Navštíveno 58753x
Pomůže mě zde někdo s výpočtem bassreflexu. Byl by do bedny o čistém objemu 91 litrů a bude v ní Sonic 15". Chtěl bych do ní dát dva nátrubky, jen nevím jaké délky a průměru.
Dva o průměru 100mm z obou stran zaoblené...Délka dle ladění...čím budou delší,tím bude nižší rez.km...tzn.větší hrb na určité frekvenci a bude to více hučet...ale to bude i tak...:-)
Optimálně bych viděl délku obou 250mm při rez.38Hz...
Ta samá situace s dvěma o průměru 80mm a délkou 145mm...
25.08.2008, 11:25 |
bobeš Ja mam podobny problem taky mam sonic 15" ale chci udelat sterbinu a nevim jak sirokou a dlouhou bedna by mela mit 100 litru a jestli to bude hrat stejne kdys ten sub. dam bliz nebo dal od sterbiny. jestli ma s tim nekdo skusenosti budu rad dik.
25.08.2008, 22:56 |
J0hny proc myslis ze ne vincku ?
26.08.2008, 13:32 |
bobeš tak proc hodne lidi mi rikalo ze je to ze sterbinou lepsi.
26.08.2008, 15:49 |
J0hny taky ho mam ve sterbine a hraje skvele proto se vincka ptam proc... :-)
26.08.2008, 18:06 |
bobeš J0hny - jak to mas vyreseny ty kolik litru a jakou sterbinu. ja ji jeste nepostavil tak abych neudelal nejakou blbost
26.08.2008, 18:10 |
bobeš takhle to mam prozatim musel sem ho dat magnetem ven tak to hraje o 200% lip nez magnetem dovnitr. tak doufam ze si pomuzu vetsi bednou a sterbinou.
26.08.2008, 18:10 |
bobeš
Tak ještě jsem nezažil woofer, který by hrál lépe magnetem ven, tam bych řekl že je to jen díky větší litráži, že se to lépe potkalo. A může mě někdo vysvětlit v čem je štěrbina jiná proti bassreflexu, když bude mít stejný průřez a délku?
26.08.2008, 19:56 |
J0hny tak ja mam bedynku na dva sonicy 15, je oddelena prepazkou takze kazdej ma svuj objem a to je cistych asi 85 litru tusim, sterbiny maji rozmer 50 mm sirka, 352mm vyska a 250mm hloubka, foto dodam zitra dyztak :-)
J0hny protoze airport me oproti sterbyne pridal 5decibel
vizinek fa: Při stejné bedně, průřezu a délce nátrubku a při stejném umístění nátrubku/štěrbiny v bedně? Bedna byla v autě na tom samém místě?
jo neboj sem sonikovej kral nemusis brat v potaz tyhle veci sterbynu neni zadna sranda naladit hral sem si s tim pul roku nakonec cem udelal kulatou douru a ejhle
27.08.2008, 14:31 |
J0hny vincku mohl bysme me pls trochu zasvetit do pojmu rezonancni frekvence natrubku/sterbiny ? a na kolik mas naladenej ten aeroport ? mas foto bedynky ?
ještě by bylo dobrý dodat, že to nebyl klasickej nátrubek ale aeroport jestli se nepletu :)
A rozdíl tam moh bejt třeba i pro to, že přesahoval na obě strany a to s štěrbinou horko těžko uděláš
27.08.2008, 16:38 |
J0hny sak on psal ze ma aeroport :-)
26.08.2008, 18:10 | bobeš: ty mas v bassreflexu mrizky nbo se mi to zda?? :-))))
to ale neni frajeřinka, dávat do basreflexu mřížku :))
27.08.2008, 20:51 |
bobeš v tom basreflexu neni mrizka byla tam kdyz sem ty natrubky koupil ale sundal sem ji na fotce nejsou.
27.08.2008, 20:57 |
bobeš hodte sem nekdo foto svoji ozvucniice se sonikem
27.08.2008, 22:30 |
J0hny | Upraveno: 2008-08-27 22:31:25
tady moje
27.08.2008, 22:31 |
J0hny omlouvam se za double post :-(
28.08.2008, 10:19 |
J0hny oooh aeroport, hustej komin :D kolik si natlacil vincku ? a jakej zesik ? :-)
Nevím proč se tomuhle říká aeroport, ale pokud budu uvažovat, že je to jen více zaoblený bassreflex, tak obecně se bere to, že ten vnitřní průměr je danej jako u bassreflexu a délka se bere jen před to zaoblení. A pokud budou tyhle dvě veličiny stejné u štěrbiny a zachováš stejnou bednu, její polohu v autě, umístění štěrbiny bude na stejné straně ve stejném místě, tak to prostě musí být stejné ne?
Tuner: říká se tomu pro to, že se to tak jmenuje :)
JInak to co tady vyfotil Venca neni aeroport, ale jeho věrná napodobenina :)
Rocco: OK, ale vždyť je to pořád jen bassreflex, který je na konci pořádně zaoblený. Pokud budu brát délku, tak se to bere jen po to zaoblení a nebo to někdo počítá do půlky toho zaoblení, ale pokud to uprostřed nemění průřez, tak je to pořád jen bassreflex a nechápu proč by tam měl být rozdíl proti stejně velké štěrbině?
třeba pomuže i to, že na obou koncích přesahuje přez bednu... to se štěrbinou budeš horko těžko dělat.
28.08.2008, 11:57 |
petis Tuner: to co platí u zvuku neplatí u dB.
petis: Pokud budu dělat bednu na dB, tak budu chtít mít co největší peak na určité frekvenci a pokud se štěrbinou změřím v komoře křivku bedny a vrchol bude na 63Hz, tak tam se stejným aeroportem musí být přesně ta samá hodnota. Dle mě rozdíl musel být v tom, že ten port byl jiný, neměl přesně stejný průřez a délku jako štěrbina a byl jinde umístěný. Ale třeba se pletu a někdo mě vysvětlí proč.
Rocco: Tak to určitě změní, protože vlastně jakoby zvětšíš vnitřní objem, takže proto bude bedna jinak naladěná.
28.08.2008, 10:45 | Tuner#2: petis to napsal driv :-) u dBDragu se dejou nevysvetlitelny veci :-) Tuhle jsem treba slysel, ze u Ladi doma normalka strasi. Nejaky chrapani ci co. Ale spal jsem tam nekolikrat a nikdy jsem nic nevidel ani neslysel. Tak mi to vysvetli :-)
Tuner#2 no jesi zvladnes funkcni sterbynu udelat tak aby byla uplne stejna jako ta kulata doura tak ses asi nejlepsi pac ta sterbyna musi bejt z kapku sylnejsoiho materialu nez ten airport
rocco neni problem udelat sterbynu i ven z bedny to je to nejmensi ale me proste na soniky nejlepe vysla ta kulata trubka se kterou sem mel v aute uplne stejnou FR jako se sterbynou pritom o dost vice db tak nevim ja uz sem z toho magor
navic kdyz to dobre nakrmite tak nejlepsi na dva soniky je 130l uzavrenka to je tak krasnej poslech ze se vytrhne pri prvnim basu lista kolem okna a pak zacne plandat samotne okno
vizinek fa: Nechápu jakou roli v tom hraje síla stěny nátrubku a nebo štěrbiny. Snad je takovou, že Tě to o něco zmenší objem ozvučnice při velké síle stěny, ale pořád v tom nechápu ten princip, proč by měl být nátrubek lepší než štěrbina? Máš foto Těch dvou beden se štěrbinou a pak s nátrubkem?
30.08.2008, 22:33 |
bobeš Byl by nejakej rozdil kdybych udelal misto jedny velky sterbny dve mensi.
Tuner#2 neres to az se sonikum budes venovat tolik co ja s vitou taky budes vedet co je pro nej nejlepsi nerikam ze je sterbyna spatna ale nejlepsi byla kulata doura a fotky uz nemam pac tech beden respektivum vrchnich desek se sterbynama bylo asi 8 a kdo by to vsecko fotil kdyz to stalo za prd jinka sila steny efekt ma sterbyna se ti treba nebude tak kroutit kdyz ji udelas z 25ky mdf proti 2mm plastu v tom tlaku uvnitr bedny to neco delat bude
vizinek fa: NJ, ale pokud jsi měnil jen čelní stěnu, tak je jasné, že štěrbina z 20 - 25mm desek ubere nějaký ten litr na objemu, kdežto port, který máš z půlky mimo bednu neubere vůbec nic. A rozdíl může být v řádech litrů a to už změní naladění bedny. Takže tam bych spíš hledal ten nárůst. Ale rozhodně Sonic není žádný jiný reproduktor, platí u něj ty samé thiele small parametry a zákony jako pro každý jiný reproduktor. Tvrzením, že štěrbina je jiná proti bassreflexu popíráte dle mě fyziku. Pokud je tomu jinak, rád se přiučím.
31.08.2008, 10:10 |
bobeš byl sem vcera v tynci a tam mel jeden sonika se sterbinou a hralo to super tak me napadlo udelat dve sterbiny uzsi hlavne kvuli vzhledu ale jestli by to ubralo na zvuku tak bych to nedelal tak jesli nekdo z vas to skousel. byl by tam nejakej rozdil.
Pokud to přepočítáš na dvě, tak dle mě tam rozdíl nebude. Snad jen ten, že pokud budou moc malého průřezu, tak bych se bál proudění vzduchu, aby to "nefunělo".
Tuner#2 jo jenomze jak pises v dbdragu neni fyzikalni pravidlo pravidlo tam se dejou prapodivny veci a kdo rikal ze sterbyna musi bejt jen uvnitr bedny a kulata doura musi cumet ven
01.09.2008, 10:19 |
zdany Vinzek: No jak pises. Rozdil mezi Aeroportem, nebo jak se ten velkej natrubek jmenuje, a sterbinou je jeste jeden. A to je zasadni zmena pribehu proudeni vzduchu. Jak jsi psal, sterbinu nikdy poradne nevyrobis tak, aby se rovnala natrubku s perfektne zaoblenymi hranami. Proudeni vzduchu na vstupu do sterbiny a do zaobleneho natrubku je sakra rozdilne. Proto treba mnohdy pomuze udelat radius v rohu bedny, kde je "stena" sterbiny.
Kazdopadne, jak pise Tuner#2, tak v audiu jako takovem by jeho slova mela platit. Ale bedna v aute je vlastne bedna v bedne (neco jako bandpass). Takze namerene hodnoty ve studiu nebo bezdozvukove komore budou uplne jinaci v aute, kde je mensi prostor.
Ale jak jiz bylo receno je to o laborovani, zkouseni a nevysvetlitelnych jevech, kdy mnohdy mene je vice. To by i samotny Artur C. Clark asi cumel, co se muze dit. Viz treba Route88. :))))))))))))
zdany nabehy v podobe radiusu v bedne u sterbyny sou jasna vec ale ii sterbyna se da udelat poradne zakulacena staci kapka laminatu
vizinek fa: to že jsi měl štěrbinu uvnitř byl jen můj odhad, ne žádné dogma. Zakulacení jde udělat i stopkovou frézou přímo do MDF a pokud bude mít štěrbina dostatečný průřez, tak nevidím opravdu jediný důvod proč by měla být horší něž aeroport. Spíš si myslím, že aeroport měl v Tvém případě jiné rozměry než štěrbina a navíc jsi po odstranění štěrbiny nabyl na objemu ozvučnice a tam bych hledal ty dB navíc. Možná to je alchymie, ale základní pravidla platí pro všechny.
Tuner#2 zakladni pravidla u db dragu nehledej kde plati pravidlo neni db drag vyrobce doporucuje na sonika na nejvissi tlak bednu cca 100l tusim a ja mel na dva kusi necelejch 90 tak kde sou pak jaky pravidla
01.09.2008, 19:00 |
Tuner#2 | Upraveno: 2008-09-01 19:01:38
Tady ale mícháš hrušky s jabkama, co tvrdí výrobce je buď nejmenší objem v kterým to jakš takš bude hrát, nebo objem v kterým je třeba nejrovnější impedanční charakteristika, aby to hrálo na jakýkoliv i nestabilním zesíku a nebo je objem uveden tak, aby vyšla co nejlépe frekvenční charakteristika. Je jasné, že dB drag chce objem, kde bude nějaký peak na určité frekvenci, která se v ideálním případě potká s autem. To snad předpokládám v této sekci ví každý.
To ale co Tě chci vyvrátit je to, že nátrubek/aeroport versus štěrbina je úplně jedno a to samé. Ano, pokud bude štěrbina úzká, nebo nebude mít zaoblené náběhy, tak bude horší, ale v principu je to jedno a to samé. Už chápeš? A je jedno jestli je to bedna na poslech a nebo na drag. Pokud mě někdo přesvědčí o opaku, tak se rád přiučím a omluvím za mystifikaci, ale takhle to na mě působí, že to děláte systémem pokus omyl (což samozřejmě neberu, že to je špatně, neb to "potkání" s autem ani jinak za běžných podmínek nejde) ale pak tady vyvodíte nějaké nesmyslné dogma a to, že na Sonicka je lepší port než štěrbina což já považuju za mystifikaci.
tak ses asik z jinej planety protoze je to tak jak sem tu napsal proste na sonika vyde nejlip kulata doura bednu sem predelaval kuli tomu nekoliksetkrat a se sterbynou to bylo proste na howno ten pul litr obemu co ti sezere sterbyna proti airportu je tak zanedbatelnej ze to nema cenu ani nejak hrotit protoze to je rozdil 2-3desetin decibelu a ne skoro 5ti
18.04.2010, 18:14 |
Crashpc | Upraveno: 2010-04-18 18:14:48
Trošku pozdě, ale přeci. Téma mě zajímá... Zastanu se trochu Tunera. Myslím si, že takovéhle věci byly dříve důvod konfliktu se zdejšími guru - kluci, nebo spíš tunere, tohle má už vinzek asi víc zmáknutý - věř či nevěř, ale na přesné pozici helmholtzova rezonátoru (aka Bassreflexu) záleží dost moc. Pokud měl vinzek štěrbinu celou utopenou v ozvučnici, klíďo si mohl natočit fázi výstupu zadní membrány reproduktoru, a dostat méně decibel akustického tlaku. Ne nadarmo výrobci audiosoustav laborují s komorami a krkolomnostmi uvnitř ozvučnice, i když všechny jsou do jedné typické bassreflexní. Naprotitomu vinzek zatratil štěrbinu jenom tak - zdejší lidé mají takové dost pevné postoje. Nepracuje to, tak to pro mě neexistuje. Výsledky za nimi stojí, takže jistou měřitelnou pravdu mají, a ostatní se můžou vzteknout a rozkrájet na kousíčky. To pak vytváří ofenzivní postoje. Takže Tunere klid, přechroupej to vklidu :-)
SPL instalace jsou opravdu naprosto ujetá záležitost, a myslím že se vinzek nebude zlobit, když ho v této situaci nazvu naprostým magorem :D - tedy v dobrém.
Crashpc zije jinak sše nezlobym a ver ze sterbyn bylo moc a ne jen utopeny v bedne a proste to neslapalo podle predstav dneska pouzivam jen sterbynu ale problem je v ladeni a neni basak jako basak i stejnej basak s jinym vrskem nemusi bejt nej pro vse
kicker soloX zkus to naladit -)))
To je slušná reakce po roce a půl...
18.10.2012, 17:46 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2012-10-18 17:48:48
Tuner má pravdu, fyzika prostě platí. Pokud to hrálo jinak, tak bylo něco jinak. Tím to hasne.
Jinak je to všechno prostě nátrubek, jen některý kulatý a jiný obdélníkový. Jiné ladění dostaneš např už jen tím, pokud je obdélníkový nátrubek/štěrbina součástí např boční stěny. Ta stěna pokračuje dál a tím ho prostě prodlouží. Takto provedený nátrubek proto musí být kratší, než jiný umístěný třeba uprostřed čelní stěny.
edit: tím samo netvrdím, že to umím spočítat. To je něco jiného. Třeba ta štěrbina na boku se musí odměřit, spočítat nejde...
Hehe reakce vždy s odstupem 2 let :))) 2008, 2010 a 2012. Pokud nebude konec světa, uvidíme co se zde objeví 2014 :-D
tomuhle to rvalo uši ,to asi musel hodně tlačit :D
[ Link ]
Dlouho tady nikdo nic nenapsal :D
Konec sveta nebyl, ale nikdo nic nenapsal :)))