Zdarec, nedelali jste nekdo rozvod vzduchu z kompresoru po garazi/dilne? Uvita bych nejake tipy, treba zdali trubky nekam vyspadovat a tam si udelat kohout na odkaleni - vypusteni vody, ...
Mam od kamose odkalovac vody, viz obrazky zde: [ Link ] Jak se s nim dela? Staci proste jen vypoustet vodu, nebo mate nejaky jiny tip?
Zvazuju rozvod udelat z trubek na pitnou vodu - PPR (svarecku mam), pouzit prumer PN20 (vnejsi prumer 20mm), na to vzdy zastrik 1/2coule a na to nasroubovat koncovky na pripojeni hadice: [ Link ]
jestli ti dal přímo ten z fotky, tak ten je zralý na popelnici. Mrkni na aukro nebo inzerce, a tam kup novou upravnu vzduchu. Nová v obchodě stojí raketu, ale vždycky se najde někdo, kdo k tomu má přístup jinak. Mám tady v inzerci nějaké hadice s rychlospojkama, pak mi leží doma Festo hadice, 10-16, a kolínka s uzávěry jdou taky sehnat levně
protože to máš pro sebe, a děláš to s dobrým úmyslem, proto nabastlit odlučovač v takovémhle stavu je proti zdravému rozumu. Nikdy nevíš, co se přes něj prohnalo, které jelito se v tom vrtalo a co za bordel tím prošel. Takže pokud na to chceš napojovat tvoje drahé nářadí, tak základem je pořádná úpravna vzduchu s odkalovačem a přimazáváním, do které si dáš olej, co tam patří atd.
Nebo tady: [ Link ] rozdil v cene je zanedbatelny, tak nevim, jen bych nerad za to same platil vice, ale zase radeji priplatim za neco, co bude tesnit a nebude se to pri manipulaci kousat
osobně bych to udělal 3/4 zredukovat na konci to můžeš vždy -obráceně ne
koncovky vyrábí kde kdo - ludecke, extol, norgen, měl jsem i nějaké neznačkové (přihodil jsem je někde v eshopu k objednávce -supr cena -ale vracel jsem je všechny -paní psala že nejsem jedinej - že už je brát nebudou atd.
jediný který mě netrápily jsou schneider (u nás je prodával rojek -pak zrušil maloobchod drobného příslušenství (pouze stroje a kotle) takže bud schneider ,festo nebo ludecke (určitě ne norgen ,extol a neznačkové)
to máš na ten kompresor jak máš fotky toho odkalováku ?
záleží co plánuješ v budoucnu
kolik bude délka celkového rozvodu
rozdíl mezi 1/2 a 3/4 v ceně bude tuším minimální (do 20%) a na rázový utahovák či pískovačku budeš muset vyměnit jen kompresor (ale rozvod už bude připraven)
JJ, na ten co je na foto, 50L nadoba, 2 pistak 10bar, myslim, ze na domaci pouziti uplne OK, nechci si doma delat profi dilnu.
Rozvod bude od kompresoru cca 10m na 2 strany, ale jak pises, rozdil v cene trubek neni takovy, takze neni to udelat v PPR25 (3/4), spise mi slo o to, zdali to bude mit smysl, abych to neprehnal s prumerem :)
Jak je to s tou piskovackou, ta me celkem nekde na eshopu zaujala. Je to v domacich podminkach pouzitelny? Ale to bychtelo jeste nejaky piskovaci BOX, jinak bude bordel vsude ne?
Midi34 - schneider - [ Link ] (ale jen na foto, musim zjistit, co je to vlastne zac, jelikoz popisek zadny
Jak je to jeste s tim odlucovacem vody co ma i primazavani, to primazavani de vypnout, kdybych pripojil strikaci pistoli? Ale pak budou stejne zahnojeny trubky od oleje, cili na strikani jedi mit zvlastni rozvod vzduchu, nebo vyndat kompresor ven a strikat rovnou z nej, ale to by chtelo zase dalsi odlucovac vody... [ Link ]
No jak ot tak ctu po diskuznich forech, asi na piskovani zapomenu i kdyz mi de o mala mista, treba puchyre nekde pod lakem, tak to omlatit a dat do kupy, o zadna velka mista mi nejde, max plechace z auta, ale to uz ej asi utopie v domacich podminkach
Obecne, lepší je vést vzduch v železu a co největší (1" a víc), 1) nemáš ztráty na průtoku (podle dýlky) 2) máš další zásobárnu
Já třeba plánuju přidat ještě 100-150l vzdušník a regulátor tlaku před použití. Většinou na všechno stačí 4-5baru, v okruhu něco přes 7 baru, tím větší zásoba. Určitě odkalovák.
Nepodcenit, jinak je to pak naprd. A kompresor idealně někam kde mu nebude zima, teplo a kde nebude moc vlhko :)
ty odkalováky to bude stejně chtít dva jeden hrubší na výstupu z kompresoru a druhej na přechodu hadice (trubky ) na spiralovou (alespon takhle to mám já ) nemám trubky ale silnou hadici -systém stále prochází vývojem rázovej utahovák ještě nemám -takže mazání jsem neřešil (ale asi fouknu přimazávač před poslední spiralovou hadici (tu to zmastí a budu jí muset použít pouze s nářadím které potřebuje přimazávač
jakmile se ti olej jednou dostane do zarizeni, ktery mazany neni, tak uz musis mazat vzdycky. Ja bych to resil zpetnym ventilem a primazavacim okruhem. Ale ten zpetnak urcite. Odkalovak dolu za kompresor a dolu pred posledni vyvod. A kazdej litr zasoby v okruhu je plus.
Tak jasne ze vse nevyuziju, de jen myslet na to,a bych to udelal tak, aby se kdyztak dalo lehce doplnit to ci ono... Bart - Mam rad pohodli, kdyz ti pisnu, ze sem si natahl vodu ze studny az pod akvarko a udelal rozvod do akvarka, kde otevru jeden ventil, akvarko se zacne vypoustet, zavru a otevru druhej a akvarko se zacne napoustet ze studny, tak si reknes, ze sem magor, ale usetri to spoustu casu, kdyz menis kazdych 14 dni 1/3 vody (100L)
jo tak to akvárko chápu, máme ho taky, naštěstí se o něj nemusim starat já (odebírat a dolejvat vodu kyblíkem) :-))) No ale zase jsme ho třeba teď mohli přestěhovat na jinou stěnu v obýváku, což ty máš určitě napevno. A stejně to asi nevychytáš, já udělal v každym rohu spoustu zásuvek el. tv net a co myslíš, telku a věž máme uprostřed zdi kde je jen jedna el. dvojzásuvka :-))))
Tak rychlospojky objednany, vzal sem nakonec s G 3/4" zavitem [ Link ]
pocital jsem si objem PPR trubek pri delce 1m a 3,4" je 0,18L a 1" je 0,38L, cili cca jednou tolik, ale stejne je to zanedbatelny, tak to asi dam v 3/4"
Puvodne sem zvazoval 1,2", jelikoz svetlost trubky (vnitrni prumer) je 10mm, coz je vice nez kroucene hadice a normos hadice. Ale pokud je to se vzduchem jako s vodou, ze je znat prumer a ztraty, tak radeji 3/4", 1" mi pride desne hovadska na to domaci kuteni sem tam neco
Ma to vuli v ty pripojce, mam na to koupenou 5m hadici,a le nakonec sem si rekl, ze to dam naprimo, uvidime az zapnu kompresor, co to bude delat - vcera sem s tim prastil ve 22:30, tak se mi nechtelo uz vrcet. Dneska dovarim snad zbytek potrubi a konecne uklidim garaz :)
Jozzo - proc by nemohl byt ve zdi? A proc delat na pruzno, ono to ma dost velkou vuli ve spojce, tak kde je problem, at se poucim, nebo chces jen remcat a neporadit?
Na pripojeni kompresoru jsem si koupil hadici (jelikoz koncovky doma nejsem schopen poradne pridelat k hadici), jenze nejkratsi byla 5m a co si budem povidat, jeji svetlost neni takova jako trubek, takze by to celej system uz na zacatku degradovalo. Zvazoval sme pouzit i nejakou pancerovou, ale tohle napojeni co sem udelal se zatim zda byt OK a pruznost tam je, takze to ani nerezonuje do potrubi
Rozvod dobry taky to tak nejak planuju udelat aspon mam inspiraci, ale jako Bart prvne bych dal dokupy trosku garaz a pak tahal rozvody...takto podle fotek to tam vypada na pekny chaos
ja bych vytocil z kompresoru tu rychlospojku a dal tam normalne mosaznej hadicnik a do toho odkalovace dal hadicnik taky, mezi to normalne hadici a dve sroubovaci spony a musi to drzet, pouzivame to bezne do cca 10ti baru, myslim ze se ta rychlospojka natvrdo do kompresoru vytuka ta mosaz a bude to propoustet vzduch
No chtel sem zachovat moznost kompresor pouzit i jinde, ale to sem pocital, ze bude napojeni bez odkalovace (u ktereho sem nevedel v jakem je stavu) a bude napojeny na vystup s moznosti regulace tlaku. Realita je jina, nakonec to mam napojeny na vystup co de primo z flasky, tak ten bych mohl ozelet
mohl bych ti ukazat mnoho fotek z prace jak vypada vychozeny mosazny hadicnik k euro rychlospojce spis je fakt ten problem jak psali uz nademnou. Prenos vibraci z kompresoru do potrubi
Za 12hod. mi uteklo cca 2atm na budiku. Tak sem se vydal hledat pricinu. Odpojil kompresor a malinko to pak kleslo, tak vecer kdyz je ticho posloucham a nekde na kompresoru to lehce syci.
No ostrikal jsem to jarovou vodou a bublalo to v rychlospojce, ktera je napojena rovnou na flasku, tak jsem se rozhodl, ze je prohodim s tou co je regulovatelna.
No napakoval sem provazcem a zasrouboval, ta primo z flasky sla lehce sroubovat, rikam si, kurva to asi nebude tesnit, ale co, zkusime, max prepakujem, napakoval sem tu co se reguluje tlak o neco vic a zasrouboval. Natlakuju a samo za primo z flasky syci kolem zavitu, vysroubuju, napakuju o neco vic a sup tam s ni. Natlakuju a syci, rikam si kurna co to je. No roztrhl se zavit na rozvodnym potrubi, kurnik me jedne, takze ted nekde sehnat novy rozvodny potrubi na kompresor Scheppach. A jeste co se pouziva misto tesniciho vlakna na utesneni tech zavitu, jelikoz to potrubi mi pride nejaky odlevany ci co, tak at se to znova neroztrhne - stejne si myslim, ze to bylo nejaky nacaty z vyroby...