Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Hluk v radiátorech

o Navštíveno 12690x o
o 02.05.2019, 19:52 | Mr.Scully | Upraveno: 2019-05-02 21:54:23
Zkusím se zeptat tady, třeba někoho něco napadne. Máme po baráku dva topné okruhy - všude podlahovku a v některých místnostech radiátory. V technické místnosti je tepelné čerpadlo, 300l zásobník teplé vody a ty dva topné okruhy přes směšovač. A problém je, že radiátory prostě občas dělají takový lehký zvuk, nedokážu popsat, ale jednou za čas to třeba půl hodiny jako že šumí, možná v tom slyším i trochu nějaké vrčení, nevím prostě... A teď fakta:

- rozdělovače před radiátory jsou vypnuté - na všech podlažích (kohouty přes Loxone zavřené)
- radiátory jsou studené, tedy jejich stav odpovída tomu, co v létě chceme :)
- radiátory jsou dobře odvzdušněné, tlak vody v topném systému je zhruba odpovídající výšce domu

Protože radiátory mám v místnostech, kde se přes den nepohybuju, tak nedokážu vysledovat, kdy začne hlučet. Často to dělá večer, přisuzoval jsem to tomu, že se vykoupeme, dopouští se zásobník v suterénu a zvuk se přenáší trubkami. Ale do druhého podlaží, když je to navíc jiný okruh? To mi přijde nereálné. Nebo jestli je to vrčení toho el. směšovače či těch čerpadel u topných okruhů (ale zase, přece se nepřenese zvuk na třicet metrů trubek přes dvě podlaží?). Nebo že by to byl zvuk tekoucí vody, když jsou radiátory komplet vypnuté? Nejde mi do hlavy, jak to řešit - bohužel jeden radiátor je (spíš nedopatřením) v ložnici a to "šumění" je sice relativně nehlučné, ale po chvíli v noci velmi otravné a člověk se na to začne soustředit. Nějaký nápad co zkusit? Ten zvuk je prostě něco jako když se vzdáleně napouští voda, ale nedokážu si představit, kde by se takový zvuk vzal.

o 02.05.2019, 20:19 | radek.613
Zavřít ventil toho radiátoru v ložnici jsi zkoušel? A kdo spíná/ovládá ta čerpadla? Přenést zvuk proudící vody i 30m daleko není s pevnou instalcí žádný problém, mě to přijde jako buď nějaká zbytečná funkce řídícího mozku otopu, buď "protáčení čerpadel proti zalehnutí když jsou splněny podmínky letního provozu", nebo je to kupříkladu dochlazování zdroje tepla po ohřevu zásobníku, kdy naakumulované teplo skokově překračuje nějakou nastavenou rozhodovací hodnotu a v rámci "eko-módu" pak mozek pouští čerpadlo aby přebytečné teplo zužitkoval - vybil do okruhu... nejjednodušší jak to poznat je si na to šumění počkat a dokud šumí, vytáhnout postupně každému čerpadlu konektor s napájením, až najdeš čerpadlo které to dělá. No a pak reverzně zjistit, jak je řízené, čím vším, jaké funkce a nefunkce jsou na něj aplikovány až najdeš proč běhá...
o 02.05.2019, 21:56 | Mr.Scully
Tak zavírání je řízeno Loxone, nejde nijak zavřít ručně (jde jen naplno otevřít, když vyškubnu kabel :-D), nicméně v Loxone je nastaveno, ať netopí a ventil bliká barvou, která odpovídá stavu "nic nedělám". Je mi jasný, že u těch inteligentních věciček se to ladí blbě, ale v tomhle bych problém nehledal, když je radiátor studený. Tudíž zavřený asi je, protože jinak je v systému podle teploměru teplota třeba 40 stupňů.

Čerpadlem jsem myslel to jedno, které tlačí vodu do okruhu, na něm se dá nastavit nějaký výkon nebo tak něco, má to několik stavů, nezkoumal jsem to přesně, většinou to jede na automatiku... vypnout to asi na léto můžu a třeba to pomůže, ale neřeší to asi problém toho hluku, když je zapnutý aspoň jeden radiátor a čerpadlo tudíž musí tlačit...

Asi máš pravdu, při hluku vypnout prostě čerpadla k oběma okruhům a pokud to bude pokračovat, tak sledovat, jestli není souvislost třeba se zásobníkem teplé vody, který se napouští... ta poznámka o přebytečném teplu zní taky logicky, byť úplně těm našim okruhům nerozumím (jediná chyba, kterou jsem v baráku při stavbě udělal, byly ty radiátory... měl jsem nechat všude podlahovku plus dva tři čistě elektrické radiátory do koupelen, ale nedávat komplet okruh).
o 03.05.2019, 04:37 | cezetko
Jestli mas moznost nastaveni obehoveho cerpadla, tak zkontroluj, zda je nastaveno na udrzivani stejneho prutoku. Pak neco zavres a cerpadlo automaticky snizi vykon, protoze nema takovy odber
o 03.05.2019, 07:18 | Mr.Scully
Jen rychlé foto části technické místnosti - vlevo je radiátorový okruh, vpravo je podlahové topení, každý okruh má vlastní čerpadlo Grundfos a vpravo je směšovač Bosch. Na fotce není vidět přívod od tepelného čerpadla zprava.

Tyhle oběhový čerpadla (nebo jak se to jmenuje?) mají nastavenou automatiku, která celkem funguje. Když jsem to včera přenastavil napevno manuálně - prostě na náhodu jsem dal jedna čárka radiátory, dvě čárky podlahovka (což asi určuje výkon, pokud to chápu správně), tak směšovač na chvíli přestal "pracovat" (chrčet) a v radiátorech se změnila povaha zvuku. Asi po půlhodině se to ale zase vrátilo do původního zvuku.

Evidentně to tedy nesouvisí třeba s dopouštěním zásobníku, což je jiný okruh (a navíc se to stává i ještě třeba před koupáním). Souvisí to nějak s těmi čerpadly nebo směšovačem (který, pokud to chápu dobře, rozděluje horkou vodu mezi oba okruhy v nějakém poměru dle nastavení). Ale jak říkám, byla tam nastavená automatika, která z hlediska teplot fungovala dobře. Ty oběhový čerpadla mají každý asi osm hodnot, na které se dají nastavit (1-2-3 čárky, 1-2-3 "schůdky", automatika a ještě asi něco), ale nevím, jestli je moudrý to nějak nastavit napevno (a jestli to něco změní).

foto k příspěvku  od Mr.Scully

o 03.05.2019, 10:29 | cezetko
Scully: tyhle čerpadla sice mají automatiku, ale jak ji máš nastavenou?
Jestli je to Alpha2, tak zkus režimy Autoadapt, Nejnižší křivka proporcionálního tlaku, případně Nejvyšší křivka proporcionálního tlaku.

[ Link ]
o 03.05.2019, 10:41 | Mr.Scully
Většinou mívám AutoAdapt, který by měl fungovat dobře. Občas při testování zkouším ty konstantní režimy (čárky). Díky, zkusím tedy ty režimy s křivkou, ty jsem zatím ignoroval.

Není mi taky jako laikovi jasné, jestli to nastavení jednoho čerpadla má vliv na ten druhý okruh. Jestli když nastavím něco v jednom okruhu, tak jestli to může mít vliv na druhý okruh - protože je tam ještě ten směšovač. A jestli mám tedy řešit jen ten radiátorový okruh nebo i přenastavovat ten okruh podlahového topení.

(Dneska jsem to mimochodem říkal svému zahradníkovi a ten mi říkal, že mu to doma dělá to samé a prej je to normální, tak nevím :-))
o 13.05.2019, 16:02 | Mr.Scully
Tak teď už asi tři dny mám tohle nastavení a zatím se zdá, že hluk možná ustal, ale je ještě příliš brzy na to soudit. Podle manuálu dvě čárky znamenají PP2 (nejvyšší křivka proporcionálního tlaku), ale ona i ta ikonka pod tím má dvě varianty a to jsem narychlo nedohledal, která varianta znamená co. Je to pro mě španělská vesnice :-D a pořádně nevím, co všechny ty varianty a křivky znamenají a jestli tím nemůžu něco zvorat :-D

foto k příspěvku  od Mr.Scully

o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3351 sekund.