Navštíveno 10573x

18.03.2019, 05:29 |
Sau Dokázali byste mi poradit, nebo spíš teda asi někam nasměrovat, kde by mi dokázali spočítat nebo navrhnout co by při výměně kotle v RD bylo vhodnější pro nás použít? Jestli teda někdo/něco takového teda existuje.
Bo když se zeptám někoho kdo prodává či montuje tepelné čerpadla, vychvaluje a doporučuje je. Když se zeptám někoho kdo prodává či montuje plynové kotle, vychvaluje a doporučuje je........
K rozvaze o typu zdroje při modernizaci je třeba dvou zásadních věcí - vyjít z dosavadního provozu zdroje co bude měněn (jak byl provozován, jaký měl výkon, zda stačil či byl na hraně či naopak předimenzovaný) a z aktuálního/výhledového stavu otopného systému, pokud není předmětem modernizace i on. Jedna věc je totiž navrhovat a volit mezi TČ/PKK u novostavby, kde lze optimalizovat tepelné ztráty, systém, otopnou plochu a vše ostatní, úplně jiná věc je ale případ, kdy člověk potřebuje řešit "jen ten zdroj" a objekt zůstává zásadně stavebně neměnný, stejně jako již v něm nainstalovaný rozvod a otopná plocha. Pokud varianta "jen zdroj", je dobré dům projít s někým kdo zná topenařinu jako takovou (ne prodejce ani dealer, ale technik kterému je jedno, co na konci vyhraje), zmapovat otopnou plochu a její stav, pokud je to nějaký "homemade" z doby před deset a více lety, tak alespoň základně přepočítat tepelnou ztrátu. Pak, podle nově vzniklé potřeby určitého tepelného příkonu/tepelných ztrát pro obě řešení rámcově vymyslet možnosti - když to bude kotel, jestli je ho kam dát, jak řešit tuv, jak je na tom stávající komín, atd, když to bude tč, tak jaký systém (vzduch-vzduch, vzduch-voda, voda-voda), zase jestli bude kam dát, když vzducháč, tak jestli bude kam dát venkovní jednotku, ta nebude rušit sousedy, a podobně...když se rámcově zjistí co je vhodnější, pak si udělat letmou energetickou bilanci - odhadnout spotřebu energií obou řešení - zde se dá s úspěchem jako podklad přihlédnout k dosavadní spotřebě původního zdroje, nu a pak teprve řešit konkrétní značky, realizaci, regulaci, atd. Tohle všechno dá při jedné návštěvě, chvíli měření, počítání, delší chvíli debaty s Tebou ohledně představa možností, a pak troše papírování člověk nejlépe "nezatížený" ani jedním směrem, aby byly informace pokud možno objektivní a ne "marketingové" jak píšeš - čerpadlář Tě bude lámat na stranu TČ, kotlař zase na kotel, to je blbě....

18.03.2019, 09:38 |
KaZaN Tuhle srandu řeším už druhým rokem pro novostavbu :-D a řešil jsem to i tady na foru. Tu radu jak se rozhodnout jsme naivně čekal od projektanta resp nějakého jeho kooperanta co bude navrhovat topení a co myslíš, ani na třetí pokus, ano už máme třetího projektanta, se toto nestalo. Vše nechávají na investorovi, ať si ten hlupáček vybere sám, ať to není na nás. Samozřejmě jsem už řešil i s několika instalačníma firmama, 90% ani neodepsalo, přestože po telefonu slíbili jak něco navrhnou a udělají mi nabídku. A Ti co aspoň zareagovali, tak vesměs úplně úlet ala monster čerpadla za nesmysl a argumenty proč se tak rozhodli žádný.
Začínám si myslet, že radek.613 by nás mohl oba spasit :-D

18.03.2019, 09:58 |
Sau radek.613: zcela s tebou souhlasím, ale kde takového člověka mám sehnat?? :) To je to právě co řeším. Jak jsme na tom konkrétně já tu možu vypsat, to není problém, ale poradí na základě toho někdo tu? Nebo aspoň, dokáže nasměrovat, či jednu z variant aspoň třeba vyloučit?

18.03.2019, 12:51 |
Cenda výpočet tepelných ztrát by ti měl udělat kdejaký projektant, pokud znáš skladby zdí.
Zhodnocení stavu otopné soustavy už je trochu ořech, ale abys věděl pracovní spád vs výkon a celkový "zdravotní" stav, k tomu by ses taky měl s nějakým šikovnějším topenářem dostat. Kde je potom výhodnost toho kterého systému si nakonec budeš muset napočítat sám.
Já stavím novostavbu a vzhledem k tomu, že mám plyn na pozemku, jsem o TC ani neuvažoval. Nicméně topení mám podlahové s malým teplotním spádem, abych případně to čerpadlo někdy mohl použít. V případě, že někdo zavře z Ruska kohoutek, nebo nějakej šašek vymyslí eko daň a zemní plyn.
Plyn jsem vyloučil jako první, nevidím v něm žádný přínos, jen starosti.
TČ vs. elektrokotel jsem řešil podle toho, jak velké jsou tepelné ztráty, kolik člověk topí, jak moc se koupe. Podle toho se TČ buď vyplatí nebo nevyplatí.
Pokud nevíš nebo to nechceš řešit nějak detailně, tak vezmi elektrokotel, je to dle mě nejlepší univerzální řešení, dostaneš výhodnou sazbu elektriky a máš nejmíň starostí.
Doporučovat elektrokotel v dobre, kdy elektrika zdrazuje rychleji nez plyn je odvazne.
VyHodnou sazbu na elektrinu lze ziskat i jinak.
Muzes rozvest myslenku ,,starosti s plynovym kotlem" ?

18.03.2019, 14:48 |
Sau mrazik: třeba ma prodejce těch tepelných čerpadel přesvědčoval že kotel na plyn má dnes životnost ca polovinu toho co tepelné čerpadlo (ca 6-8 let vs. ca 15 let). A že u plynového kotle je třeba pravidelně dělat revize a kontroly, to samé u komínu, což u tepelných čerpadel odpadá. Prý. Jestli tomu tak opravdu je...
U plynového kotle jsou náklady na údržbu/revize a z mého pohledu největší závislost na cenách. Teď jde elektřina nahoru, ale tu si umíme vyrobit sami. U plynu mi přijde, že stačí, aby se Putin blbě vyspal a je to v háji. Já jsem to nepočítal, já se poptal projektanta, stavitele a pár dalších věcí a plyn nepovažoval za rozumné rozhodnutí nikdo z nich. Ale je to samozřejmě asi barák od baráku, já mám 300m2 barák.
Každopádně si myslím, že zodpovědný stavitel si připraví obě varianty :-D My máme TČ, ale jsme připraveni i na plyn, kdyby to bylo třeba.

18.03.2019, 17:41 |
Ladic No tak mám přípojku plynu na pozemku, takže jsem samozřejmě šel do čerpadla. Mám ho 11 let vrčí si někde v rohu a doma je teplo. Ekonomicky mě vyšlo tehdy lepší volit čerpadlo, dnes je situace asi ještě jasnější, neboť čerpadla značně zlevnila. Ztrátu mám cca 10kW. Čím větší je ztráta, tím větší je u TČ úspora. Neznám níkoho v okolí, kdo by dal něco jinýho než čerpadlo za posledních cca 5 let a to je NIBE, Panasonic, Toshiba - všem to funguje, ten s Panasonicem i v létě chladí.

18.03.2019, 18:53 |
Cenda Na firme mam kotle 20 let a delam jen udrzbu. V byte 8 let a to samy. Kontroly cerpadel musi byt, pokud je napln vetsi jak 5t co2. U r410a je to cca 2.5kg. Dnes. Za posledni 2 roky sla cena plynu i na 20ti nasobek a neni zaruceno, ze za 10 let vubec to dane chladivo bude. Nejen za 10, klidne i za 5 let.
Nicmene je to o tepelnych ztratach a poctu lidi v domacnosti.

18.03.2019, 19:05 |
Luke_288 | Upraveno: 2019-03-18 20:07:29
good luck při volbě. vytápím cca 340m2, ztráty 17kW, topíme na 23st, všude podlahovka a za 2018 jsem protopil 32tis v plynu. náklady na údržbu kotle? 1200Kč/2roky za revizi- to mě nepoloží. náklady na pořízení 24kW kondenzáku? směšný.
ano, taky jsem dloooouho řešil tč. Vzduch vzduch jsem vyloučil okamžitě- jo, každej ti dneska řekne, jak je to tichoučký- ne, není, opravdu nechci mít u baráku vrtuli (na mojí ztrátu je fakt velká), která bude štvát mě i sousedy (dnešní trend satelitů, kdy u každýho domečku šumí čerpadlo, to je fakt peklo). při nižších teplotách je to v podstatě elektrokotel. Stačí mí 160l zásobník TUV, kterej je z 15st na 55st nahřátej za 20minut. Nepotřebuju x set litrový akumulačí nádrže co se natápí nevim kolik hodin. V dětských pokojích mám ještě pro sichr radiátory, takže při krizovce jsem schopnej do nich pustit 60st.
pořizovací cena TČ včetně technologií oproti plynový kotelně jsou v mým případě cca 100tis Kč oproti TČ země/voda (jediný, co mi dávalo smysl) s vrtama cca 800tis Kč. Návratnost v nenávratnu.
ale jo, mám do baráku zatažený i chráničky, kdyby mi někdy jeblo a to TČ jsem chtěl.
stavíme, propočítané TZ 7,5kw, bungalov, plocha 180m2 včetně vytápeěné garáže přes podlahu, zděný bez zateplení. Plyn přípojka pod nosem, jednoznačně plyn, soused co má vedle dům o stejné rozloze tak ted po 2 letech 19 tis za teplo, ohřev vody.
investice do kondenzačního kotle 14 kw za 30 tis, čerpadlo 14kw 220 tis možná více. to že budu dělat revizi na komín bych neuváděl jako důvod proč nejít do plynu, mám kombi komín s pevnými a ten chce stejně nechat revizovat. co člověk to názor. ale já o TČ ani nepřemýšlel, teď je to v modě říci mám TČ.
Mně naopak přijde móda říkat, že TČ ne, přitom při vyšší spotřebě je pořád nejvýhodnější. Nevím přesně, kde se to láme, elektrokotel vs. TČ je údajně zlom kolem 5kW, nad tuto hodnotu se vyplatí TČ, ale těch faktorů je tam samozřejmě víc, třeba kdo má doma čtyřčlennou lachtaní rodinu versus kdo je sám a dá si jednou denně sprchu.
TČ vzduch-voda samozřejmě má nevýhodu v tom, že neustále "šumí", je to typ od typu, ale neslyšné není žádné. Mně je to jedno, mám to nasměrované do ulice a plot to zachytí (plus noční režim je tišší), ale někdo to může mít blbě umístěné a slyšet to být může. Je to samozřejmě taky faktor.
Země-voda je nejvýhodnější, ale ty náklady ze začátku jsou pekelné.
Podle mě každý má svou pravdu a každý tu pravdu i mít může, protože domy jsou neporovnatelné a i ta tepelná ztráta není jediným faktorem.
Luke_288 - 32 tisíc za topení a horkou vodu mi přijde hodně moc, ale je fakt, že 17kW jsou obrovský ztráty, takže nemám úplně srovnání. Já dostavěl vloni, takže i bez nějaké extra snahy má ta moje 300m2 třípodlažní kráva ztráty nějakých přijatelných 7kW.

18.03.2019, 22:06 |
Mr.Scully | Upraveno: 2019-03-18 23:07:32
Jinak tohle je docela pěkná orientační tabulka pro 7kW dům:
[ Link ] Pokud se dívám správně, tak TČ versus plyn je cca 10 tisíc ročně pro TČ, ale počáteční náklady jsou dejme tomu minimálně o 100k vyšší, takže návratnost u TČ je 10 let, pak začne být TČ výhodnější, ale asi jen lehce... u mě je návratnost rychlejší, protože mám velkou spotřebu elektřiny, takže ta D57d mi udělá vyšší rozdíl.

19.03.2019, 03:52 |
Sau My mame barak o samote, susedy nemame, takze nejaky hluk TČ je vcellu fuk. Dovnitr domu nam hadam slyset nepujde...
Teplu vdu bych vcelku vubec neresil, nebral na ni ohled, jeji spotrebu mame bych rekl ze malu (3 dospeli lidi).
Soucasny plynovy kotel mame 20 kw, takze ten novy nebo i to cerpadlo by melo byt stejneho vykonu.
Co sa tak teda ted divam, tak TC by melo vyjit na ca 220 tis za vse, plynovy kotel na ca 100 tis za vse. Po kotlikove dotaci pokud ji spravne rozumim pak teda TC ca na 100 tis, plynovy kotel na 25 tis.
Co ale prave nedokazu nikde vyzjistit, na kolik vyjde rocni provoz TC a plynoveho kotle. Plyn sice mame, ale nikdy jsme s nim nejak v delsim obdobi netopili, nemam tak predstavu kolik plynu si teda za zimu vezme, od ceho sa mozu pri vypoctu odrazit. No a u TC to uz nevim vubec vubec.
Za rok a půl fungování našeho baráku odhaduju spotřebu domu někde kolem 22000 kWh, přičemž TČ dle jeho statistik sežralo 12000 kWh. Dle smlouvy, co máme s EON, platíme něco kolem 1.8 Kč za 1000 kWh, takže teoreticky roční náklady na provoz TČ pro náš běžnej třípodlažní barák jsou kolem 15000 Kč (podlahový vytápění + radiátory + teplá voda). Plus kolem 25000-30000 Kč udělá ročně elektrika jako taková (počítače, NASky, televize, vaření, světla atd.). Čekal jsem teda větší poměr TČ vůči elektrice, ale já i v bytě platil za elektriku 1500, takže ty počítače asi něco žerou :-D

19.03.2019, 10:27 |
Sau Kdyz je TC tak sa se sazbu za 1kWh elektriky dostanes tak nizko? My mame ted klasicku sazbu D02d a 1kWh vychaza na ca 6 Kc.

19.03.2019, 10:39 |
Mr.Scully | Upraveno: 2019-03-19 11:41:00
Teď to na přelomu roku šlo nahoru, takže je důležitý, co máš za smlouvu, já ten EON vloni na podzim trefil dobře. U D57d platím tuším 1.70 Kč za VT a 1.50 Kč za NT. Ten tarif potřebuju nutně, protože elektřiny žeru hrozně :-D
D57d lze ziskat i na klimatizace co umi fungovat jako TČ a pokud tepelný výkon pokryje ztárty objektu. Na topení a TUV máme plyn (17 let starý Dakon) a při přitápění na jaře/podzim a hlavně na vychlazení podkroví ve vedrech máme klimu.
Já bych hlavně řekl, že než řešit způsob topení, kde těch faktorů je X, tak je lepší se zaměřit právě na klimošku nebo vzduchotechniku, to udělá velký rozdíl relativně za pár korun. Mám relativně dobře izolovaný dům a stejně jsem měl vloni v baráku vedro (26-27 stupňů), než jsem konečně rozchodil chlazení TČ a snížilo se to na celoročních 24. A vzduchotechnika je úžasný vynález, mít neustále čistý vzduch zvenku bez nutnosti otevírat okna.
Scully spravna pripominka, chce to vzit jako celek - topeni, klimatizace, vetrani a dat to nejak dohromady. Bohuzel kdyz jsme staveli my, tak ve vzduchotechnice nebyla takova nabidka jako dnes. Takze kdyz prisla na radu otazka jak cohladit podkrovi, nakonec vyhrala klima u ktere byl bonus v te levnejsi elektrice. Nicmene pokud bych dnes stavel novy dum, urcite bych ji do projektu zahrnul.
Ona vzduchotechnika jako taková dům neuchladí. Máme Nilan a v létě jsme foukali zvenku 18 stupňů, ale na uchlazení to nestačilo, protože i na nejvyšší výkon je to spíš vánek. Takže jsme nakonec zapojili TČ na chlazení podlahy, což vypadá sice nepříjemně, ale ve skutečnosti je to úplně v pohodě a hlavně to vychladí barák hned.
Vzduchotechnika má obrovskou výhodu v tom čerstvém vzduchu. Já třeba v teple blbě spím, ale nakonec jsem zjistil, že to není teplem, ale spíš vzduchem - teď v baráku může být vedro, ale stejně se mi spí krásně, protože prostě je dostatek kyslíku. (A jak vypadají vzduchové filtry po třech měsících používání, to je taky docela masakr).

19.03.2019, 15:43 |
Sau Resim topeni, ne chlazeni. Nejaka klima je mi uplne ukradena a resit ji nebudu. Potrebuju v zime teplo a ne v lete zimu :)
Scully: jsme čtyřčlenná rodina, máme rádi teplo, velkej dům, hodně prosklený plochy, těch 17kW odpovídá. stejně tak odpovídá i ta spotřeba plynu podle nějakýho výpočtu od IVT, kde spotřeba elektřiny při TČ byla poloviční. upřímně se mi uplně nezdá tvoje TZ 7kW na 300m2 barák- máš tam nějaký okna? :))
rekuperaci mám taky, pouštím to jenom na zimu a to ještě na 3x30min v noci , zbytek si radši vyvětrám oknama. chystám se osadit čidlo na CO do ložnice a dětských pokojů, aby se to spouštělo automaticky.
v létě v baráku max 25st- stačí stáhnout venkovní žaluzie a v kombinaci se zateplením to funguje.
Sau: když zavřeš okna tak dovnitř neuslyšíš pochopitelně nic, ale třeba my v období, kdy je venku nad nulou tak spíme při otevřený ventilačce a mě by to štvalo poslouchat.

19.03.2019, 19:56 |
JA SAU
no loňský léto a TČ co umí chladit podlahový topení a dcera v pohodě a já doma chcípal...
ale, já bych šel jednoznačně do elektriky, už jenom pro to, že je možnost to doplnit např solarem...mám střechu sklon 22 na JZ a už pokukuju po variantě EONu..a mám TČ
Já myslím, že jestli Sau (s ohledem na parametry objektu a otopné plochy) potřebuje zdroj o 20 kW výkonu (což se zjistí až zmapováním toho domu), opravdu není třeba mu tady radit rekuperaci, klimatizaci, řízené větrání a podobné "in" technologie pro nízkoenergetické a pasivní domy :-D Dokáže si vůbec někdo z Vás představit, jak vypadá a kolik stojí slušné TČ se solidním COP faktorem, aby dalo reálných 15kW a víc z kompresoru a ne vestavěných elektrospirál, nedejbože když by to bylo vzduch-voda? A čistě elektrotel...no když bude mít 20 kW, jen jistič pro ten kotel bude 32A, co zbytek baráku... platit hlavní jistič 45 nebo 63A? Dělat novou přípojku protože ani třeba infrastruktura v ulici nedá takový příkon? Dokud se nezmapuje ten objekt, je fakt zbytečné řešit detaily...
Naprostý souhlas s tím co tady psal radek.613.
Jinak dneska mě přišlo vyúčtování, letos poprvé s téměř hotovou provětrávanou fasádou. Barák 200m2, plynem natápíme i 120 litrů TUV a ještě na něm vaříme. Myslím, že dokud se rusáci nezblázní, bude pro mě plynový kotel pořád tou nejlepší investicí.

29.03.2019, 07:38 |
Sau To mi prijde jako vynikajici spotreba plynu... My, ikdyz s nim tex prakticky netopime, spotrebujem kolem 6 MWh. S topenim by to byly proste hadam nasibky teti cifry.

29.03.2019, 10:51 |
DaveX Tuner#2: jak často topíš v krbu? Kolik platíš za dřevo, nebo ho máš zdarma?
Tuner#2 - a podařilo se ti i tak získat nějaký výhodnější tarif elektřiny nebo u tebe elektřina dělá malé náklady?
Já jsem ještě dělal další propočty a u mě je TČ nakonec jednoznačně jasnější volba, než jsem čekal... oproti elektrokotli je úspora velmi velká (návratnost investice do TČ mám kolem 6 let) a plyn bych nemohl mít kvůli tomu, že bych nedostal sazbu D57d a mně žerou spotřebiče, NASky, světla, rekuperace, vířivka a další věci fakt hodně.
Kdyby k plynu šel nějaký elektrotarif dejme tomu maximálně do 2 Kč za kWh, tak by to byla asi zajímavá nízkonákladová varianta :)
radek.613 má každopádně pravdu v tom, že v tak neekonomické krávě, co má Sau, by to TČ bylo asi monstrózní a třeba by to neutáhla elektroinstalace. Tam ten plyn smysl dává.

29.03.2019, 13:58 |
Sau | Upraveno: 2019-03-29 15:03:06
No teď jestli sa dívám správně tak máme jistič 3x25A a nějaké předělávání ho na větší asi moc reálné není.
Zas ale u plynu - pokud sem sa dopátral dobře, tak by za topnů sezonu průměrná denní spotřeba při topení ním měly byt ca 15m3. Což dělá při dnešních cenách za zimu odhadem ca 50 tis. Což mi přijde už jako dost.

29.03.2019, 15:08 |
DaveF | Upraveno: 2019-03-29 16:11:39
Sau - pro porovnání, máme větší rekonstruovaný dům, 2byty (přízemí 170m2 + 140m2 podkroví), vytápíme i sklep - 3radiátory, + 200 l bojler a 1x vaření. V domě bydlí 6 lidí.
2roky starý kondenzační kotel BAXI 24kW, s ekvitermem - směšování pro každý okruh zvlášť.
Rozvody a radiátory komplet předělané staré 10let.
Za loňskou sezónu jsme měli spotřebu plynu cca 26MWh, cena +-35tis Kč a určitě nemáme u RWE nějaký super tarif.

29.03.2019, 15:13 |
Sau DaveF: no já mám na posledním vyúčtování za plyn cenu 10 934 kč za 570 m3 (6073 kWh), taky od RWE. To máš nějak levnější teda :)

29.03.2019, 15:33 |
Tuner#2 | Upraveno: 2019-03-29 16:33:19
DaveX: Krb běžel asi 4x na konci září pak většinou cca. květen když vypnu podlahovku a ještě se třeba nárazově ochladí. Přes zimu vůbec, protože jsem línej a nebo jdu dělat do garáže a navíc pokud je natopená podlahovka, tak to i 6kW krb tady velmi rychle přetopí. Topíme na 21,5°C v 1,5m mám čidlo + venkovní ekvitherm.
Mr.Scully: Elektriku platím kolem 12tKč, zálohy mám rovných 1000,-
Mr.Scully: Poznámka s Putinem opravdu pobavila, počítal jsem ty bilance pro síť v době ukrajinské krize, kdy Putinovi bez skrupulí kradli plyn Ukrajinci cesou na tranzitu. Historicky naprosto nejspolehlivější médium, při vichřicích, záplavách, přetlaková síť uložená v zemi a spolehlivě funkční, v době kdy jsou desítky tisíc elektroodběrů mimo dodávku elektřiny těžce vysmáto. V podzemních zásobnících ČR je uloženo plynu na měsíc topení ČR při teplotách -25°C. Bydlím RD, kde se plyn používá i na ohřev vody, sem tam hodím polínko do krbovek a ročně je to za 11 tisíc.
Čerpadlo pokud ti ho nezasponzoruje dotace, má podle mýho návrat proti plynu za desítky let, nehledě na to když se posere. A ještě vrčí a otravuje i sousedy. Podle mýho totál nesmysl.
RedBaron - jak se tedy s plynovým kotlem udělá, abych měl elektriku za 1.70 Kč? Mám žravou domácnost a velkou spotřebu elektřiny. Proč bych teda měl topit plynem za 15-20k ročně, když takhle topím za 15k ročně a ušetřím k tomu díky D57d 20-25k ročně na elektrice? (Ale jak říkám, třeba se tyhle tarify dají získat i jinak, nezjišťoval jsem to moc).

29.03.2019, 17:50 |
DaveF Sau kdyz se podivas na Tunerovu fotku vyuctovani, tak to ma jeste levnejsi nez ja
Scully: takže máš počítanou úsporu kolem 30tis Kč/rok s TČ vs plyn?
Vailant 15kW se 120l zásobníkem- 46K Kč bez DPH
IVT AIR X 130 včetně 190l zásobník- 244.5K Kč bez DPH- rozdíl je zpátky za 6,5roku?
IVT nějakej země/voda 13kW bez zásobníku- 204,5K Kč bez DPH k tomu vrt klidně za 150K, nepočítám zásobník- návrat přes 10let.
všechno dost zjednodušený, vzduchová varianta pro lidi co jim nevadí hučící krabice na zahradě.
Luke - bral jsem úsporu proti elektrokotli. Ten topný faktor (nebo jak se to jmenuje) je cca 3. Takže na spotřebovaných 15 MWh jsem měl celkem vyrobeno 45 MWh, který jsem poctivě spotřeboval. Ty částky trochu házím z hlavy, nepočítal jsem to přesně, ale ta návratnost TČ vs elektrokotel je u mě menší než těch průměrných deset let. Kvůli mé vyšší spotřebě.
Co se týče plyn vs. TČ, tak roční náklady budou asi podobné (TČ možná trochu levnější), TČ má velkou pořizovačku, ale zase díky tomu mám tarif, kde ušetřím poměrně hodně peněz na zbytku spotřebičů. Mám vcelku levné topení a vodu, ale prostě hodně velkou spotřebu elektriky...
Jinak krabici mám směrem do silnice, je tam plot a garantuju, že absolutně není slyšet. Samozřejmě šumí, mít to přímo na zahradě by asi nešlo, ale do ulice je to fuk a ani když jdu kolem, tak to neslyším, plot to pobere.

29.03.2019, 21:12 |
Ladic Líbí se mě jak čerpadlo haní primárně ten co ho nemá :), líbí se mě jak počítáte rozdíl mezi pořizovačkou čerpadla a kotle - nějak jste zapomněli na komín, připojení (pokud to je teda novostavba, v případě rekonstrukce je zase kotlíkovka na TČ), avšak je celkem jasné, že TČ je nejúspornější řešení, jehož návratnost je vcelku krátká, čím vyšší spotřeba tím kratší :) Redbaron mě úplně rozesmál, bo pokud nepujde elektrika tak ten jeho kotlík na plyn nepojede taky :D.
Mám barák 174m2 zastavěná - 2 patra, nezatepleno, bez fasády a platím za komplet elektrinu někde cca 22.000Kč, kamarad ma barak obdobnej ale plyn a v součtu(el+ply) je na 50k, takže ano úspora cca 30K/rok bezproblémů.

29.03.2019, 21:17 |
Tuner#2 | Upraveno: 2019-03-29 22:18:29
Ladic: hmm, takže máš o 25m2 méně a platíš elektriku stejně jako já s plynem :)) Kde je teda ta úspora TČ a kdy teda našetříš těch 150tKč co jsi vyhodil navíc? Myslím, že do té doby Tě ta obrácená lednička lehne a to pravděpodobně několikrát. Pár známých už to po 10ti letech dohnalo.

29.03.2019, 23:12 |
Ladic :))) Tunere neee..... :)) pojďme se bavit jak lidi. Tepelná ztráta objektu, počet lidí v domácnosti - tím pádem spotřeba TUV, spotřebiče v domácnosti, sazby na el., průměrná venkovní teplota -----> výsledek bude naprosto jednoznačnej a bez diskuzí. Z něj se dopočítáme návratnosti TČ (který taky může stát do 100k, když ho nekoupíš na klíč - cca 11kW), která bude velice krátká. Mě to běží 11 let, zatím jeden servis na prasklou matku. Nejdražší věc v čerpadle je kompresor a ten stojí cca 15k.

29.03.2019, 23:24 |
Ladic
Nutno taky říct, že u TČ jde "vývoj" dopředu mílovými kroky, lidi z oboru mi říkali, že před 15-20 lety to bylo nepoužitelné a bylo skoro u každého čerpadla jasné, že to lehne... dneska dávají bez problémů záruku 10 let a nebojí se toho (a do tý doby se mi to
v pohodě zaplatí).
Myslím, že jediný konstruktivní názor zazněl od radka, pak už se to změnilo na poměřování pindíků, kdy každý haní to, co nemá. Faktem je, že neexistuje správná odpověď a stejně jako mně se jednoznačně vyplatí TČ, tak Tunerovi se vyplatí plyn a někomu se možná vyplatí i ten elektrokotel.

30.03.2019, 05:42 |
Sau Ladic: ten pan v odkazu a i spousta z vas tu bere v uvahu nove relativne male domy. My mame stary barak, 2 patra + sklep + hura. Ty ceny za topeni jsou u nas nasobne vyssi, bohuzel :(

30.03.2019, 06:11 |
Ladic Sau, ale já v tom nevidím rozdíl, ba naopak čím větší ztráta tím pro čerpadlo jasnější volba, protože pořizovačka nestoupá lineárně jako ztráty. Znám ted nekolik lidí co instalovali do domu z 80 let - třípatrová kostka do původních radiátorů. Je to i o tom si to spočítat, než zateplit a uspořit cca 20-30% nebo dát čerpadlo a ušetřit 50-70%. Vedle známýho jede hotel na TČ - 80kW :) a na starší barák se dá navlíknout i zelená nebo kotlíkovka....
Sau - no jistá věc je jedna, nemůžeš mít elektrokotel, to by tě položilo :-) TČ vs. plyn v tvém případě netuším, ale to by neměl být problém spočítat.

30.03.2019, 10:08 |
Sau Mr.Scully - No sak o elektrokotlu sem v mem pripade nikdy ani naznakem neuvazoval :)

30.03.2019, 10:43 |
AR takže t2 to má v sumě přes 20 a to má kombinaci. my máme jen el. s jsme v tom pod 20 a nemusíme řešit nějaké revize kotle a obsazený prostor v technické :D

30.03.2019, 10:54 |
Luke_288 | Upraveno: 2019-03-30 11:56:45
Ladič: to co platí tvůj soused platím za plyn a ele já, ale v baráku 340m2.
připadá mi, že se vždycky porovnává extrém (úsporná domácnost s TČ) s extrémem (neúsporná s plynem).
náklad na komín je směšnej. každopádně když to obrátím, tak i plyn haní každej, kdo ho nemá. a troufnu si trvdit, že to je vždycky někdo, kdo má na zahradě vzducháč (vnitřní teplotu kolem 21st) a bude všem tvrdit, že je to tichý a nic není slyšet. pochopitelně, když šumí na zahradě moje vlastní krabice, tak asi nebudu říkat jak je to na hovno, ale když budu vedle někoho takovýho bydlet a neustále slyšet šumění jeho krabice, zpravidla umístěný někde co nejdál od ložnice vlastníka TČ, ideálně u plotu, kde se ten šum ještě roztříští, tak mě to už srát bude.
jediný smysluplný čerpadlo je z mýho pohledu země voda a tam jsou náklady neoddiskutovatelný, věřím, že úspora zajímavá, ale návratnost není. v dnešní době zatím pouze pro nadšence.
AR: revize kotle je 1.200Kč/2r i s komínem

30.03.2019, 17:00 |
AR Luke_288: Hele každý nech si zvolí co chce, jak je vidno ani jedno nemá supr trup výhody a úspory. Někdo rád čichá plyn, tak si hodí dom plyn, někomu je to odporné tak holt nechá jen kabely kde tečou tak leda elektrony :D

30.03.2019, 18:43 |
Tuner#2 | Upraveno: 2019-03-30 19:45:15
Ladic: Já tam teda tu návratnost nevidím, soused s podobným domem má TČ a je v tom kolem 18 - 20tKč. I kdyby, tak šetří proti mě 4tKč, takže to TČ se proti kotli nikdy nevyplatí... Možná ve větších domech jako má Mr. Scully.
Mr.Scully: ten "vývoj" pobavil. Žádná není, TČ teď sekají za levno i firmy, kde ta životnost je dost mizerná a kvalita dnešní elektroniky a řízení je tristní. V TČ obvykle lehne kompresor, ale dost čast i řídí elektronika a výsledek je takový, že Tě řeknou, že díl už není a kup si nové...
AR: Jo revize za litr co dva roky to mě položí :)) BTW to s tím čicháním plynu, tos doufám nemyslel vážně??? Kondezák není karma a na plyn já jsem háklivej. Vadí mě čichem i když napoprvé nechytne sporák, když to špatně podržíš a z kotle není cítit vůbec nic. Ono totiž komín je dvouplášťový a funguje jako sání i výfuk a kotel je 100% samozřejmě proti úniku ošetřen. Máš o tom nulové znalosti a divné představy jako vždy...