si zavolal technika od UPC at mi jde namontovat DIGI TV..

Každopádně cca 6-8h a cca 2000,-
o 03.12.2013, 21:11 | CRK
xenonman: vtipnej si ty, já se tazatele zastávám před tvojí nevraživostí a ty se to ještě snažíš otočit proti mně... ale klidně si posluž a dál takhle pomáhej, všichni to ocení...
o 03.12.2013, 21:14 | AllInOne
Cca 2500kč
o 03.12.2013, 21:29 | PK | Upraveno: 2013-12-03 21:34:02
CRK to pochopil. Je to kluk, kterej na melouch dělá auta doma v garáži. Dveře byly celkem rychle - cca hodinu. Nejdýl dělal brzdy, protože byl nějakej špatněj pístek, ale nědělalo se to tak, jak říkal vondto. To se dělalo v září. Teď tam byl problém, že tekla z třmenu brzdovka - kvůli tomu pístku.

Šlo mi jen o normální cenu, abych to měl s čím porovnat, protože mi to přišlo dost na člověka, kterej to takhle šolichá po práci v garáži.

Jinak mě to teda stálo 2 tis.

Xenon se čílí zbytečně a až najdu člověka, ke kterýmu mám v tomhle důvěru, tak se na to ptát nebudu.

Woko: Nevím, proč bych měl platit za něco víc, když to můžu mít levněji a to o dost.

Díky všem co normálně poradili.
o 03.12.2013, 21:33 | Augi
PK: 2litry jsou v poho. V autorizáku bys nechal několikanásobně víc...
o 03.12.2013, 21:35 | Lubak
Tak 2tis. Je rozumna cena. On tam taky musi svitit topit atd. To uz nikdo moc nevidi.
o 03.12.2013, 21:35 | PK
Augi: To je jasný :)
o 03.12.2013, 21:36 | Rajdlos
Pak dalsi moznost byla s tim zajet do klasickeho servisu. Kde by to stalo treba 2x tolik :) ja si myslim,ze za dvojku je to spis charita a bud za takoveho mechose rad.
o 03.12.2013, 21:36 | Romca55
PK: tak to máš v celku pěknou cenu si myslím...Tak s těma dílama je to dvojsečné pokud to někdo dělá po práci doma tak ještě dejme tomu... ale pokud to dáváš opravdu do dílny a nejsou tam rozdíl tisíce je to v celku hloupé...Nic méně co je horší a to snad ti musí říci každej že pokud přineseš svoje díly nedá ti nikdo záruku na materiál max na práci a ještě se bude kroutit...
o 03.12.2013, 21:36 | Rajdlos
Augi me predbehl :)
o 03.12.2013, 21:37 | PK
Lubak: To sem právě chtěl vědět - jestli to rozumný je, nebo ne. O nic víc nejde a ani nešlo.
o 03.12.2013, 21:40 | CervinVega
... 20min dveře x4 je 1h20, olej a voda s odvzdusnenim 40min, bowdeny a zadni pistky 2x 1h, to jsme na 4h, vnitrni filtr netusim u Okty jak dlouho trva, 30min at nežeru... 4h30min je 2,5tis při 500/h...
Jestli je to hodne nebo málo - necht si kazdej rozebere sám :-)
o 03.12.2013, 21:43 | Woko_O
PK: protože ty mechanici dneska z toho i tak trochu žijou.. Nikoho nezajimá jestli to máš levnějc nebo ne.. Jestli jo,tak si to udělej.. Jinak bych tě samozřejmě natáh za práci. To je byznys, ne charita ani pomoc.. ;-)

Ale nic proti tobě nemám..jen konstatuju.. :)
o 03.12.2013, 21:55 | MaSuZaPi_Honza
Taky nechapu kdyz muzu mit na dily 40 % procent slevu, proc bych se mel stydet si donyst svoje. Proste se zeptam a kdyz nechtej, tak nechtej, on to udela nekdo jinej. A ke spuste veci samozrejme mechanik neni treba.
Mozna jsem hloupej, ale ja jim na nejaky marze z dilu seru, ja chci od nich praci rukama a ne aby meli na dilech mnohdy o moc vic nez na praci.
o 03.12.2013, 22:01 | MaSuZaPi_Honza
Woko: to je hlavne vo tom v tomhle state za kazdou cenu nekomu nachcat na zada a vyvarit co nejvic a to je uplne vsude a je jedno jestli trochu nebo hodne. To se pak nemuzeme divit ze celej stat smeruje do hovonen, kdyz se tu daji vydelat penize jenom tak ze se musi najit dira v systemu aby z toho kaplo co nejvic... a jako sorry jestli tady spocitali ze ma 500 na hodinu tak to je snad vic nez hodne ne? To clovek uz moc sulit a dilech nemusi
o 03.12.2013, 22:43 | Antonio
woko_O: vubec nechapu ty kecy o vlastnich nd. nevidim duvod, proc bych mel zivit mechanika z prodeje nd. toho platim za praci ne za to, ze to koupi v kellyckach a nauctuje mi cenu pro koncaka.Navis,kdyz ma PK moznost sehnat dily za rozumne penize. to ze mechos zije z prodeje dilu me nezajima. bud to chce delat a udela i z dovezenych dilu (pokud to ovsem neni polsky shit) nebo jdu jinde.

Jinak cena myslim akorat. Ja bych se s tim za min urcite ne*rdal.
o 03.12.2013, 22:45 | Antonio
woko_O:"Jinak bych tě samozřejmě natáh za práci. To je byznys, ne charita ani pomoc.. ;-) "

nez k takovemu jako jsi ty, to si to radeji rozeberu na parkingu na sidlisti a vymenim v sobotu za dopoledne nez zena uvari obed.
o 03.12.2013, 22:47 | Tomášek
Jo a az si dovezes svoje dily, ktery na prvni pohled jako shit nevypadaj ale budou a za 2 mesice se ti neco pojebe, tak pujdes za kym? Za mechanikem a ten te vyfakuje:)
o 03.12.2013, 22:49 | Woko_O
Jo v poho.. mě to nezajimá..
o 03.12.2013, 23:01 | Samantus
jako Woko_O tyhle lidi kdyz na me rozjedou to svoje setrilkovani, tak je utnu hned a nashledanou... bud chci a nebo nechci.. jak rika nekdo vyse.. on to udela nekdo jinej... a at si takovyho cloveka necha :-D a spokojeny budem oba :-)
o 03.12.2013, 23:10 | Woko_O
Zajedu si třeba do dieselpower že chci nachipovat auto,ale že mám svuj chip a svoji mapu, kterou sem si udělal.. prece si nenecham nachcat na zada když vlastně chci jen aby makali.. nezajimá mě že platěj provoz dílny, elektroniku atd.. nenechám se okrást.. :D
o 03.12.2013, 23:25 | Rajdlos
Presne tak ti servisaci jsou strasni hajzlove. Co si to dovoluji. Vydelavat na dilech :))))
o 04.12.2013, 00:17 | Antonio | Upraveno: 2013-12-04 00:19:37
woko_O: co tu tahas dieselpower. Tohle je snad neco uplne jineho, ne?

vondto: ty jsi jeste asi nepochopil, ze borec,ktery to tema zalozil nepise, že pujde koupit shit. Myslim si, že tady nejsme takoví čur*ci abychom koupili na aukru sadu ramen do passata 1900 a čekali ze s tím najedeme 100tkm. Jen píše, že si ty stejné díly umí sehnat sám. Nemluvím o tom, že v tomto konkretním případě, kdy servis je nějaký frajer z dědiny,který se tím vyloženě neživí, ty díly nakoupí stejně jak PK v první mototechně nebo na cc-autodilech. Když si jdu nechat vyměnit rozvody, domluvím se servisákem cenu za práci a materiál si tak samo jak on koupim v apmku nebo kelly, sienu, .........

Jestli si jede nechat vymenit potrhane igelity ve dverich, nevim proc by měl "panu servismanovi" který osvobodil svět (jak tady někteří vystupují) zaplatit 300 za folii, kdyz stojí 50,-.

Já si většinu praci na autě dělám sám (až na rozvody, na které si na některých autech moc netroufám), takže takové problémy neřeším. A když dělám jiným něco menšího, jako brzdy, oleje, napravy, tak se s něma dohodnu. když si chtěji dovézt svoje díly, tak prosím. nebudu nikomu bránit, jen max upozorním na to, že nebudu řešít za 2měsíce vymlácené čepy, které koupili v kopii misto origo dílu. Nevím proc bych je v těchto případech měl jak říká woko " natáhnout " A když výběr a nákup nechají na mě, tak proč ne.

o 04.12.2013, 00:19 | Romca55
MaSuZaPi_Honza:nevím co ti na tom příjde divný že si mechanik přihodí na dílech marži?Jednak nevíš jeho nákupku i když má určitou slevu u kelly tak se to s každým dílem mění..a z každého dílu co koupí a prodá tobě platí daň státu za něco musí zaplatit provozovnu včetně energii, zaplatit sebe popřípadě práci chlapů co mu tam dělají..zadarmo dnes nedělá nikdo!nebo ty jo?!

Zajímavé je že u tohoto artiklu se takto pozastavuješ ale když jdeš do hospody a koupíš si tam panáka např. velkýho rumu za 18 Kč? tudíž lahev za 450 tak to neřešíš že hostinskej je zloděj že kdyby sis to koupil v krámě za 260 Kč že bys ušetřil a i oni podle tvé teorie musí být zloději protože ve velkoobchodu to koupíš za 210 Kč a i ty jsou to zloději protože to překupují od výrobce...možná by to chtělo se zamyslet...

A co se týče 500 na hodinu to tady spočítal jeden člověk a dle mě dost podcenil čas dveře rozebrat,nalepit igelit do dveří a zase je složit za 20 minut si myslím že je dost rychlovka...A stejně pořád se tu bavíme jen a jen o teorii mohlo bejt cokoliv zarezlý,něco nemuselo jít povolit nikdo sme u toho nebyly a jsou to jen odhady...

PS: skus si pro zajímavost vyjet hodinovou taxu za práci v servisu...Ať už je to Škoda,Audi,Mercedes........

Antonio: Jestly stihneš tohle vše udělat za sobotu dopoledne na parkovišti než žena uvaří oběd tak ti gratuluji si asi nejlepší a nejrychlejší mechanik o kterým sem kdy slyšel...a nebo žena hodně pomalu vaří....
o 04.12.2013, 00:25 | Antonio
romca55:
Ten hospodsky snad zije z toho, že prodava chlast, ne?
Servis zije,jak jsi spravne napsal, zije z hodinove taxy.
Kdybych v te knajpě měl platit litr za kazdou hodku co tam prosedim, nevim proc bych jeste mel platit marzi na pivě.
o 04.12.2013, 00:26 | Antonio
A jestě jednou pro ty pomalejší. Já nikde nepíšu, že je svinstvo to, že si nekdo neco prirazi na dílu. Dělám to taky,dělají to všichni. Jen píšu, že nevím proc by měl byt za kokota ten, který si ty díly přiveze sám
o 04.12.2013, 00:33 | Romca55
antonio:
Jo máš pravdu hospockej je placenej jen z toho co prodá a z toho taky platí jen daně...

ale mechanik je hlavně placenej od hodinové taxi (za kterou platí daně) a pochopitelně když prodává i díly(za které platí taky daně) bez kterých to nejde tak se hravě dostane s obratem nad 1000000 KČ(nákup+prodej+práce) musí začít platit DPH k tomu dále pokračuje sociální,zdravotní,daň státu atd... a nejsou to zrovna malé částky skus něco pročíst a hodit si to na papír....Tak je snad pochopitelné že i na ně si musí přihodit přece ti na součástky ještě nebude přispívat...

A teď si vem že jak jsem psal kde jsou energie,opotřebení heverů,nářadí ?malé částky to nejsou... a pořád taky chce něco vydělat ...

o 04.12.2013, 00:40 | Romca55
antonio:

Jak někdo poznamenal jsem tu v česku a každej druhej vymejšlí jak něco nějak vo...dat ..a jak to dopadá u těch dílů v praxi?Maník si sežene díly může ti byt nekvalitní,vada výrobku cokoli...mechanik to správně namontuje a něco se tím zničí kdo za to bude moc dle zákazníka?a i když to bude fungovat nějak čas pak se to rozbije za kým ty vychcanci půjdou?za mechanik cos mi to tam namontoval a jak že už je to v ...

je to jako u bazarů...lidi po půl roce chtěj reklamovat u auta spojku turbo brzdy....lidi jsou všelijaký...

Taky si dělám auta když někdo příjde dělám i jinejm...Je sice pravda že na dílech si nepřihazuji a mam dost velký slevy ale i tak nedělám z dílů co někdo donese...Dám jen to co si seženu sám a za to si ručím a případnej problém si řeším...
o 04.12.2013, 01:15 | Antonio
ok. nebudeme to hrotit.

jen k tomu hospodskemu... On asi dane neplati. neplati socku, zdravku ani pronajem prostor, neplati personal, ani energie ani neopotrebovava vybaveni :-D

nebudu se v tom patlat. jen ten argument s hospodskym je uplne mimo
o 04.12.2013, 07:53 | MaSuZaPi_Honza | Upraveno: 2013-12-04 07:53:58
Jako kdyz si muzu dil namisto 5000 koupit sam za 3000 tak bych byl blbej.

A v zivote by me nenapadlo jit tu vec reklamovat k servisakovi.
Zas mam trochu rozumu a vim co se muze a nemuze vysrat spatnou instalaci a hlavne ke cloveku kam davam auto na vetsi veci duveruju a vim ze to umi.

o 04.12.2013, 07:53 | AR
Romca55: zřejmě slušnej matroš co? Pokud chce někdo dělat mechanika a živit se tím tak by si snad měl dát dohromady kolik ho vyjdou náklady, daně, atd. a podle toho upravit hodinovou sazbu a buď mu to vyjde a lidi za ním budou jezdit nebo holt ne. Děláš z mechaniků nějaké bohy ale to cos napsal musí řešit každý kdo nějakým způsobem podniká. Takže prvně raději trochu přemýšlej než něco vypotíš.

PS: když máš problém s reklamací tak od čeho jsou soudy?
o 04.12.2013, 08:18 | mr.brain | Upraveno: 2013-12-04 08:19:03
<OT>
Daň z přidané hodnoty platí zákazník, servis (podnikatel - automechanik, pokud je plátce DPH) ji vybere spolu s placením celé zakázky a je jeho zákonná povinnost ji vybrat a odvést státu.
</OT>

Ale nechápu stanovení hodinové sazby za servis - ta by právě měla pokrýt mzdu, energie a případnou amortizaci/opotřebení servisního vybavení, takže v ideálním případě by mi mohlo být jedno díly zákazníka/moje z pohledu cena za práci (něco jinýho je to, že bych na tom měl nakonec vejvar mnohem větší pokud to budu prodávat za ceny pro koncového zákazníka). Pak lze tedy narážet na to, že cena za hodinu práce je nastavená špatně anebo má být rozdílná pokud si díly přinesl zákazník nebo ne.

Jinak jako Honza nahoře, nechápu, proč bych měl platit za ND (navíc pokud je to replika a není to originál) několikanásobně víc (viz Autokelly a jejich marže na většinu spotřebáku - brzdy, čepy atd. 100 % a víc), když jsem schopný pořídit to samé většinou o polovinu levněji. Jediný argument proti tomuto postupu je možný problém s reklamací - reklamace práce a reklamace materiálu pro jeho případnou vadu.
o 04.12.2013, 08:26 | Augi
Romca55: sme, taxi, skus... Pro Bůh! Ten náš rodný jazyk dostává solidně na prdel... :-(
o 04.12.2013, 08:28 | Hanes
Když mi zákazník doveze vlastní díly tak se mi to nelíbí, ne snad kvůli tomu že mám marži na mnou prodaných dílech,ale vždy se stane že objedná něco jiného. Neví že to jeho auto má víc druhů spojky, dva výrobce brzdových komponent víc filtrů a podobně.

On je dost problém mít rozdělaný auto na zvedáku a obvolávat zákazníka že ten díl je špatně.
Zákazník bývá v zaměstnání, takže se pro díl staví až po práci.
Díl z internetu mi do pruhého dne nedonese vyměněný, mám mít auto den, dva na zvedáku proto že on donesl špatný díl a já na jeho opravu měl vyhrazený půl den.

Pokud se to stane na mnou objednaném dílu, tak to dokážu vyřešit behem dopoledne a je to můj problém.

Mám mu ten projebanej čas co mi jeho auto blokuje servis účtovat kvůli jeho blbosti. Každá mince má dvě strany. Jen se nedivte že nechceme montovat vaše díly.

Když jsem o tomto mluvil s kamarádem v DE tak na mě koukal jak z jara, s tím že taková situace u nich není, servis je tam drahej a lidi mají k servisu důvěru.

Dokud ale v ČR budou servisovat auta všichni co mají řadovou garáž a prodejci dílů se slevami prodávat i lidem z ulice se tato situace nezmění.

No a k tématu. Po opravě ti tekl pístek, nemyslíš že to bude tím že jsi mu nedonesl novej? On jen obrousil starej a dal ho tam protože jsi měl vlastní díly a ty nejlépe víš co je pro tvoje auto dobré, jsou to jenom brzdy, tak to přeci nevadí.

Diskuze o ničem.
o 04.12.2013, 08:39 | AR
A proč si ten díl ještě před montáží nezkontroluješ? To bys přece mohl poznat že to je třeba jiný než tam patří? VINko máš k dispozici, kat. č. dílu taky tak v čem je problém? A nebude ti auto ležet rozebrané na heveru.

A pokud je zákazník kokot a holt donese špatný díl tak mu to naúčtovat jako složení zpět dohromady a pak zase rozmontování pokud to ucpe dílnu.
o 04.12.2013, 08:42 | Samantus
coz je v pripade spatne doneseny treba dvouhmoty luxusni zalezitost a Ty by ses na to urcite koukal stylem .. no jo tak to sloz a za dva dny zase smontuj.. dam Ti trojku navic... holt moje blbost, prachy se vydelaj jiny.. tak to pak chapu :-D uz toho nechte.. nema to smysl.. kazdej at si to dela sam a nebo si vybere svyho mechanika.. je velkej vyber, tak proc se hadat..
o 04.12.2013, 08:45 | mr.brain
Jako AR, je problém na to předem upozornit a rovnou mu ten čas případně naúčtovat? Asi není... pořád je to obchod a pořád je to o domluvě.
o 04.12.2013, 08:50 | MaSuZaPi_Honza | Upraveno: 2013-12-04 08:51:36
Jo kluci pssst, to je fuk ze spouta servisaku ma na dilech vic nez na praci, ale hlavne to nechte byt at se to zbytecne neroztrubuje...

Tohle je proste o nejaky slusnosti z obou stran. A kdyz pak tady nekdo napise, ze kdyz nevydela na dile, tak natahne praci svedci jenom o tom, ze je to presne ten ksindl co proste verejne kazi jmeno a hlavne podvedomi zakazniku, ktery je casto o tom, ze si mysli ze jsou zlodeji.... ja mam mechaniky u kterych vim, ze je vsechmo o nejakym dialogu a vsechno spolu proberem. Kdyz tu praci udel, tak neni duvod vubec polemizovat.
o 04.12.2013, 08:52 | M.a.R.i | Upraveno: 2013-12-04 08:53:35
Pokud si zákazník přinese špatnej díl, tak nevidím problém mu naúčtovat ztracený čas a třeba obsazenou zdviž. Pokud by se zákazník bránil, tak má smůlu.

Přijde mi, že kolikrát mechanici si stydí říct větší částku za hodinovou sazbu, tak raději tu sazbu schovají do marže za ND, aby byli za lidumily.

Pokud mi mechanik u nás (jížní čechy) řekne 300-500kč/h, což je standartní taxa, tak nechápu proč by měl mít za každou cenu dalších 30%-50= na ND.

U mýho auta je potíž v tom, že někdy je problém sehnat potřebný ND, navíc mechanici auto moc neznaj, takže ani moc netuší jakou druhovýrobu koupit. Takže v tomhle si myslím, že mám větší praxi (díky USA/UK fórum). Ale jakmile to mechanikovi nadhodím, tak jsem hned strašná socka, špekulant a už mi háže klacky před nohy.

Podle mě je strašně těžký sehnat dobrýho mechanika, ty co kdysi za něco stáli, tak se zkazili tím, že dělají jenom rychlý prachy (pneu, disky, oleje, filtry) a jakmile člověk potřebuje něco náročnějšího, tak je problém. A celkově málokomu důvěřuju, protože několikrát jsem se spálil i u osvědčených mechaniků,ale možná mám smůlu.

Jinak k tomuto tématu. 2000Kč je podle mě za tuhle práci OK a vůbec bych to neřešil.
o 04.12.2013, 09:20 | riviera.kidd
kdyby jste se lip ucili mohli jste byt taky automechanici :-)

psat na PC umi kazdy :-D
o 04.12.2013, 09:50 | .mycTD | Upraveno: 2013-12-04 09:51:17
muj mechos ma treba vpici shanet 'ty moje specialni dily', tak se proste domlouvame na praci.
Dalsi vec je taky shanet a shanet -pokud ma slusnej zdroj, tak je to samozrejme neco jineho, nez vzit naproti v Kelly, co maji zrovna ve Starline krabici a nasolit mi to za plnou palbu.
Je to proste byznys, jako kazdej jinej -zalezi na konkretnich podminkach.
o 04.12.2013, 09:57 | AR
no já třeba "svého" mechoše nemám, ale dal jsem na doporučení a hodil káru do jednoho servisu u nás. Z počátku to bylo ok, ceny přiměřený a byl sem spokojeny a když bylo něco potřeba tak sem jim to tam hodil. Ale po tom co si na mě udělali solidní vejvar na dílech je můžu jebat. Neřeknu hodit si nějakou marrži pár kč ale prodat díl v ceně 15kil za 5 tyček je už dle mě přes čáru, navíc šlo to bez papíru takže i daně ojebal.
o 04.12.2013, 10:01 | DaveF
tak naštěstí se může každý rozhodnout komu dá kolik vydělat, ale napadají mě 2věci, které tu nezazněly:

- když dávám rozumně vydělat servisákovi a nechám ho občas slíznout i tu smetanu, tak se nemusím bát, že mě pošle do háje bude se snažit mi pomoct,když to budu potřebovat a já zas od něj očekávám rozumnou cenu za kvalitní práci (cca 400/h), odpovídající zkušenosti a vybavení a třeba i nějakou tu slevu na díly - a to podle mě bez solidního zisku fungovat nebude.

- ten kdo to dělá načerno bez placení daně ze zisku, zdravotní, sociální, DPH a nemá vyřešené všechny další povinnosti, ten ať mlčí a dělá to za to co mu kdo hloupej dá :-)
o 04.12.2013, 10:11 | .mycTD
DaveF: spis mam pocit, ze ho jednou nechas sliznout smetanu a priste te natahne, bo bude furt zkouset, co vydrzis. Malokterej slusnej mechanik je i dobrej obchodnik.
o 04.12.2013, 10:23 | DaveF
.mycTD: nj. ale to je obecný problém a uznávám, že najít někoho takovýho je problém.
To, že tu nejsou kvalitní servisy je ale izčásti důsledek toho, že je tam na vstupu málo peněz. On je to běh na dlouhou trať, ale jsem zastáncem teorie, že když já dám líp vydělat jednomu tak on dá zprostředkovaně vydělat i mě a že když bude v tomhle oběhu víc peněz, tak se budeme mít všichni líp.

Ale samozřejmě, že když jsem například zvládnul za 1h vyměnit zadní ložisko s nábojem a Dop. cena byla 7500Kč + ještě dát 1000 za práci, tak jsem si ho radši sehnal za 4tis a vyměnil sám. Ale to je o tom, že příjmy tady jsou jaký jsou a to si musí každej zvážit sám jak to udělá.
o 04.12.2013, 10:29 | PK
Hanes: V září se dělali komplet zadní brzdy. Třmeny šly celý ven, k tomu nový pístky a sady všech možnech těsnění. Vyčištění, promazání atd...To jen k tomu, že vím/nevím, co je pro moje auto dobrý. V tomhle jsem já ten, kterej ještě otravuje, ať se to udělá pořádně a radši si přikoupim, připlatim s tím, abych měl potom klid!

Teď se jen zjištovalo, proč ten jeden třmen teče. Novej pístek byl nějakej roztaženej, pořadně netěsnil ten střed, co se do něj montuje.

Mari: "Podle mě je strašně těžký sehnat dobrýho mechanika, ty co kdysi za něco stáli, tak se zkazili tím, že dělají jenom rychlý prachy (pneu, disky, oleje, filtry) a jakmile člověk potřebuje něco náročnějšího, tak je problém. A celkově málokomu důvěřuju, protože několikrát jsem se spálil i u osvědčených mechaniků,ale možná mám smůlu."

Takhle to je přesně i tady u nás. Nikomu se do ničeho nechce, jen rychlý prachy. Potřeboval jsem udělat brzdy na druhým autě - tekla brzdovka z bubnu vzadu. Auto tam stálo 14 dní, protože zrovna lidi přezouvali a na tohle prý neměl čas. (jedná se o jinýho mechanika)

Jinak jak koukám, jsou tady dva tábory - mechanici a lidi, který už nebaví se nechat ojebávat...

Nedávno jsem tu zjištoval sadu spojky se setrvákem - v kelly 20 tis na moje auto. Ozval se mi kluk, kterej ji po slevě z kelly muže mít za 14 tis. Když to dám k mechanikovi, naučtuje mě normální cenu 20 tis, plus práce 2-3 tis. Za i kdyby pět hodin má v kapse 8-9 tis. ..Já tu sadu můžu mít za 7-8 a to se jedná pořád o tu samou od LUK.
o 04.12.2013, 10:37 | PK | Upraveno: 2013-12-04 10:38:33
Dneska málokdo je dobrej mechanik, natož obchodník.

Další člověk tady u nás: přijeďte v půl osmý, budu tady. Ale pro jistotu vám ještě ráno zavolám. Ráno sedím doma, je 9 hodin a furt nic. Kámoš měl s ním to samý. Přijeďte v tolik a tolik. Přijede tam, dílna zavřená, telefon nebere...

Další dělal zadní brzdy a měnil pístek. Dojebal to tak, že jsem musel koupit novej třmen. A samozřejmě nový kotouče a desky.
o 04.12.2013, 10:40 | Collin
AR: O jaký díl šlo a na co?
o 04.12.2013, 12:29 | AR
Collin: výměna chladiče. Origo od behru je za raketu tak že mě sežene jinej a levnější. No sehnal jinej a levnější cca za 5 tyček. Pak z něj vypadlo že to je polsko a když sem koukl na ceny polských chladičů kde to je cca 15kil tak mě bylo jasno...po cca roce a půl ten chlaďák začal chcát, samo bez dokladu, bez ničeho, takže reklamačka těžko. Sehnal sem si chladič sám, kupodivu origo behr za pěkných cca 5t a raději vyměnil sám.
o 04.12.2013, 14:58 | Sonny...
Ja rikam, ze najit dobryho auto-mechanika je asi neco jako najit dobryho gynekologa. Ja nemam absolutni problem dat sikovnymu a poctivymu borcovi i neco navic, ale kdyz dostane zaplacenou slusnou hodinovou sazbu, k tomu nesmyslnou marzi z dilu a jeste k tomu to odflakne, tak kde jako jsme? Kdyby tak bylo mozny poznat hned ve dverich, co ktera strana ocekava, nebyly by problemy "nenasytnych" mechaniku a "setrivejch" zakazniku. To se ale nikdy nestane a furt bude nekdo nas.....
o 04.12.2013, 15:13 | Paczqo
Najít slušnýho je fakt problém a ja mam snad štěstí že jsem slušnýho v HK našel, že respektuje moje donešený díly a učtuje si jen práci. Jo je to stylem že přijedu on mrkne na auto a na problem řekne že je potřeba to a to a něco za to dostane ja objednam dily takove co tam patři a je to idealní.
Ono sice člověk by rád nechal díly na mechanikoj ale když po x zkušenostech vim že olej nalejou takovej jakej maj zrovna v sudu za vyhodnou cenu a ne ten co tam patří, dily tam daj od starline a podobně tak aby sbirali body na nějakej bonus od kelly apod. tak se člověku za to moc platit nechce. Vyhodou je že aktualni auto je furt trochu brane jako exot takže pro mechanika je usnadněni prace když dily seženu sám a dovezu než aby on travil čas shaněnim u pc nebo přes mrtě překupníků.
o 04.12.2013, 15:13 | Collin
AR: Tak docela drahá zkušenost..

Jak to tak čtu,tak jsem velice rád,že mám mechoša na kterého se mužu spolehnout a cena je vždy super.. Přezutí,geometrie,filtry.. Nikdy nic nechce,tak mu dám alespon 200,cíga,na pivko drobné,kavu.. Né vše dohromady,ale tak jak se dohodnem..
o 04.12.2013, 15:15 | Collin
Naposledy mi měnil olejovou vanu,olej,filtry.. Nevím jak dlouho to trvá.. Každopádně dal sem 200,- + cigára a oba spokojení.. Na jaře mě čekají rozvody a cenovka říkal kolem 1000-1500,- že se domluvíme..
o 04.12.2013, 15:17 | Collin
Jo a díly mám vždy svoje páč mám lepší ceny.. Nemá stím problém,páč to má jako kšeft v práci když má čas..
o 04.12.2013, 15:42 | Nora
Collin: jaké má tvůj mechanik vybavení? Geometrii dělá čím?
o 04.12.2013, 15:45 | AR
Collin: jj byla, ale tehdy sem neměl možnost to řešit sám a navíc sem nevěděl jestli se nevysralo něco jiného na tom chladícím okruhu protože mě na dálnici prdlo čerpadlo. A právě z počátku se chovali celkem ok, i ceny meli myslím že přiměřené (dělali mě manžety na poloose, výměna předních ramen, oprava stěračů, olej v matu) ale tím chladičem to zazdili. A ještě když sem to přebíral tak mě řek že mě dává bonus v podobě nové expanzky a víčka, že tohle si účtovat nebude že tam dal nové, jaké bylo překvapení když sem zjistil že se to snad všude prodává jako komplet....

a jinak pro info k hodinové sazbě, byl jsem o víkendu na renocar kontrole a třeba hodinovka pro geometrii je dle slov technika 600kč
o 04.12.2013, 15:54 | Nora
AR: jaké to bylo auto?
o 04.12.2013, 16:12 | AR
Nora: BMW E34
o 04.12.2013, 16:15 | Nora
ty máš expanzku součástí chladiče, nebo oddělenou?
o 04.12.2013, 16:29 | AR
součást chladiče
o 04.12.2013, 16:46 | Nora
AR: tak to tě tahal na nudli...
o 04.12.2013, 17:03 | Collin
Nora: Jak čím? :-) V tomto se neorientuju.. Opravdu jen okrajově.. Vybavení také netuším.. Vše se dělalo vždy zde [ Link ] pracoval sem tam cca 2.5roku..
o 04.12.2013, 17:06 | Collin
Ze stránek sem možná našel odpověd(kdyby si se tím nechtěl pročítat :-) )..

Pneucentrum TASY proto považuje měření a seřízení geometrie podvozku za nezbytnou službu pro zákazníka a pro tento účel je vybaveno laserovou geometrií zn. Bosch.
o 04.12.2013, 17:12 | Nora
Tak dáváš auto do servisu, nebo pracuješ jako mechanik?
o 04.12.2013, 17:30 | AR
Nora: tak to už vím taky, jako kdybych věděl že je to polák tak jim to omlátím o hlavu. A co se expanzky a víčka týká tak to sem tehdy netušil, protože i v katalogu je to vedené zvlášť.
o 04.12.2013, 17:43 | Nora
AR: co si představuješ pod pojmem polák?
o 04.12.2013, 18:03 | crazyape
Nekterym nazorum se fakt nejde nesmat...To ze si nekdo nerekne za geo a vymenu filtru, oleje nic je jeho blbost a tvarit se jako nejvetsi dobrak s tim ze jsem mu dal 200kc a tim ho spasil je fakt pro smich. Dalsi vec, hodinova sazba....spousta lidi vubec nebere v potaz ze v hodinove sazbe jsou celkovy naklady vc energii,naradi atd a ne jen zisk pro daneho cloveka. Marze na dilech? proc ne? Takhle nastavene je to vsude a ne jen v autodilech a taky si za ten nemontovany dil clovek nese odpovednost. Prineses si svoje dily - ok prace samozrejme bez zaruky, prineses si blbe? Tvuj boj, res si reklamaci s nejakym e-shopem sam. Bezte se zeptat taky nekoho v jinym prumyslu jaky se tam tocej prachy...
o 04.12.2013, 18:13 | mr.brain
No mě se nedá zas nesmát přístupu neautorizovaných servisů... Mám Fiat Bravo 2 a origo destičky stojí cca 2000 Kč + práce za výměnu asi 350 Kč, vč. DPH (v autorizáku).

No, čekal bych, že když zajdu do neautorizovanýho servisu, který by "měl být levnější" a tam na mě vybafnou stejnou cifru, tak jako není moc o čem... Nakonec jsem si destičky koupil sám a vyměnil jsem si je taky sám. Ale jde o ten princip, jaký pak má smysl využívat jiný servis, když ta cena je nakonec +- stejná (lišící se v řádu stokorun), ale liší se kvalita použitých dílů.
o 04.12.2013, 18:33 | dj.DEKL
Treba taky pouzivaj origo dily...
o 04.12.2013, 18:34 | mr.brain
Kdyby v jednom z nich nedělal kamarád, tak bych tomu možná věřil :) Bohužel, ani náhodou...
o 04.12.2013, 18:42 | Honza2.016v
-dá se říci, že vešekrý mechanický práce si dělám sám vč. GO motoru, či jeho výměny...

-pokud mi chybí vybavení pujčím si, nebo najedu ke kámošoj na zvedák...

-pokud už ale musím do servisu jezdím za známým kde tolerujou i moje díly...

-jinak moje důvěra k servisům je asi taková, že na auto nechám šáhnout již pouze 4 ověřený servisáky (3 mechoše a 1 elektrikář..) a dokud tento stav bude trvat do servisu auto nedám, obzvláště pokud bude servis plnej floutků co sotva vylezli učňák...

- většina autorizáků sice jede 2 druhy dílů a po dohodě s majitelem montuje buď origo, nebo něco superlevnýh..to samý obyč servis..ten ale jede 90% Kellynu což je sračka...

-když sem měl naposled auto před 3 rokama v autorizovaným servisu tak příkaz zněl:

-změřit komprese
-vyměnit oleje v motoru a převodovce (motorák sem si -dodal a chtěl sem bejt u jeho nalejvání a vypoštění toho starýho)
-vyměnit svíčky

akce trvala 2 hodin, stála 2000,-; dostal jsem protokol o měření komprese (vyjetej pouze z diagnostiky, která měřila proudový špičky a z toho se nějak počítalo..tudíš pro mě v ten moment nic neříkající..), navíc jsem po čase zjistil že mi jaksi chybí špunt(=šroub) na převodoce, kudy se leje olej... a o tom proč auto nechce občas startovat nevěděli nic (diagnostika neukázala), ale já sme si proměřil relátka a problém byl vyřešen...takže děkuji nechci...proto nechci ani nový auto, kdžy vím jak autorizák pracuje...

v servisu mě viděj pouze když nemám čas něco řešit, případně potřebuju novou STK...

k původnímu dotazu:

jakožto člověk co si vše dělá sám bych nad tím strávil max. 1 pracovní den... podle toho jak to pujde... velká neznámá jsou ty třmeny/lanovody a igelity do dveří...někdy jsem nad třmenem strávil 15minut a někdy 3 hodiny...
o 04.12.2013, 19:23 | AR
crazyape: on to tady snad někdo popírá?

Nora: vyrobeno/dovezeno z polska
o 04.12.2013, 19:37 | Nora
AR: to jsou podstatné rozdíly, zda vyrobeno nebo dovezeno, v Polsku jsou logistické sklady renomovaných výrobců, spousta jich dodává i pro různé značky do OE. Nelze takhle paušalizovat že celé Polsko je špatné.
o 04.12.2013, 20:21 | AR
Nora: ok, tak jinak proste ten nej nej lowcost z polska. Jak jsem psal, chlaďák v ceně 1500-2000 prodali za cca 5tyček.
o 05.12.2013, 08:34 | Collin
04.12.2013, 17:12 | Nora

Pracoval sem tam kdysi( cca 3.5roku zpět).. Ted mu to tam vozím když je potřeba..

04.12.2013, 18:03 | crazyape

Nedělá vše najednou co jsem vypsal za 200,- + třeba ty cíga.. Prostě dojedu potřebuji olej,filtry, ok 200,- přezutí to samé.. Netvářím se jaký jsem dobrák a jak jsem ho spasil.. O čem to meleš? Je to kamoš kterého znám asi 6let.. Tak je snad jasné,že si neveme normální sazbu když to dělá jako bokovku v práci(pokud má na to čas).. Jestli ti to přijde jako blbost,tak ok.. Já jsem každopádně za něj velice rád.. ZaTÍm sem nemusel za ty roky hledat někoho jiného.. Co bylo potřeba udělal..

Jo a vše pochopitelně neudělá za prá drobných.. Rozvody jsou už malinko dražší,a když skládal převodovku tak to samé.. I když za ní si vzal jen karton cigár(cca 720,-) Víc mu prostě nutit nešlo.. Takže pokud tobě se to nezdá beru to.. Já opakuji ji,že jsem velice rád..!
o 05.12.2013, 09:04 | crazyape
Collin: tak jestlize je to dobry kamarad tak to beru, samozrejme lidi si takhle mezi sebou pomahaji a to je plne v poradku :) Muj pohled jsem psal z pozice "bezneho" zakaznika z ulice...
o 05.12.2013, 09:04 | PlusOne
Když si to tak čtu, jsem rád za manželčiného bratránka, který má vlastní malý autoservis :-) S dovezenými díly nedělá drahoty s tím, že to je moje riziko, pomůže, prohlídne, poradí, vysvětlí, je kdykoliv na telefonu, a vždycky dostane, co si řekne, já jaksi chápu, že i chlapi, co u něj dělají, potřebují jíst...
o 05.12.2013, 09:07 | Collin
crazyape: Tak ted je to jasné.. Takže si rozumíme.. :-)
o 05.12.2013, 13:06 | CervinVega
Jestli někdo skládá převodovku za 720Kc, asi bych se šel podivat co dělá s manželkou, kdyz není majitel auta doma :-)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3259 sekund.