Navštíveno 6829x
06.11.2020, 17:47 |
bafis Ahoj mám dotaz. Neví někdo jak je to s věcným břemenem ?? Situace : koupil jsem dům, hypoteka psaná na syna, byl tam problem s příjezdovou cestou - vyřízeno věcné břemeno, právo jízdy a chůze, vše zaneseno v katastru. Ted chci přepsat dům včetně hypoteky na mé jméno a zajímá mě jestli věcné břemeno zůstává součástí nemovitosti, nebo se bude muset znovu řešit. Za pár let tu bohužel vznikl problém s majitelkou cesty a kdyby se muselo břemeno řešit znovu, nastal by nejspíš velký problem. Má někdo nějakou zkušenost za jakých podmínek se dá věcný zrušit. Díky za každou radu...
Stačí písemná dohoda mezi vlastníkem a oprávněným
Jestli je tam věcné břemeno a ne osobní, což pochybuji, to by neakceptovala banka kvůli hypotéce, tak se břemeno převádí s prodejem a nic neřešíš.
Je to prostě vztah vůči nemovitosti, ne vůči majiteli
Záleží co je napsáno v tom věcném břemeni. Ale obecně, pokud tam není zmíněné jméno (jako např. břemeno dožití pro Pepu Vomáčku), tak se nic neřeší a převede se to a věcné břemeno zůstává. Smlouvu o věcném břemenu máš, tak do něj mrkni, co tam přesně je psané.
Ale právo jízdy a chůze bude obecné, divil bych se, kdyby tam bylo nějak detailně specifikované (na osobu, skupinu osob apod.)
08.11.2020, 10:35 |
bafis Jo díky kluci, je to tak - ve smlouvě je to psaný na nemovitost a pozemek. Navíc je ted novej zákon že každej má právo na přístup ke svému domu i za cenu vyvlastnění pozemku obcí. Mám sousedku neuvěřitelnou slepici a vadí ji všechno co udělám - není s ní řeč, mele jen moje, moje, moje....