Navštíveno 5949x
27.01.2014, 11:30 |
Pekys Tak mě snad zanedlouho čeká dodělávka bytu a první co řeším jsou podlahy. Našel jsem odkaz od Tunera2:
[ Link ] a chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti s podlahama typu "lino" (PVC, Vinyl, marmoleum apod).
Volba na tuhle krytinu padla protože nechci studenou dlažbu, laminát ani měkký dřevo.
Požadavky: dekor dřeva (tím asi odpadá marmoleum, který jsem viděl jen v barevných dekorech), a aby to něco vydrželo.
T2: už máš nějaký poznatky k tebou vybrané podlaze?
předem díky
resim ted to same a jsem na 99% rozhodnuty pro vinyl. Teplo, hluk, ...vychazi mi nejlip tohle.
Mám kvalitní vinyl a je to studený jako kráva :-( Asi jsem rozmazlený tím, že vedle v pokoji mám plovoučku s tenkou vrstvičkou dřeva, ale ten rozdíl v teplotě je prostě snad pět stupňů. Na vinylu nevydržím bos víc jak půl hodiny.
27.01.2014, 11:42 |
Pekys Mr.Scully: jj, četl jsem to v tom linku a docela mě to zarazilo. Vinyl jsem ještě nikde neměl možnost zkusit, ale všechno ostatní jo, a laminát je studenej, a rozjíždí se.
Případně ještě podle čeho vybírat? Co jsou ty správný kritéria pro výběr tohoto typu podlah (lino, vinyl)
No laminát jako takový je podle mě nejhorší volba. Vinyl má super výdrž, můžeš po tom jezdit tankem, ale prostě fakt tu teplotu nedávám. Nevím, jestli třeba ty moderní lina nejsou lepším kompromisem teploty a výdrže, lino jsem naposledy viděl před patnácti lety :-)
27.01.2014, 15:22 |
radek.613 | Upraveno: 2014-01-27 15:23:26
Já Ti nevím... mám v kuchyni vinyl od Tarkettu, celková tloušťka matroše je skoro 7 mm. Probravená vrchní vrstva odhaduji kol 0,5 mm, pak nějaký polymer či co, zbytek houbovitě-tuhá "podrážka" coby kročejová a asi i tepelná izolace. Pruží to, je to měkké, teplé, nejde to zničit nábytkem, padající ostré věci to odráží, nedeformuje se, nevyšlapává. Celoplošně lepeno na vyspravenou starou betonovou podlahu, která je jako šlupka na lepence IPA položená na "hlínu" ve sto let starém domě. Záruka 15 let. Výběr naším podlahářem na základě mých požadavků - je to kuchyně spojená s cestou do koupelny, takže jsem chtěl něco, kde za pět let "nevychodíme cestičku", kde šoupání židlí neudělá rejhy a drážky, kde může prcek sem tam něco rozbít, co vydrží návštěvní pobyt psa s drápama a přitom to půjde udržovat rychlým setřením mopem, žádné štráfy. Zatím to funguje, povrch, stav, rozměr, design, nic se od pokládky nijak nezměnilo. Pravda, i ze známosti, a po vší možné slevě jsem se nedostal pod 700/m2 ale to holt k dobrým věcem patří....
Resim to samy. Nejdriv drevo, prtz jsme chteli teplou podlahu i pri vyply podlahovce. Je to samozrejme o prachach, takze jsem resil i marmolejm- hruza vzhled. Pak jsem ruzne procital net, vsude samy superlativy na vinyl, byl jsem na dvou vzorkovnach kde meli kus vpolozenej, shodou okolnosti to ma i tchan v loznici. Fatrafloor 2,5mm tloustka (ta lepsi verze), kahrs to samy, oboji cca 1000kc/m2 i s praci, vsechno plnoplosne lepeny bez podlozek a vsude studeny.
Mozna ze s nejakou podlozkou to bude lepsi.
V baráku to mám od jara, takže jsem zažil i vyplou podlahovku ale jen při práci a bydlíme od prosince, takže topíme do podlahy. Ale každý den odpoledne si žena zatopí v krbových kamnech a když přijdou s prckem z venku aby měla na čem sušit věci a bylo větší teplo něž obvyklých 21 - 22°C. Takže pak podlahovka netopí a jako jediné je to problém na dlažbě. Ta je studená oproti linu právě o těch pocitových 5 (možná i víc) stupňů. Na linu je pořád příjemná pohoda a vydrží to až do rána kdy se opět topí. Plovoučku jsme měli u tchána a to je studený ať se do podlahy topí a nebo nebo ne. Dřevo na podlahovku je blbost, dřevo je velmi dobrý izolant a to u podlahovky je tak trochu kontraproduktivní...
Takže my jsme s Tarkettem Supreme plus spokojeni, nášlap to má 0,7mm, takže lepší jak mnohé vinylové podlahy z dílců. Konec konců používá se hojně ve školách/školkách.