Navštíveno 16051x
22.07.2018, 17:12 |
Losky | Upraveno: 2018-07-22 17:13:34
Ahoj, dnes jsem něco řešil na půdě a zjistil jsem, že rozměr pozednice je úplně jiný, než je psaný v projektu. Hned jsem psal do firmy, odkud máme dům. Záměrně nepisu od koho, protože haló můžu dělat až kdyžtak potom.
Rozměr je v projektu 42x18 cm a realita je 26x18 cm, což je docela velký rozdíl. Plocha střechy je cca 110 m2.
Existuje nějaký výpočet?
Díky
Rozměr pozednice se určuje podle tvaru střechy, jejího spádu a krytiny, který s krovem na ni bude působit. Nicmméne rozměr 42x18 mi přijde jako brutální rozměr, to nemají staré stodoly. To mi nedává žádný smysl, proč by tam měl být tak velký rozměr dřevěného prvku. Nejsem přímo stavař statik, ale ze školy si pamatuju, že návrhové pozednice pro klasické sedlové střechy jsem měli zhruba 220mm x cca 140 s tačilo to.
22.07.2018, 17:22 |
xSam | Upraveno: 2018-07-22 17:25:33
Pozednice 42x18 mi na takovou strisku prijde jako totalni ulet. Musi stacit 16x14.
Ovsem zalezi na tvaru a sklonu strechy a na cem je pozednice polozena.
Ale i tak je to nesmysl.
22.07.2018, 17:31 |
Ladic Tak nejdříve bych vyřešil jestli to je pozednice nebo vaznice, na pozednici jsou všechny napsané rozměry absurdní ta bývá 16x14 jak píše xSam. Pokud jde o vaznici, pak záleží na rozponu, která ta vaznice má do cca 6ti metrů by měla stačit někde 22x18 (samozřejmě dle sklonu střechy a krytiny) vaznice o rozměru 42x18 to by muselo být snad 10metrů. Zásadní otázka je to zděný dům nebo dřevostavba?
22.07.2018, 18:18 |
xSam Ladic, píše, že má střechu 110m2, to ani ta vaznice nedává smysl.
Ale jinak je pravda důležité zjistit, jestli se jedná o dřovostavbu, nebo zděný barák.
A otázkou taky tedy je, jestli Losky pozednicí myslí fakt pozednici.
22.07.2018, 20:32 |
Losky Tak na střeše jsou ty trámy dva a jdou pres celou délku střechy, tu delší stranu a je to u země. Prostě ten velký trám
22.07.2018, 21:03 |
xSam | Upraveno: 2018-07-22 21:05:08
Rekl bych, ze to je v pohode. Zajimalo by me na cem to sedi, nebo je to cele ve vzduchu a sedi to jen na koncich? Pak bych asi ten rozmer chapal.
Ale zaujalo me, ze nejsou ty tramy natreny proti skudcum.
22.07.2018, 21:19 |
Losky Potřeboval bych spíše názor odborníka, zda je to OK, či zda nějak opravit atd. Prostě je to stavba na klíč, tak nevím, proč zrovna můj dům by měl být sizen, když jsem si to zaplatil
Takhle, bez ohledu na co zdali to je nebo není ok, máš ověřenou projektovou dokumentaci, kde máš něco navrženo a každá změna musí být jednoznačně posouzena autorizovaným projektantem a projednána s klientem - tebou. Pokud to uděláno nebylo, je to v rozporu s PD a samozřejmě špatně. Takže v první řadě se s nimi spoj, a buď ať ti vydají skutečné provedení stavby a zajistí i výměnu na dotčených orgánech a nebo to reklamuj jako rozpor s PD
22.07.2018, 23:11 |
Losky Já právě psal mail projektantovi, jak to budeme řešit. Chci to mít v pořádku a upřímně pochybuji, že když by stačil ten malý trám, že tam budou cpát zbytečně tak velké tele.
Asi výměna těch trámů bude nesmysl, ale možná bude třeba to nějak zpevnit atd.
Určitě by to ale chtělo mít podle projektu, jen se obávám, že budou vymýšlet nějaké blbosti a já tomu stejně nerozumim. Dle mého neměli potřebné trámy tak aby se nezdrzovali tam dali menší s tím, že to nikdo řešit nebude, ale prostě čistou náhodou jsem na to narazil.
Mrknu na půdu a změřím to, ale myslím že to mám naprosto stejně... Každopádně teda mrknu i do projektu, ale takhle moc jsem to nezkoumal
23.07.2018, 08:38 |
xSam Mas tam klestiny?
Za predpokladu, ze fakt ten tram lezi jen na koncich a je nosnej to by fakt mohl byt problem.
Da se to vyztuzit, nebo udelat jeste jeden nosnik doprostred strechy.
No, jsem zvedavej co ti k tomu reknou.
Ja mam pozednici 15*15, ale lezi na betonovem venci a je k nemu ukozvena pasovinou. Tady to vypada ze je ve vzduchu, tedy ze zdi na zed.
Je to prizemni barak, nebo je tohle nad podkrovim?
Vypada to spis na vaznici.
Pozednice by mela lezet na zdi...
23.07.2018, 10:26 |
Losky | Upraveno: 2018-07-23 10:46:30
Johanik: Pokud budeš tak hodný, vyfoť mi pak celou půdu a klidně pošli na mail. Mě odpověděl projektant takto:
Dobrý den,
Co se dotazu týká tak velikost vaznice (nikoliv pozednice) je dána výpočtem statiky před vypracováním projektové dokumentace domu. Velikost vaznice v typovém domě je sice 420/180mm, ale oproti Vašemu domu tam nejsou střední podpěry a statika se tedy počítá s rozponem na celou šířku domu. U zvětšených domů, případně u domů od IV. sněhové oblasti již automaticky osazujeme střední podpěry vaznic a průhyb se tedy počítá pouze na poloviční šířku a velikost vaznice je tak výrazně menší. Vždy je to ale na základě statického výpočtu.
Velikost vaznice není pro stavební úřad absolutně důležitá a na nic nemá vliv, takže není třeba nic měnit.
Teď by mě zajímalo, zda se s ním handrkovat a nebo to tedy neřešit?
Dle mého, bych si měl asi stát za tím, že to tedy chci předělat v projektu, aby to v projektu sedělo, ne?
23.07.2018, 11:05 |
xSam No a na to jsem se ptal, pokud to mas podeprene, tak je to v pohode.
Pokud mas nejake zmeny oproti typovemu domu, melo by to byt zamalovane a ja bych to vyzadoval.
Můžeš si nechat udělat papír na změnu projektu, ale že by ti to k něčemu bylo, to asi ne. Co by ale rozhodně užitečné bylo, to je ošetření proti škůdcům, to si myslím, že je mnohem podstatnější ;-)
23.07.2018, 12:58 |
xSam walisch, to jsem vůbec nepochopil, že neudělali. Pokud tedy nepoužili nějakou bezbarvou variantu.
23.07.2018, 13:13 |
Losky | Upraveno: 2018-07-23 13:38:03
já se podívám do papírů, ale myslím, že ošetřené to je, jen asi bezbarvě. Poslední dobou v okolí u novostaveb vidím trámy bezbarvé a né jako kdysi ty zelené apod. Napsal jsem jim, že chci tedy předělat tu dokumentaci, aby to sedělo s realitou a už mi neodepsal:) Tak uvidím.
Edit: Už to upravil a zaslal
23.07.2018, 14:04 |
xSam Kdybys zacal timhle obrazkem, usetrili bychom si spoustu nervu:-))))
Zelena se prave zacala pouzivat proto abys videl, ze je to osetreny a nevznikaly tyhle spekulace. Navic take vidis, kde jsi vynechal. Ale je mozne, ze to opravdu osetrene je bezbarvym pripravkem.
No, takze se to vyresilo dobre a ty muzes byt v klidu. Mas radost:-)
23.07.2018, 14:46 |
Losky xSam: Jsem rád, že to dopadlo takhle. Ten obrázek něco řeší? Takhle už je to opravené, původně to bylo takto
Jo, to ze to neni pozednice :-)
23.07.2018, 15:21 |
Losky To je jedno, tak jako tak tam byla chyba:)
Ještě se zeptám, mám na půdě jedno světlo a chci dát ještě to samé, ale o 3m dál. Je nějaká krabice, kam se natáhne ten cyky kabel a z ní se to rozdvojí, aby do každého světla šel cyky?
Já bych to na prasáka vytáhl z toho světla, ale to nechci:)
Ja bych to propojil ze svetla rovnou.
Jinak pouzij rozbocovaci krabici povrchovou a v tom to spoj wago svorkama.
23.07.2018, 16:54 |
Ravo ...a pokud budeš montovat nějáké svítidlo nebo krabici na dřevo (nebo jiný hořlavý materiál), tak musíš dle normy použít nehořlavou podložku ;-)
Jinak zapojení ze světla do dalšího světla je v pohodě, pokud to původní svítidlo má dostatek průchodek a při montáži dodržíš definované krytí IP
(ale stejně na tyhle věci každej sere a ono v podstatě na té suché a bezprašné půdě to ještě není úplně tahání čerta za ocas jako jiný elektrikářský kuriozity typu upadlá zem, překlemovaný FIčko atd ;-)
23.07.2018, 17:50 |
xSam Losky, hele minimálně bychom věděli, že se jedná o vaznici.
Ale je to jedno, myslím, že můžeš být v klidu i když by mě docela zajímal i pohled z boku abych viděl kde je ta vaznice podepřená jak píše pán projektant.
A na tu impregnaci dřeva bych se zeptal, to by mě znervózňovalo.
23.07.2018, 18:30 |
Losky Tady je vidět, že uprostřed jsou stojany i v reálu to tak je
23.07.2018, 18:32 |
Losky Tady je to trochu vidět
23.07.2018, 19:06 |
xSam Myslím, že cajk.
23.07.2018, 21:46 |
Losky Takže plastová krabice a uvnitř použít dvě wago spojky. Díky
K čemu jsou tyhle krabice?
[ Link ]
Jo klidne i tuhle, je to stejny, pak nemus mit wago, je tam "venecek" kam to prisroubujes.
24.07.2018, 14:08 |
Losky Dřevo ošetřené není, jsou to KVH hranoly
[ Link ]
24.07.2018, 15:17 |
xSam Hele ja ti nevim s tim osetrenim. Neni takovymu tesarikovi (se kterym valcim ja) jedno jestli se jedna o KVH nebo ne?
Priznam se, ze tomu nejak do hloubky nerozumim, ale pristupuju k tomu selsky. Drevo je preci drevo a je jedno jakou technologii je vyrobeny.
Pokud se pletu, rad se necham poucit.
Tak jako ta ochrana stejne neni nastalo, a ookud se dela ze syroveho, tak se to stejne moc do hloubky nevsakne.