Navštíveno 7996x

Potřeboval bych radu - mám starší desku ASUS Z97-pro gamer do dneška bez grafické karty. Nicméně mě začal nestíhat Autocad a podle sledování výkonu vytěžuje grafický čip na 100% tak by mě zajímalo jestli se dneska ještě dá koupit nějaká grafická karta a uplně se neorientuju v těch všech slotech - výrobce píše
Pro grafické a rozšiřující karty nabídne 2x PCI-E 3.0 x16 (dual zapojení x8/x8), 1x PCI-E x16 2.0 (mód x4), 2x PCI-E x1 a 2x PCI.
Nějaký typ na grafiku? Já jsem skončil u AGP a to tu už nemám :D
Každou moderní grafiku tam dostaneš. Buď standard GTX, RTX, Radeon nebo pá quadro případně AMD taky dělá GPU do pracovních stanic, jde jen o využití, peníze a tvůj zdroj
Tento týden jsem postavil synovi Ryzena7 3700X a koupil od něho starší i5 právě s touto deskou Gigabyte Z97P-D3,
mám tam starší nVidii GeForce GTX760, pokud nechceš vyloženě současné RTX 2060/2080 na nejmodernější hry, tak klidně starší kartu, system by měl být vyvážený ..
dobře tak co třeba tohle?
[ Link ] Technicky to je PCI-e 3.0 a mělo by to tedy fungovat?
Všechny karty ti budou fungovat, toho se vůbec neboj.
Jinak fuj AMD, ale když už tak RX 590, případně už modernější RX 5500 XT, má DDR6 paměti, novější jádro a žere zhruba o 50W méně, takže míň topý. Výkonostně trochu horší, ale jako celek lepší karta. A neboj se bazaru, novou RX580, 590 bych dnes rozhodně nekupoval.
Jinak na starší generace bacha co se týče CPU i GPU, moderní karty a CPU podporují více technologií, které pomáhají s různými instrukcemi ( chápej programy ), ale nejsem si jist jestli to je případ autocadu.
Jinak dnes není problém už koupit I7 4790 za pár, pokud už I7 nemáš a doházet tam pořádnou nálož RAM, tak aby jsi z toho měl celkem OK domácí stanici, ale vzhledem k tomu, že do teď jedeš na iGPU, tak to asi nepotřebuješ :D
i7 4790 mám v práci a doma i5 4690
a popravdě tam rozdíl nepoznám na běžnou práci Photoshop apod.

28.03.2020, 10:05 |
Daryl (A)
Souhlas. Dnes pokud jde nekdo po "vykonu", tak saha po ultrarychlych NVMe SSD. Processor byl vzdy nevyuzity potencial, dalsi byly pameti (rozdil mezi 4 a 16gb dodnes nedokazu pri praci rozeznat) a absolutni brzda je a byl vzdy disk. Na hrani her postaci grafika za 3-4k, pokud nepotrebujes hrat 5k rozliseni nebo VR headset ... :)
kiklop32 proc fuj AMD, ktere ted valcuje Intel ?

28.03.2020, 16:38 |
Crimson | Upraveno: 2020-03-28 17:40:01
Přesně jak píše Daryl, je to především o discích, v tom Ryzenu7 mi dělá M.2 NVMe 3000MB/s
jinak když strčíš do 10let starýho pecka SSD, je to zase hukot

mrazik
válcuje je moc silné slovo, ale chápu, že se to tak může jevit.
Já měl vždy aspoň GPU od AMD, ale to co předvedli s Vegou a Vegou II, kterou jsem chtěl jako konečně dobrý upgrade, mě totálně od této firmy odradilo spolu s jejich tragickým softwarem a drivery.
U této desky se NVME přímo nabízí, snad nejedeš ještě z HDD? :)
škoda že nemluvíte řečí mého kneme, ale objednám si nějakou kartu kolem 4K a to bude určitě násobně rychlejší jak stávající integrovaný grafický čip na desce.
Tak bych se ještě zeptal, jakou grafiku k té desce do 5 tisíc s DPH by bylo nevhodnější vybrat? Mě fakt ty parametry dneska už moc neříkají
Jestli to máš opravdu na ACad, tak co si pamatuju jsou vhodnější Nvidia Quadro gafiky, které jsou na to přímo stavěné.
V praxi nemám vyzkoušeno.

30.03.2020, 09:20 |
Směty kiklop32: mám desku MSI Z97-gaming3 rád bych se zeptal jestli nevíš zda by šel nainstalovat do desky M2 disk s NVMe aby to fungovalo. Díky

30.03.2020, 09:53 |
Zdeny60 | Upraveno: 2020-03-30 11:53:50
NVidia Qudaro. na ACAD frčí jak lusk. Te´d mám doma AMD 4jádro na 3,8, k tomu GTX950 2GB a RAM 16Gb a na cad to jede taky parádně.Někdy u 3D chvilku čekám, ale jinka no problem. Grafika je u mě slabá, to vím, ale v práci jsem měl (když jsem ještě musel pracovat .-) ) Quadru a to nemělo chybu.

30.03.2020, 10:01 |
Směty Dudelina tuto věc jsem již zkoušel, jsi příliš přechytralý. Kdybych něco kloudného našel tak bych se neptal. ;-)
Směty
Dle tohoto ano
[ Link ] Samozřejmě aktualizovat bios
Na quadrech to jede jen protože na to mají drivery a víc paměti, pro domácí žvýkání není potřeba, hlavně cena. Samozřejmě nějaký programy z driverů quadra těží, ale to myslím není tento případ.
Jinak doporučuju přihodit a koupit nejlevnější dvou větrák GTX 1660
To kiklop32: Quadro má hlavně HW akceleraci. Není to jen o driverech a už vůbec ne o paměti

31.03.2020, 21:14 |
kiklop32 | Upraveno: 2020-03-31 23:14:44
Co myslíš HW akcelerací? Nvidia blokuje funkce v driverech na GTX kartách. Paměti jsem samozřejmě nemyslel rychlosti, protože čipy jsou stejné, ale o její velikosti na quadro kartách high end samozřejmě.
Směty: Přechytralý ne, ale jelikož tam hned asi na třetím odkazu týpek řeší změnu disku M.2 na větší, dá se předpokládat, že ta deska to umí ;-)