Navštíveno 2930x

Budu v byte pouzivat el. bojler na teplo vodu a z nejvzdalenejsiho odberovyho mista mam odbosku a vedu k bojleru jeste jedno potrebi, aby se dala udelat cirkulace teple vody a u kohoutku byla vzdy tepla voda, aby cerpadlo, ktere bude cirkulaci zajistovat porad nebezelo, koupil jsem termostat, ktery ve chvili, kdy bude ve zpatecce tepla voda, vypne cerpadlo a jak se voda ochladi, tak ho zase sepne, ale narazil jsem na problem, co kdyz vyplacam vsechnu vodu v bojleru? To mi pak pobezi cerpadlo po dobu nez se v bojleru ohreje voda a jelikoz bude bojler na nocni proud, tak to pobezi treba cely den zbytecne
Mate nekdo zkusenosti se zapojenim cirkulace, jak se ot dela?
Dik

19.05.2006, 08:56 |
Daryl (A)
prvni detail: nocni proud neni jen v noci, ale da se rovnomerne rozlozit na cely den. Jinak kolik ti zere to cerpadlo ?
30W nebo 45W nebo 60W - podle toho na jaky vykon ho nastavim....
Pocitam ze ho nastavim na 30W - to staci na to aby to vymenilo vodu v trubkach

19.05.2006, 09:21 |
FXS co dát termostat na boiler s obrácenou logikou(rozpínacím kontaktem) a dát ho do serie s termostatem v trubce? aby když klesne teplota vody v boileru pod teplotu při které bude spínat termostat v trubce, aby přerušil obvod, možná je to trochu složitý a nevim jestli jsou termostaty s obrácenou logikou, ale každopádně by se na ten termostat dal dát stykač s rozpínacím kontaktem, kterej by tu logiku termostatu otočil
Jj, taky me to napadlo, jeden termostat ktery bude vypinat cerpadlo kdyz bude uz ohrata voda v potrubi a druhej co je v bojleru, co sepne jenom ve chvili, kdyz bude tepla voda v bojleru
pokusil jsem se o nacrtek, a napadlo me jeste, ze kdyz vyplacam vsechnu vodu z bojleru, takto bude prevazne vecer a to bude pak bojler tak do hodky uz na nejakou teplotu (treba 40) ohratej a tak to cerpadlo zase tak moc dlouhonepobezi zbytecne (treba hodinku)

19.05.2006, 09:40 |
zazaa a co dat casovej spinac kterej spina cerpadlo rano, vecer proste kdyz bejvas doma ... nektere cerpadla ho maji vestavenej
nebo proste koupis za par korun v baumaxu
jinak mas to vsecko v jedne urovni ? treba ja mam boiler ve sklepe a cerpadlo sem tam nakonec nedaval pac ta tepla voda proste de nahoru ke kohoutkum sama :)
Bojler mam v podkrovi hned pres stenu vedle koupelny,a le o patro niz mam koupelnu, WC a kuchyn, takze kvuli nim to delam

19.05.2006, 11:00 |
FXS no pokud to máš spočitaný, že by se to ohřálo tak rychle jak píšeš, tak bych to asi fakt neřešil, když čerpadlo poběží nějakou hoďku tak to by mu nemělo ublížit pojud nemá omezenou maximální dobu běhu, vyplatilo by se to fakt asi u big bileru, kde to trvá dlouho a nebo tam kde to chceš mít fatk všechno do detailu vymakaný :-)
no rikam si, ze to napojeni na bojler muzu udelat dodatecne - kdyby opravdu se potvrdilo ze pobezi zbytecne dlouho kdyz neni tepla voda v bojleru. Pak jeste pride do okruhu vypinac pro pripad, ze pojedu treba na vikend pryc, tak je zbytecny, aby cirkulace bezela.
Jinak honit to budu cerpadlem co se pouziva na nuceny obeh vody v radiatorech, takze 1-2 hodky behu by mu nemeli ublizit

19.05.2006, 12:17 |
DaveF a co ho automaticky třeba každých 30min zapnout třeba na 30s aby se to stačilo protočit ?

19.05.2006, 12:44 |
Taran Jsem laik, ale na tom obrázku ja asi chyba, Tvým cirkulačním potrubím vlastně spojíš teplou a studenou vodu, tudíž při chodu čerpadla Ti ze studeného kohoutku poteče teplá. Ale jak píšu jsem laik.

Nepotece, je tam to zeleny - zpetna klapka, ktera nepusti teplou do studeny a pak tam je jeste jedna, ktera pri otevreni teple nepusti studenou do teple
Tak jak jsi to remaloval ti to nema kde vzit teplou vodu, aby ji to nahlanalo do potrubi, jenom ti to bude tocit vodu v tom obdelniku
no, ted to taky resim a jednak jsou primo cerpadla na TUV cirkulaci - ja mam WILO a taky by mel mit ten boiler 3 vyvody... ale to jsi asi slyset nechtel... :-(
Jj, to jsem slyset nechtel, original obehovy cerpadla stoji asi 3500,- a bojler mam obyc AEG 150l za asi 4200,- v akci