Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Stáří papíru

o Navštíveno 9282x o
o 17.02.2019, 15:12 | Mr.Scully
Asi hloupý dotaz, ale dá se nějak nedestruktivně zjistit, jestli kus papíru je starý třeba rok nebo padesát let? Jde mi jen o velmi hrubý odhad. Jedná o sběratelství vstupenek (kde jde o velké peníze) a potřebuju vědět, jestli určitá vstupenka je prostě vytisknutá na moderním počítači nebo je to padesát let stará věc. Nepotřebuju přesný odhad, jde mi víceméně jen o rozlišení "rok nebo padesát let" - pokud možno s jistotou.

o 17.02.2019, 16:14 | Squere
Určitě by pomohl soudní znalec viz. [ Link ] je ale otázka kolik si za odborný posudek vezme.
o 17.02.2019, 20:11 | Mr.Scully
To je dobrý nápad, zkusím najít někoho v Plzni a okolí.

Ještě mě napadlo, že třeba pod mikroskopem by mělo být poznat, pokud by se jednalo o relativně čerstvý tisk (laserovka nebo inkoustovka), ne? Nějaké kapičky nebo tak něco... nevím, jak se tisklo před 50 lety, ale nějaký rozdíl v technologii tam asi bude.
o 17.02.2019, 21:12 | C...arlos
Nedávno jsem viděl nějaký článek o tom, že každý papír má na sobě nějaký poznávací znak z tiskárny.
o 17.02.2019, 21:47 | walish
Mr.Scully: Kdybys sledoval Mistry zastavárny, tak přesně víš, jak na to :)
o 17.02.2019, 21:52 | Mr.Scully
:-D

Našel jsem zatím experta na tisk a mám příslib nějakého kontaktu na univerzitě. Tak uvidíme. Ale i u tisku se prý dneska může používat technologie z minula, tak to není stopro.
o 18.02.2019, 08:58 | Zdeny60
Velmi hrubě to jde zjistit dle pH. Někdy v 90. letech min. století se masov+ě přecházelo z kyselé technologie klížení papíru na alkalickou. Takže pokdu je tvůj papír "kyselý", je to jistě někde z let cca 1985-90, pokdu je papír zahraniční, tak je ještě starší. Na stanovení povrchového pH orientační metodou existují speciální "fixy", čmárneš, vyhodnotíš barvu a je to.
o 18.02.2019, 09:00 | Zdeny60
Ovšem, jako vše se dá "ojebat", takže ten, kod by eventuelně lisinu chtěl padělat, jistě si i dnes sežene ten "správný" papír. Takže pokud bys to chtěl úplmně na beton, svěřil bych to do rukou lidí např. z UP Olomouc (mohu dát kontakty), kteří to "projedou" všemi analýzami a bude to stát docela balík. Ale bude to 100%.
o 18.02.2019, 11:10 | Mr.Scully
Právě, papír může být starý. Relativně se dá spolehnout na technologii tisku, našel jsem dva lidi, co se zabývají tiskem, první mi orientačně řekl, že je to novodobý padělek, ještě to dám do naší plzeňské tiskárny, která má taky nějakého vlastního experta, ten bude asi vědět na stopro. Každopádně díky všem.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3269 sekund.