![o](img/odrazka-grey.gif)
Navštíveno 7910x
03.01.2022, 11:35 |
Kapka (M)
Kluci jak je to ted s nákupy z Ali,Ebay pokud to je mimo EU? Chci si objednat nejaké kravinky,tak ale abych nezacvakal dalších 200Kč poště apod..Dík David
Pokud koupíš na ALiku, nebo Ebay, tak uz to budes mit vcetne DPH, tyhle společnosti jsou registrovaný v takzvaném dovozním režimu DPH OSS, takže nebudeš muset nic řešit, zatím jsem od července nic neřešil a vše rovnou chodí
Já teď objednával po dlouhé době celkem z Ebay a pošta poslala teď nějaký email že očekávají můj balíček a že mě můžou zastupovat. Neměl jsem ještě čas to pořádně číst a zkoumat... Večer na to musím kouknout.
03.01.2022, 14:03 |
Kapka (M)
Ok DPH je tedy v pohodě...a co to celní řízení od České pošty? máte zkušenost třeba s balíčkem za 10 dolarů?
Zatím jsem jen dostal od kámoše odkaz na celnicka.cz a že tam to snadno vyřídím, je tam návod nějaký. Tak můžeš zatím kouknout...
03.01.2022, 14:25 |
Spooky1 | Upraveno: 2022-01-03 14:26:03
2x
Já se to snažím kupovat z EU skladů, alespoň Aliexpress a zatím jsem vše sehnal.
Zatím teda jen tři balíčky z Ali za pár kaček z číny, vždy posílané přes Aliexpress Standart Shipping(nebo Aliexpress Saver Shipping) a všechny doručený rovnou do schránky bez doplatku nebo nějakých problémů. Celní řízení by takhle měl řešit rovnou Aliexpress.
03.01.2022, 16:16 |
Ravo Ve zkratce, pokud je cena zásilky+dopravy (pozor, Alík umí sdružovat víc zásilek do jedné) do 150€, tak se platí "jen" DPH - na Alíkovi platíš už při koupi automaticky, pak už zbývá jen při příchodu do země zajistit a dokázat že už bylo DPH zaplaceno.
Ideální je na to využít alíkovou dopravu (AliExpres saver, priority atd..), balík si oni sami celně odbaví ve svém EU meziskladu a pak už odbavené předávají ČP, takže rovnou dojde balík bez nutnosti cokoliv dělat a platit.
Je samozřejmě víc možností a kombinací, všechno se dá dočíst tady na tomto odkazu:
[ Link ] P.S. - pokud nakupujete z EU skladů (ne z mimoEU - čína atd), tak se samozřejmě nic neřeší a neplatí, zboží je už celně odbaveno pro EU trh.
03.01.2022, 16:22 |
Ravo 2 spoooky1:
přes eCep si to odbavíš sám, je potřeba doložit fakturu a IOSS číslo prodejce (nevím jaký má eBay - je to tržiště, takže záleží kdo bude na fa atd...)
eCEP:
[ Link ] víc jak to celý spáchat najdeš někde v linku co jsem už posílal v příspěvku výše
Ali umí odbavit obvykle samo. eBay logicky ne, protože to většinou posílá soukromá osoba (musel by tam asi nalepit nálepku eBay s IOSS, což se nestává), takže pak je třeba složitě dokazovat, že už DPH byla placena.
Když už člověk nezaplatí DPH dopředu, tak v drtivé většině případů ji musí doplatit při příchodu balíčku do ČR a pak je nutné využívat eCeP a NIKOLIV aplikaci České pošty, protože eCeP je zdarma, zatímco ČP si automaticky účtuje dvě stovky (a to i v případě, že DPH už byla zaplacena!).
Vyhnutí se DPH - dneska už jen ve výjimečných případech a to tehdy, když se podaří ukecat celní správu, že se jedná o dárek (opět, lze to lépe na eCeP než přes ČP). Podařilo se mi asi dvakrát, vesměs to byly věci typu jedno tričko, to celnice neřeší.
03.01.2022, 23:43 |
worm03 | Upraveno: 2022-01-03 23:47:12
Mr.Scully: i když tam někdo z Ebay uvede IOSS, tak stejně zaplatíš poště za vyřízení. Ali to má řešený úplně jinak a ty informace se vůbec neberou z nějakýho štítku, ale jsou dostupné elektronicky a oni to proclí - pouze některé typy jejich dopravy. A co se týče Ebay, tak není nic jednoduššího, než se předem domluvit s prodejcem, aby tam IOSS uvedl, ale pokud to bude vyřizovat pošta, tak zaplatíš za vyřízení vždycky. Jestli to v tomto případě jde vyřídit přes eCeP zdarma, tak to netuším, protože jsem to nikdy nedělal.
Děkuji za rady pánové ;-)
worm03 - eCeP je nejenže zdarma, ale hlavně jsou rozumní, není to ČP, ale celní správa a dokážou logicky uvažovat. Když vidí jedno tričko za deset dolarů, tak uznají dar a nejsou jako ČP, která trvá na tom, že chce vidět deset faktur, jinak to nepustí dál.
Z Ali jsem měl letos jedinou věc a ta prošla v pohodě i přes ČP (eCeP ji nevzal, protože neznal trackovací číslo).
04.01.2022, 17:42 |
CRK | Upraveno: 2022-01-04 17:43:14
Mr.Scully: já jsem měl takovou představu, že celnice buzeruje poštu a ta potom buzeruje tebe. Proč by to jinak někdo z pošty dělal... Ale je možný, že to tak bylo a teď se to změnilo. Taky je možný, že eCeP se vyřizuje víc "od stolu" a nikdo to tam moc neřeší...
CRK: Proč by to dělali? Ale no tak :) Vezmi si částku za proclení x počet balíčků a bezedná studna na prachy za nulové služby je aspoň částečně nakrmena :)
04.01.2022, 20:05 |
worm03 | Upraveno: 2022-01-04 20:12:08
walish: Částka pošty za vyřízení je fixní a tak není důvod, aby hrotili výši DPH, což dělají. Procenta z toho nemají. O tom se tady diskutuje. Když to pošta vyřizuje, tak v tu chvíli má už svoje jistý. Takže proč by to teda dělali?
05.01.2022, 11:15 |
Ravo s ČP se vůbec nebavit a vůbec jim nedat ani možnost s tím dělat víc než je nutné:
1) odvolat souhlas se zastupováním při celním řízení (pokud jste ho někdy dali, tak vás budou zastupovat automaticky)
2) nechat se elektronicky (mailem) informovat že ti dorazila jákakoliv obj. ze zahraničí
[ Link ] a pak už jen si odbavovat svoje věci přes eCEP pokud je potřeba (věci z eBAY či soukromých prodejců atd)
Pokud i přesto ČP tě bude "zastupovat" protože jsi nekomunikoval a vymáhat po tobě ten jejich poplatek tak pak jít do sporu - levné věci ať si strčí dopr**le, dražší reklamovat atd...
Dřív ČP docela sekerničila, ale už několikrát dostala ve sporech přes prsty, tak jim to začíná fungovat a přestávají být tak drzí
Já jsem kdysi poště trvalý souhlas se zastupováním dal, ale nic to neznamená. Jakmile mi přijde avízo o zásilce, tak se prostě nebavím s poštou a jedu přes eCeP. Podle mě (co jsem vypozoroval) kdo dřív přijde, ten dřív mele. Poště trvá třeba týden, než se k balíčku dostane. Pokud mezitím vyplním eCeP, tak už třeba druhý den je ve statusu balíčku napsáno "celní správa vydala poště příkaz k propuštění balíčku do oběhu" a je hotovo.
Pošta sama posílá SMSky "vyřiďte si to přes naši aplikaci" (za 200) a na eCeP nijak neupozorňuje, člověk musí být sám aktivní a vzít to do svých rukou. Ale ten souhlas se zastupováním je podle mě fuk. I s ním se lze poště vyhýbat.
worm03: Pro srandu to nedělají. Oni z toho, co vyberou na DPH, zase dostanou něco zpátky, ať už v jakékoliv formě. Ale ono je to fuk, já vůbec nerozumím tomu, jak podnik jako ČP může fungovat v takových číslech, ale to je asi problém všech státních podniků, překvapivě :)
28.01.2022, 15:09 |
gizmi Objednáno před měsícem z Číny x věcí, z toho 4 drobnosti, jedna z toho i docela drahá a pak velký balík. Vše přišlo včera poštou, žádné clo, žádné papíry, prostě klid..
Tak ono by to bylo i docela divný, protože do 150 EUR se žádný clo neplatí ;-)